Боби

Боби – назва, що означає зазвичай плоди або насіння будь зернобобових культури. У ботаніці словом «боб» позначають плід рослин сімейства Бобові, який у побуті прийнято називати стручком. Батьківщина бобів – країни Середземномор'я, звідти вони розселилися по Африці, Азії та Європі.

Харчова цінність
Порція
Боби 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
347
Калорії з жирів
11,07
 
% Добове значення *
Всього жирів
1,23 г
2 %
Насыщ. жири
0,24 г
1 %
Полиненасыщ. жири
0,41 р
Мононенасыщ. жири
0,23 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
12 мг
1 %
Калій
1393 мг
40 %
Всього вуглеводів
62,55 г
21 %
Цукор
2,11 р
Харчові волокна
15,5 г
62 %
Білки
21,42 г
43 %
 
Вітамін B6
24 %
Вітамін C
11 %
Вітамін K
7 %
Ниацин
6 %
Тиамин
48 %
Железо
28 %
Кальций
11 %
Магний
44 %
Фосфор
41 %
Цинк
15 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
Бобы Джерело: depositphotos.com///425
Как сжечь 347 ккал?
Ходьба 87 мін.
Біг підтюпцем 39 мін.
Плавання 29 мін.
Велосипед 50 мін.
Аеробіка 69 мін.
Робота по дому 116 мін.

Корисні властивості бобів

Основна користь бобів – можливість отримувати рослинний білок, що міститься в них у великій кількості, що особливо важливо для тих, хто з якоїсь причини не їсть продукти тваринного походження. Крім цього, в бобах є вітаміни РР, С, В, амінокислоти, ферменти, вуглеводи, каротин, калій, сірка, фосфор, магній, залізо, кальцій, пектини, пурини, клітковина. Калорійність бобів – 340ккал на 100 грам.

Встановлено, що боби містять волокна, які допомагають знизити рівень холестерину, і молібден, завдяки якому є ще одна незамінна властивість у бобів – вони нейтралізують консерванти, які зараз є практично в будь-якому продукті, виробленому в промислових умовах.

Завдяки пектинам і клітковині боби виводять солі важких металів, що життєво необхідно тим, хто проживає в місцевостях з високим радіоактивним фоном.

В терапевтичних цілях можна використовувати і насіння бобових. Вони мають протизапальну і в'яжучу действие.

Застосування бобів

Для зниження рівня холестерину досить з'їдати в день 100-150гр бобів. Стан судин часто поліпшується вже через 2-3 тижні регулярного вживання бобів.

Вважається, що для підтримки свого здоров'я людині бажано в рік з'їдати не менше 15-20кг бобів.

Варені і протерті боби допомагають при діареї, хворобах ШКТ, зміцнюють судини і м'язи.

Заварені стебла і листя бобів застосовують при водянці.

Протизапальні властивості бобів проявляються і при зовнішньому застосуванні. Приміром, для того щоб фурункули швидше дозріли, відварені в молоці боби прикладають до прищів. Також при наривах допомагають зварені в молоці насіння бобів. Регенеруючі властивості боби виявляють навіть у подрібненому вигляді: гаряча бобова борошно лікує запалення на шкірі і довго не загоюються рани.

Якщо на обличчі є роздратування, роблять відвар з квіток рослини і протирають їм шкіру. Це засіб добре знімає свербіж від роздратування.

Користь бобів багато в чому залежить від їх приготування. Не можна їсти сирі і погано проварені бобові. Тому важливо дотримуватися деяких правил:

  • для зменшення тривалості варіння боби бажано замочити на 4-5год в холодній воді. Вода для замочування не повинна бути теплою, інакше боби можуть закиснути;
  • на 1кг бобів при варінні доводиться 3л води. Варять без солі, при безперервному і слабкому кипінні протягом 1-2 год.;
  • під час варіння небажане додавати соуси, що містять кислоту, оцет, це може уповільнити їх варіння. З цієї ж причини не можна доливати холодну воду;
  • не можна додати при варінні соду, нібито прискорює варіння. Вона псує смак бобових і руйнує вітамін В1;
  • для перевірки на готовність через 1-1.5 ч слід спробувати розчавити боб пальцями: коли готовий, він легко розламується.

Шкоду бобів, які погано проварили в тому, що при недостатній тепловій обробці в них залишаються токсичні речовини, які можуть викликати отруєння.

Бобы вареные

Протипоказання

Користь бобів – в, що містяться в них мікроелементах, але при деяких захворюваннях ці складові можуть і нашкодити. Пуринові сполуки, що знаходяться в бобах шкоди можуть завдати при подагрі, гострому нефриті, недостатності кровообігу в хронічній стадії, тромбофлебіті, гострих запаленнях кишечника, шлунка.

З обережністю повинні вживати боби хворі на гепатит, не рекомендуються вони і тим, у кого виявлені хвороби підшлункової залози, жовчного міхура. Страждають метеоризмом, коліт, частими запорами, краще взагалі відмовитися від бобових: вони викликають в кишечнику бродіння і можуть погіршити стан при цих захворюваннях.

Шкоду боби можуть принести навіть здоровій людині, якщо, як вже було відмічено, вони погано оброблені. Ознаки отруєння бобами: головний біль, бурий колір сечі, пожовклі склери, блювання. Якщо зазначені симптоми проявилися, необхідно звернутися за лікарською допомогою.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (1 голос)
 
чи Знаєте ви, що:

Люди, які звикли регулярно снідати, набагато рідше страждають ожирінням.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_005b1680b153938d8cef40367a0ea8e6, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0