Білий перець

Безумовно, однією з найбільш популярних і широко використовуваних прянощів є перець. Перші згадки про нього зустрічаються ще у стародавніх індійських документах, написаних на санскриті більше трьох тисяч років тому. Особливо цінується білий перець, який має тонкий смак, неповторний аромат і менш жгуч, на відміну від чорного. Між тим не всі знають ця пряність є плодом того ж рослини, що й чорний перець.

Белый перец

Характеристика і походження білого перцю

Даний вид спеції з ніжним смаком, легкої гостротою, оригінальним і незабутнім ароматом високо цінується на світовому ринку прянощів. В першу чергу його використовують у кулінарії, особливо добре білий перець поєднується з рибними та овочевими стравами, використовується при приготуванні світлих соусів, підлив, супів, додається до деяких м'ясних продуктів (яловичина і телятина) або овочевим салатам. Професійні кухарі стверджують, що він надає більш вишуканий смак і аромат багатьох страв. Його додають незадовго до готовності, інакше при тривалій варінні продукти набувають зайву гіркоту.

Сама пряність не є окремим видом перцю, це ті ж плоди перцевої ліани. Росте ця рослина в Індії, Індонезії (о. Суматру), Таїланді, на Мадагаскарі, Лаосі, Камбоджі і Південній Америці. Вирощують білий перець на плантаціях, для чого встановлюють держаки, навколо яких оббивається ліана. Вона може досягати висоти 15 метрів, хоча зазвичай рослина обмежують 4-5 метрами, довжина листя приблизно 80-100 мм. Після закінчення цвітіння виростають круглі плоди зеленого кольору, які потім стають жовтими або червоними.

Довжина кисті становить близько 140 мм і містить вона 20-30 кістянок. Щоб отримати чорний перець, плоди збирають недозрілими – вони під час сушіння на сонці зморщуються і чорніють. Якщо плоди знімати, коли вони вже почервоніли і легко відвалюються від грона, то з них роблять перець білий горошок. Для цього плоди вимочують у солоній або вапняній воді, щоб зійшла вся м'якоть, яка оточує насіння, околоплодник, або ж висушують на сонці в купах приблизно тиждень – за цей час кісточка очищається сама собою.

Після цього спецію сушать, поки вылущенные горошини не стануть кремового або сірого кольору і рівною кулястої форми. З них можна легко отримати білий мелений перець, який представляє собою жовтуватий порошок і відрізняється більш сильним ароматом. Зберігати прянощі в молотом вигляді рекомендується герметично упакованим, інакше він швидко видихається і втрачає свої властивості. Перець білий горошком можна зберігати протягом декількох років. Поява на ньому нальоту свідчить про закінчення терміну придатності.

Способи застосування цієї спеції майже такі ж, як і у чорного перцю, проте вона зовсім не годиться для солодких страв і напоїв. Але зате – ідеальний варіант для тіста. Також часто білий перець входить до складу пряних сумішей. Його калорійність складає 296 кКал на 100 г продукта

Корисні властивості білого перцю

Крім смакову цінність, ця пряність відома своїми цілющими властивостями, тому її також використовують в медицині. Білий мелений перець або горошок рекомендують пацієнтам у період реабілітації після перенесених захворювань, викликаних інфекціями різного роду. Інші корисні властивості білого перцю:

  • Прискорює обмін речовин;
  • Покращує роботу шлунково-кишкового тракту, підвищує апетит;
  • Володіє протизапальною дією;
  • Освіжає дихання;
  • Нормалізує роботу нервової системи, знімає роздратування, підвищує стресостійкість;
  • Підвищує імунітет, а також загальний тонус організму;
  • Має сильне протиглисний, протимікробну і антибактеріальну дію;
  • Сприяє очищенню організму від токсинів;
  • Розріджує кров, стимулює кровообіг, розсмоктує згустки, знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань;
  • Прискорює обмін речовин, активізуючи спалювання калорій.

Рекомендується застосування білого перцю при хронічному нетравленні, токсини в прямій кишці, ожирінні, високій температурі, як профілактичний засіб від простудних захворювань. В жаркому і вологому кліматі ця спеція здавна використовується як антисептичний засіб від шлункових інфекцій. Проте його не слід використовувати в великій кількості, так як це може викликати роздратування або перезбудження.

Измельченный белый перец

У фармакології на основі екстракту білого перцю виготовляють зігріваючі мазі, препарати, що мають протизапальні та антимікробні властивості. При зовнішньому застосуванні прянощі добре допомагає при лікуванні нагноівшіеся наривів. У поєднанні з медом, білий перець є чудовим відхаркувальним засобом, добре видаляє з дихальних органів слиз, що зменшує її утворення.

Ще древні індіанці використовували цю спецію, як засіб лікування кашлю, ангіни, астми та інших захворювань. Пряність містить в три рази більше вітаміну С, ніж апельсин. Також білий перець багатий кальцієм, залізом, фосфором, кальцієм, цинком, магнієм, калієм, натрієм, вітамінами групи В, РР, каротином. У ньому міститься велика кількість ефірних масел, які покращують м'язовий тонус, знижують болю у м'язах та спині при розтягненнях. Крім того, він здатний підсилювати дію інших лікарських рослин.

Не рекомендується вживати цю спецію при наявності гастриту, виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки, запаленні нирок, хворобах сечового міхура, при анемії. Також протипоказанням до використання білого перцю є індивідуальна непереносимість.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (1 голос)
 
чи Знаєте ви, що:

Середня тривалість життя лівшів менше, ніж правші.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...