Білий чай

Вид чаю, що піддається слабкому окислення (ферментації), називають «білим» чаєм. Таку назву він отримав завдяки тому, що нирки цього сорту густо покриті білим ворсом. За класифікацією і ступеня ферментації (5-7%), він стоїть на другому місці після зеленого.

Белый чай листовой

В основі технології білого чаю лежить ідея максимального збереження всіх його природних властивостей, тому чайні листочки піддаються мінімальній обробці.

Уперше білий чай почали заварювати ще при дворі китайських імператорів, де його цінували за вишуканий смак та витончений аромат.

Виробництво білого чаю зосереджено в китайській провінції Фуцзянь і Чжецзян, де його збирають у горах на висоті 1600-2200 м. Збирання врожаю припадає на період з середини березня до початку квітня. Чай збирають вручну з 5 до 9 год ранку при ясній сонячній погоді. З-за того, що білий чай володіє тонким ароматом, збиральники врожаю заборонено палити і вживати в їжу цибулю, часник, гострі спеції і алкоголь, щоб не передати сторонні запахи зібраному сировини.

В наш час чай також вирощують в Тайвані, Індії, Таїланді, Непалі, Кенії, Малаві та в гірських районах Шрі-Ланки.

В сезон збору білого чаю в Китаї цвітуть фруктові сади, які часто межують з чайними плантаціями. Аромат квітів осідає на сріблястих ворсинках перших чайних листочків, що надає напою характерний квітковий аромат.

Для елітного білого чаю збирають або одну верхню, м'яку і ароматну нирку чайного куща – типс, або таку ж нирку з одним найближчим листочком. Для менш дорогих видів чаю збирають два верхні листочки куща. Зібрану сировину тримають приблизно 1 хв над парою, для зупинення процесу окислення і бродіння, потім листя підсушують на сонці або в спеціальних духових печах. По закінченні цих двох етапів, чай вважається готовим до вживання.

Листя білого чаю не повинні бути зламаними або скрученими, правильно зібраний і висушений чай повинен виглядати як цілий висушений листок, колір якого повинен бути сріблясто-зеленим зовні і білуватим всередині.

Після заварювання якісний білий чай, за відгуками повинен бути блідо-жовтого або зеленувато-жовтого кольору, володіти тонким квітковим або трав'яним ароматом і солодким смаком.

На світовий ринок чай потрапляє в обмеженій кількості з-за складних умов зберігання і трудомісткого процесу збору, тому вартість білого чаю-в 10 разів перевищує ціну на зелений або чорний чай.

Сорти білого чаю

Існує шість видів білого чаю, основними серед яких є:

  • Бай Хао Інь Чжень;
  • Баймудань;
  • Шоу Мей;
  • Гун Мей.

Баймудань і Бай Хао Інь Чжень є чаями вищої якості, так як для них використовують тільки цілі нирки, Шоу Мей і Гун Мей поступаються за якістю першим двом, адже їх заварюють з листочків і остатков.

Властивості і користь білого чаю

Завдяки тому, що при виробництві цей вид чаю проходить мінімум обробки, в ньому зберігається, порівняно з зеленим або чорним чаєм, найбільшу кількість корисних речовин.

Білий чай багатий:

  • Антиоксидантами – поліфенолами, катехінами і флавоноїдами;
  • Мінеральними речовинами;
  • Амінокислотами;
  • Вітамінами С, РР і В;
  • Мікроелементами;
  • Ефірними маслами;
  • Кофеїном.

За відгуками, білий чай є прекрасним антидепресантом, швидко заспокоює і розслабляє, знімає дратівливість і позбавляє від втоми.

Відомі імуностимулюючі, антибактеріальні та протизапальні властивості білого чаю. Він добре втамовує спрагу і освіжає у спеку, а завдяки вмісту в білому ворсі ефірним маслам, є природним антиоксидантом, очищає організм і поліпшує настрій.

Найбільшу користь білий чай приносить людині при застуді, так як швидко знімає симптоматику і зміцнює імунітет. Також він сприяє загоєнню ран, підвищує згортання крові, перешкоджає розвитку серцево-судинних захворювань, ракових пухлин і карієсу.

Завдяки цілющим властивостям білий чай широко використовують у косметології, де він є одним з компонентів при виробництві гелів для душу і кремів.

Дослідження, проведені в Кінгстонському університеті в 2009 році, підтвердили, що володіючи високими протизапальними і антиоксидантними властивостями білий чай може знижувати ризик розвитку ревматоїдного артриту, а також сповільнювати процес старіння шкірних покривів.

Заварювання білого чаю

Для того щоб заварити смачний і ароматний напій, в якому зберігаються всі корисні властивості білого чаю, важливо дотримуватися певних правил. По-перше, важливо використовувати для приготування чаю скляні, керамічні або порцелянові чайники, гайвані або скляні стакани. Посуд до приготування потрібно прогріти гарячою водою і висушити, лише після цього вона придатна для приготування напою.

Белый чай

По-друге, вода, якою буде заливатися чай, повинна бути не гарячою – 60-85 °C, бажано використовувати Артезіанську або будь-яку іншу воду з джерел. На одну порцію 150 мл береться 3-5 г чаю, які заварюються протягом 2-3 хв. протягом 30 хв можна кілька разів перезаваривать одну і ту ж порцію напою.

Зберігати чай найкраще в новій скляній або глиняного тарі з кришечкою подалі від спецій, оскільки він швидко вбирає всі сторонні запахи.

Білий чай – смачний і ароматний напій, багатий амінокислотами, ефірними маслами, корисними речовинами, вітамінами і антиоксидантами. Він не тільки бадьорить, покращує настрій і знімає втому, а також зміцнює імунітет і запобігає розвитку багатьох захворювань.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.50 (2 голосів)
 
Коментарі до матеріалу (1):
Катя   /  06 лютого 2017, 03:45
П'ю білий чай півонія. Якість вище середнього. Крім того, що це їжа, а не вода, і засвоюється як мінерали, більше нічого. Ніякого смаку, запах приємний, ніякої бадьорості як від зеленого, і вся ця реклама... Просто приємно пити, користі та шкоди не відчувається. Ніяка втома не знімається, ніякого розслаблення, яке є навіть після камуна... Рекламний трюк китайців. Радує, що не гіркий, а як живильна вода. Якщо пити гарячим, зігріває на диво, як червоний.
Відповісти
чи Знаєте ви, що:

Людські кістки міцніше бетону в чотири рази.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...