Білі гриби

Білий гриб відноситься до сімейства боровиків, за смаковими якостями і поживної цінності перевершує більшість відомих нам грибів.

Харчова цінність
Порція
Гриби білі 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
34
Калорії з жирів
15,3
 
% Добове значення *
Всього жирів
1,7 г
3 %
Насыщ. жири
0,354 г
2 %
Полиненасыщ. жири
0,792 р
Мононенасыщ. жири
0,283 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
6 мг
0 %
Калій
468 мг
13 %
Всього вуглеводів
1,1 г
0 %
Цукор
1,1 р
Харчові волокна
3,2 г
13 %
Білки
3,7 г
7 %
 
Вітамін B6
4 %
Вітамін C
50 %
Ниацин
25 %
Тиамин
3 %
Железо
3 %
Кальций
1 %
Магний
4 %
Фосфор
9 %
Цинк
2 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Грибы белые Джерело: depositphotos.com///413
Как сжечь 34 ккал?
Ходьба 9 мін.
Біг підтюпцем 4 мін.
Плавання 3 мін.
Велосипед 5 мін.
Аеробіка 7 мін.
Робота по дому 11 мін.

Корисні властивості білих грибів

У білих грибів товста ножа, поверхня їх може бути коричневого, білого, іноді рожевого кольору – це залежить від місцевості, в якій ростуть гриби. Відмітна ознака гриба – трубчастий шар під капелюшком, який у молодих грибів білого кольору, а у старих – жовтого або зеленуватого кольорів.

В грибах виявлені вітаміни С, В, Е, цинк, калій, фосфор, фтор, кобальт, кальцій, натрій, марганець, магній, сірка, велику кількість полісахаридів, ефір лецитин, вуглеводи, білки. Калорійність білих грибів у свіжому вигляді – 34кКал на 100г. Калорійність білих грибів, підсмажених на олії – 162кКал.

Відомо ранозагоювальну, тонізуючий і протипухлинну властивість білих грибів. Їх рекомендують вживати при недокрів'ї, атеросклерозі, т. к. гриби запобігають відкладенню холестерину на стінках судинних.

Корисні білі гриби при захворюваннях печінки, очей, нирок, кісткового мозку, вони є хорошим імуностимулятором, пригнічують ріст грибків, вірусів, бактерій.

Встановлено і таку цілющу властивість білих грибів як стимуляція виділення шлункового соку, причому відзначається, що по цій якості вони значно переважають м'ясні бульоны.

Застосування білих грибів

Білі гриби вживають у смаженому, маринованому, солоному, вареному, сушеному вигляді, тільки треба враховувати, що при тепловій обробці, при температурі 100 градусів і при заморожуванні вони втрачають свої цілющі властивості.

Крім цього, в них міститься хітин значно уповільнює засвоєння свіжоприготовлених грибів, і тому в терапевтичних цілях їх рекомендують їсти виключно в солоному або сушеному вигляді.

Для попередження ракових захворювань, стовчені в порошок, сухі білі гриби, приймають щодня по одній чайній ложці. Також корисно порошок із сухих грибів додавати в перші й другі страви.

Незважаючи на низьку калорійність, білі гриби не вважаються дієтичним продуктом, вони важкі для травлення, особливо в смаженому вигляді, і засвоюються ще повільніше, ніж м'ясо.

Белые грибы жареные

Протипоказання

Як і будь-які інші гриби, білі є потужними сорбентами, вбирають токсини і радіоактивні речовини, наприклад, свинець, кадмій, цезій, стронцій. Тому збирати гриби в промислових районах та біля автострад не можна.

Дітям до 12-14л білі гриби протипоказані: їх травна система ще не виробляє ферменти, здатні переробляти міститься в грибах хітин.

Важливо проявляти обережність при зборі грибів. Велику небезпеку являє собою помилковий білий гриб, який ще називають жовчним або гірким грибом, горчаком. Незважаючи на зовнішню схожість, помилковий гриб відноситься до іншого сімейства і відрізняється гірким смаком, який посилюється при тепловій обробці. У помилкового білого гриба така ж ніжка, що розширюється до низу, такий же люльковий шар під капелюшком, але нехарактерного для білого гриба брудно-білого або рожевого кольору. Головна відмінність помилкового білого гриба в тому, що у нього м'якоть на зрізі набуває рожевий колір, а у цього гриба – ні. Що ще важливо, на ніжці помилкового білого гриба є сіточка, що робить його схожим на підберезник і часто вводить в оману.

Ще одним двійником білого гриба є сатанинський гриб, дуже отруйний, здатний викликати сильне отруєння. Відрізняє сатанинський гриб шорстка поверхня капелюшка, частіше сіруватого кольору. Ніжка в нього яскравого жовтувато-червоного, червоного кольору, трубчастий шар у цього гриба може бути жовтим, червоно-бурим або червоно-оливковою. Також слід враховувати, що м'якоть отруйного двійника на зрізі швидко рожевіє або синіє. До того ж, старі сатанинські гриби володіють неприємним запахом.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (1 голос)
 
Коментарі до матеріалу (2):
Guest   /  12 лютого 2014, 18:48
Дуже шкода, що шановний автор досі не відає про те, що сатанинський гриб більше 10 років тому офіційно визнаний їстівним. Можу надати посилання на відповідну літературу. Для довідки, мною особисто з'їдено за один прийом 4 сатанинських гриба загальною вагою близько 600 г в смаженому вигляді на соняшниковій олії. Щоб прибрати легку гіркоту, перед смаженням бажано відварити з протягом 5 хвилин у киплячій воді. А ось свинушки визнані грибами, що містять канцерогени. Але їх чомусь народ збирає і по сей день.
Відповісти
Надія лікар   /  12 лютого 2014, 20:55
Спасибі, що поділилися з нами корисною інформацією, дійсно, про це знають одиниці.
Відповісти
чи Знаєте ви, що:

найвища температура тіла була зафіксована у Віллі Джонса (США), який поступив в лікарню з температурою 46,5°C.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...