Білуга

Білуга – це риба родини осетрових, що мешкає переважно в Азовському, Каспійському, Білому і Адріатичному морях. Її нерест проходить у річках, що впадають у ці акваторії.

Харчова цінність
Порція
Білуга 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
88
Калорії з жирів
18
 
% Добове значення *
Всього жирів
2 г
3 %
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
0 мг
0 %
Калій
0 мг
0 %
Всього вуглеводів
0 р
0 %
Харчові волокна
0 р
0 %
Білки
17,5 г
35 %
 
Цинк
5 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Белуга Джерело: depositphotos.com///260
Как сжечь 88 ккал?
Ходьба 22 мін.
Біг підтюпцем 10 мін.
Плавання 7 мін.
Велосипед 13 мін.
Аеробіка 18 мін.
Робота по дому 29 мін.

Риба білуга відноситься до промислових видів, але її чисельність на сьогодні дуже мала із-за інтенсивного вилову і браконьєрства. Особливу цінність має чорна ікра цієї риби, саме її видобуток і стала основною причиною скорочення чисельності популяції. Сьогодні цей вид осетрових знаходиться на межі вимирання, а тому занесений в міжнародну Червону книгу.

Корисні властивості білуги

М'ясо білуги надзвичайно корисно, так як на 20% складається з повноцінного білка, а в його хімічний склад входять всі амінокислоти, які необхідні людині, в тому числі і незамінний метіонін.

В 100 г білуги міститься цілий ряд вітамінів, мікро - і макроелементів, вода, жири, білки і зола. Незважаючи на те що кількість жирів у ній менше, ніж у інших осетрових, вона також є постачальником корисних омега-3 жирних кислот. Ці речовини мають протизапальну та антиоксидантну дію, необхідні для стабілізації міжклітинних процесів, знижують ризик інфаркту та інсульту. М'ясо риби білуги рекомендовано при гастриті, в дієтичному харчуванні, також воно вживається для профілактики артриту, артрозу, остеопорозу та атеросклерозу.

Вітаміни, що містяться в білузі:

  • Вітамін A;
  • Вітаміни групи B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12);
  • Вітамін E;
  • Вітамін D;
  • Вітамін K.

Макроэлементы:

  • Кальций;
  • Магний;
  • Фосфор;
  • Натрий;
  • Калий.

Микроэлементы:

  • Марганец;
  • Селен;
  • Медь;
  • Железо;
  • Цинк.

Калорійність м'яса становить близько 112 ккал на 100 г продукту.

Серед протипоказань до вживання білуги варто відзначити індивідуальну непереносимість і алергічну реакцію на рыбу.

Ікра білуги

Чорна ікра – це дивно збалансований продукт, що володіє чудовими смаковими якостями і містить велику кількість корисних для організму речовин.

ікри білуги, так само як і в м'ясі, багато повноцінних білків, вітамінів, лецитину, мінеральних речовин і органічних сполук. Жири, що містяться в ній, характеризуються більш високим йодним числом, в їх складі багато поліненасичених жирних кислот. Холестерин, який міститься в ікрі, практично повністю знешкоджується корисним лецитином.

Ікра білуги в першу чергу рекомендована мамам, які годують груддю, маленьким дітям, особливо для підвищення рівня гемоглобіну та імунітету, а також дорослим, які потребують в посиленому живленні, адже цей продукт легко засвоюється з-за високого вмісту білка.

Входять до складу чорної ікри речовини потрібні для підтримки і поліпшення мозкової діяльності, збереження зору, збільшення еластичності судинних стінок, що в свою чергу є відмінною профілактикою інфарктів, інсультів та ішемічної хвороби серця.

Ікра білуги зміцнюють нервову систему, гальмує розвиток пухлин, зберігає молодість шкіри, адже недарма вона включена до складу багатьох косметичних засобів.

Звичайно, чорна ікра не ліки і не панацея, тим більше сама риба білуга на межі вимирання, але, застосовуючи зрідка це профілактичний засіб спільно з іншими продуктами і лікарськими препаратами, можна довше залишатися молодим і здоровим.

Рецепти з білуги

Білуга тушкована з овочами.

Інгредієнти:

  • 500 г філе риби білуги;
  • 3 ч. л. діжонської гірчиці;
  • 4 шт. солодкого перцю;
  • 4 шт. помідорів;
  • 1 шт. ріпчастої цибулі;
  • 10 г вершкового масла;
  • Сіль за смаком.

солодкий перець Розрізати навпіл, очистити від насіння і нарізати невеликими смужками. З помідорів зняти шкірку і нарізати їх на вісім часточок. Цибулю розрізати на тонкі кільця.

Рибу нарізати скибочками в 2 см завтовшки, обмазати гірчицею і залишити маринуватися на кілька годин. Після цього розігріти вершкове масло, укласти на дно сотейника рибу, посолити і викласти овочі. Влити невелику кількість води і готувати під кришкою на середньому вогні до готовності (близько 20 хвилин).

Бестер (гібрид стерляді та білуги) маринований.

Інгредієнти:

  • 4 кг бестера (або білуги);
  • 20 г імбиру;
  • 50 г перцю (горщиком);
  • 5 голівок часнику;
  • По 20 г чебрецю, естрагону і майорану;
  • 500 г солі.

Підготувати рибу, розбивши її на порційні шматки 200-250 р.

Приготувати 5 літрів розсолу: покласти в оцет, часник, перець і імбир. Потім шматки бестера помістити у велику каструлю, залити розсолом, додати пряні трави і сіль і кип'ятити. Коли риба буде готова, перекласти її в барило, посипати спеціями і накривши марлею, і залити пряним оцтом. Зберігати бочонок необхідно в сухому місці.

Білуга по-англійськи.

Інгредієнти:

  • 1,7 кг риби білуги;
  • 100 г огірків;
  • 100 г каперосв;
  • 2 ст. л. кетчупу;
  • 300 р майонезу;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 1 шт. лимона;
  • 1 стакан рибного бульйону;
  • 40 г панірувальних сухарів;
  • Сіль і перець за смаком.

Рибу обробити на порційні шматки, обшпарити і просушити на паперовій серветці. Потім посолити, поперчити, обваляти в сухарях і скласти в горщик, змащене маслом.

Белуга жареная

Дрібно порубати каперси і огірки, з'єднати їх з майонезом, додати рибний бульйон, кетчуп, перемішати і довести до кипіння. Полити рибу в горщику отриманим соусом, закрити кришкою і поставити в розігріту духовку.

Готову рибу викласти на блюдо і прикрасити півколами лимона. Як гарнір можна подати пюре з картоплі.

Користь і смак цього виду осетрових незаперечні. Але слід відзначити, що м'ясо, як і ікра білуги, практично зникли з прилавків, так як видобуток у промислових цілях більше не ведеться. За прогнозами вчених, чисельність цієї риби в природних умовах можливо і відновиться, але для цього потрібні десятки років.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (2 голосів)
 
чи Знаєте ви, що:

Середня тривалість життя лівшів менше, ніж правші.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_900a23b0b69a191c69418e9ca044e7d9, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0