Білорибиця

Біла риба або білорибиця – риба з родини Лососевих, яка водиться в Каспійському морі. Білорибицю можна дізнатися за блакитний спині і білому череву, подовженому та товстого тулуба, видатної нижньої щелепи. Риба досить велика – у середньому вона важить близько 20 кілограмів, досягає метра в довжину. Північну білорибицю можна назвати делікатесом – все менше залишається риби, що живе в природних умовах.

Харчова цінність
Порція
Білорибиця 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
274
Калорії з жирів
193,5
 
% Добове значення *
Всього жирів
21,5 г
33 %
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
0 мг
0 %
Калій
0 мг
0 %
Всього вуглеводів
0 р
0 %
Харчові волокна
0 р
0 %
Білки
20,1 г
40 %
 
Цинк
5 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Белорыбица Джерело: animalreader.ru///260
Как сжечь 274 ккал?
Ходьба 69 мін.
Біг підтюпцем 30 мін.
Плавання 23 мін.
Велосипед 39 мін.
Аеробіка 55 мін.
Робота по дому 91 мін.

Користь білорибиці

В м'ясі північної білорибиці знаходиться вітамін РР, який є регулятором обміну жирів і вуглеводів, рівня холестерину, ефективним засобом для профілактики утворення тромбів, запобігання закупорювання судин.

Білорибиця багата йодом, нікелем, хромом, цинком, молібденом, фтором.

Регулярне вживання риби сприяє очищенню організму від токсинів, поліпшенню обміну речовин.

Білорибиця добре засвоюється, позитивно позначається на травленні. Рибу, незважаючи на її жирність, дієтологи рекомендують, оскільки калорійність 100 грамів філе складає всього 88 калорій.

Білорибицю часто рекомендують пацієнтам, страждаючим захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту, щитовидної залози, кісткової системи. Особливо корисна риба дітям, оскільки вона сприяє формуванню кісток, запобігає рахіт.

Помічено також, що вживання риби дозволяє сердечникам запобігти ризик розвитку инфаркта.

Як вживати білорибицю

По своїм смаковим якостям білорибиця дуже цінується, її м'ясо біле, ніжне і жирне. В магазинах Росії можна придбати солону рибу або морожену. Свіжої білу рибу продають рідко – з-за своєї жирності вона швидко псується і практично не придатна до перевезення на великі відстані.

Білорибицю краще є солоної, вареній, запеченій або тушкованою – так краще для травлення. Але готувати з цієї риби можна все, в т. ч. балик, який завдяки жирності м'яса білорибиці дуже добре виходить.

Тим, хто не дотримується обмежень в їжі, сподобається смажена білорибиця. Готується вона швидко, її важливо не перетримати на сковорідці, щоб на філе не з'явилася тверда скоринка.

Багато відмовляються від вареної риби, оскільки вважають, що її смакові якості поступаються смаженої. Але, як вже було відмічено вище, варена риба краще переноситься ШКТ, тому дамо хороший рецепт. Відваріть заздалегідь бульйон із селери, петрушки, цибулі-порею, ріпчастої цибулі (3 цибулини), запашного перцю, лаврового листа, в нього покладіть рибу, проваріть до готовності, вийміть, поріжте її скибочками (до речі, філе північної білорибиці відрізняється тим, що легко ділиться на пластини), обкладіть зеленню, вареною картоплею або рисом. З вареної белорыбицей добре поєднуються солоні огірки, хрін, соус з печериць.

ЗапікаютьПриготовление белорыбицы білорибицю звичайним способом: ріжуть рибу впоперек на кілька частин, кладуть у форму, зверху на неї викладають картопля, при бажанні додають терту моркву. Заливають рибу і картоплю вершками, збитими з молоком, приправленими сіллю і спеціями, яйцями. Запікають білорибицю не більше 20 хвилин. Замість картоплі можна використовувати в цьому рецепті савойську капусту або брокколі. Тим, хто не обмежує себе, не дотримується дієти, можна перед тим, як поставити форму в духовку, посипати рибу тертим сиром.

Протипоказання

Білорибицю не можна їсти тільки із-за алергії на рибу.

В іншому, щоб не нашкодити собі, слід дотримуватися стандартних правил: купувати рибу в магазині, де вона зберігалася в холодильнику, звертати увагу на термін заморозки, зовнішній вигляд і запах риби.

Смажену білорибицю небажано їсти тим, хто страждає запальними захворюваннями ШКТ.

Оскільки риба жирна, з обережністю слід вживати тим, у кого запалилася підшлункова залоза є проблеми з печінкою.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.50 (1 голос)
 
чи Знаєте ви, що:

Вчені з Оксфордського університету провели ряд досліджень, в ході яких прийшли до висновку, що вегетаріанство може бути шкідливо для людського мозку, так як призводить до зниження його маси. Тому вчені рекомендують не виключати повністю із свого раціону рибу і м'ясо.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...