Біла смородина

Біла смородина – листопадний чагарник родини Агрусових з безбарвними ягодами. У висоту рослина досягає 1-1,5 метра, в особливо сприятливих умовах може зрости до 2,5 метрів. Має потужну кореневу систему, а за своєю будовою і складом вона дуже схожа з червоною смородиною.

Харчова цінність
Порція
Смородина біла 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
56
Калорії з жирів
1,8
 
% Добове значення *
Всього жирів
0,2 г
0 %
Насыщ. жири
0,02 г
0 %
Полиненасыщ. жири
0,09 р
Мононенасыщ. жири
0,03 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
1 мг
0 %
Калій
275 мг
8 %
Всього вуглеводів
13,8 г
5 %
Цукор
7,37 р
Харчові волокна
4,3 г
17 %
Білки
1,4 г
3 %
 
Вітамін B6
4 %
Вітамін C
68 %
Вітамін K
14 %
Тиамин
3 %
Железо
6 %
Кальций
3 %
Магний
3 %
Фосфор
4 %
Цинк
2 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
Смородина белая Джерело: depositphotos.com///412
Как сжечь 56 ккал?
Ходьба 14 хв.
Біг підтюпцем 6 мін.
Плавання 5 мін.
Велосипед 8 мін.
Аеробіка 11 мін.
Робота по дому 19 мін.

Листя трилопатеве з зубчастими краями. З верхньої сторони листя темніше, ніж з внутрішньої. Цвіте дрібними зеленими або жовтими пелюстками, зібраними в кисті. Переважно цвітіння відбувається у травні місяці, а плодоношення – в червні-липні. Плоди мають білий і злегка жовтуватий відтінок, на смак солодко-кислі, круглі, діаметром до 10 мм, звисаючі висячими гронами.

найпопулярнішим та найпоширенішим сортом білої смородини є Версальська біла. Користуються популярністю також сорти Смоляниновская, Ютерборгская та Голландська.

Як і інші види, біла смородина широко застосовується в кулінарії. Її додають у десерти, випічку і соуси, варять варення і компоти. З білої смородини роблять смачне вино і настойку.

Склад і калорійність білої смородини

В ягодах білої смородини містяться жири, вуглеводи, білки, клітковина, ді - і моносахариди. Багата вона вітамінами групи В, вітаміни А, Е, Р і такими макроелементами, як фосфор, калій, натрій і магній. Містить вона і мікроелемент – залізо.

Калорійність білої смородини становить приблизно 40 ккал на 100 г продукта.

Корисні властивості білої смородини

Незважаючи на те, що білу смородину зустріти на дачних ділянках набагато складніше, ніж червону або чорну, її плоди багаті дуже корисними речовинами – вітамінами, органічними кислотами, цукрами. Крім того, на відміну від чорної смородини, ця ягода багата пектинами, сприятливо впливають на кров і виводять з організму солі важких металів.

Ягоди білої смородини не відрізняються такою крихкістю, як у чорної смородини, тому вони довше залишаються на кущі і можуть не обсипатися до самої пізньої осені. Вирощувати білу смородину набагато легше, так як вона не боїться посухи і приносить хороші плоди як у спекотне посушливе літо, так і в дощову погоду.

Фитотерапевтическая цінність білої смородини трохи нижче, ніж чорної, так як вона містить приблизно в 5 разів менше аскорбінової кислоти. Проте вміст заліза і калію, так необхідних для судин і серця, в білій смородині вище.

Якщо говорити про корисні властивості білої смородини, то вона є дуже цінною ягідної культурою.

Існує навіть повір'я, що для себе необхідно садити білу смородину, для дітей – червону, а для онуків – чорну. Насправді ж біла смородина особливо корисна для маленьких дітей, так як із-за відсутності фарбувальних речовин вона не викликає алергії, сприяє повноцінній роботі серця і покращує склад крові.

Аскорбінова кислота, що міститься в ягодах, служить в організмі людини біокаталізатором ферментних процесів. Згідно з науковими дослідженнями було доведено, що будь-яка смородина активізує процес обміну речовин в організмі вже через чверть години після того, як була з'їдена.

Вітамін А сприяє зміцненню імунітету, стимулює клітинний обмін і покращує зір. Також вітамін А перешкоджає передчасному старінню організму і запобігає утворенню пухлин. Цілюща дія цього вітаміну оберігає організм від шкідливого дії випромінювання і тютюнового диму.

Корисні властивості білої смородини полягають також у високій концентрації в ній вітаміну Р, який очищає судини, робить їх еластичнішими, нормалізує склад крові, активізує виділення жовчі, функції кори надниркових залоз і зміцнює клітини печінки. А поєднання вітаміну Р з аскорбіновою кислотою оберігає організм від розвитку атеросклерозу.

Високий вміст вітаміну Е робить білу смородину практично еліксиром молодості. Завдяки цього цінного вітаміну ягоди смородини є відмінним антисклеротичним засобом, уповільнюють процес старіння організму, оберігають від катаракти, захищають від дії вільних радикалів, а також істотно поліпшують репродуктивну функцію.

Пирог с белой смородиной

Вітаміни групи В беруть участь у синтезі білків і жирів, зміцнюють нервову систему та судини головного мозку, поліпшують пам'ять і допомагають краще переносити стреси і психоемоційні навантаження, яким у наш час піддається кожна людина.

Високий вміст мінеральних речовин робить корисним вживання білої смородини для зміцнення імунітету і серцевого м'яза. Пектини, що входять до складу ягід, виводять з організму «поганий» холестерин, очищають судини та є прекрасною профілактикою від серцево-судинних захворювань. Пектини можна сміливо віднести до антидотам, так як вони сприяють виведенню з організму шкідливих речовин. А органічні кислоти, що містяться в білій смородині, активно борються із збудниками кишкових інфекцій і сприяють травленню.

Таким чином, якщо з'їдати всього одну столову ложку цих диво-ягід щодня, то корисні властивості білої смородини не сповільнять позначитися на організмі. Крім усього іншого, ці білі смачні ягоди відмінно втамовують спрагу.

Протипоказання

Незважаючи на численні корисні властивості, біла смородина має і протипоказання. Не рекомендується, наприклад, вживати її при гастриті з підвищеною кислотністю, виразці шлунка і 12-палої кишки.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (1 голос)
 
чи Знаєте ви, що:

В нашому кишечнику народжуються, живуть і вмирають мільйони бактерій. Їх можна побачити тільки при сильному збільшенні, але, якщо б вони зібралися разом, то помістилися б у звичайній кавовій чашці.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_8a6b78846b87281aad4014eabcb1fb0c, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0