Батат

Корисні властивості батату

Батат, або солодка картопля, як його ще називають, відноситься до сімейства в'юнків. З більш ніж 1000 видів, ця овочева культура є цінним харчовим продуктом. Прийшов з Центральної і Південної Америки, завдяки своїм корисним властивостям батат зараз широко культивується в теплих і вологих регіонах.

Батат - сладкий картофель

Згідно багатьом дослідженням, за змістом в сукупності всіх поживних речовин батат займає одне з лідируючих місць серед відомих овочів, його рекомендують включати в свій раціон як вітамінний і загальнозміцнюючий засіб.

Майже 5% вітамінного складу батату припадає на аскорбінову кислоту. Також в ньому міститься велика кількість ніацину (вітаміну РР), який незамінний для нормального функціонування нервової системи і надає активуючий вплив на кору великих півкуль. Недолік цього вітаміну в організмі викликається одноманітним рафінованим харчуванням і проявляється як почервоніння та лущення відкритих для сонця ділянок шкіри, а також служить однією з причин депресії. Крім цього в батате досить багато й інших вітамінів – В, А, К і Е, тіаміну і рибофлавіну. Для насичення організму вітаміном А краще вибирати темно-оранжеві сорти батату, в яких його міститься значно більше.

За вмістом калію солодка картопля батат перевершує практично всі відомі овочеві культури. Також до його складу входять фосфор, кальцій, магній, цинк, залізо і натрій. Калорійність батату становить 61 ккал, при цьому в ньому практично не містяться жири і білки.

До основних корисним властивостям батату відносять міститься у великій кількості крохмаль, який важливий як пом'якшувальний і обволікаючий засіб при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту. Солодка картопля батат взагалі насичений складними вуглеводами, клітковиною і харчовими волокнами і рекомендований людям з розладами травлення, які не переносять клітковину традиційних овочів – моркви, буряка і капусти.

Також до складу батату входить прогестерон, що робить його цінним харчовим продуктом в клімактеричний період. За останніми дослідженнями солодкий картопля має властивість сприяти стабілізації цукру в крові, що дозволяє використовувати його при цукровому діабеті.

Крім цього вважається, що батат забезпечує нормальну активність нирок та печінки, впливає на еластичність кровоносних судин, а також є профілактикою розвитку онкологічних заболеваний.

Застосування батату

Солодкий картопля широко застосовується в багатьох кухнях світу. Деякі сорти батату за смаком нагадують банани, каштани або диню. У країнах, де він широко культивується, батат є основною продовольчою культурою. В Уганді широко використовуються висушені на сонці коренеплоди з арахісовим соусом, в Єгипті та Китаї з нього готують вуличний фаст-фуд.

Їдять солодкий картопля сирим, печеним, вареним і тушкованим. А невисока калорійність батату дозволяє використовувати його в повсякденному раціоні, не побоюючись набрати зайву вагу. Для свіжих салатів його натирають на крупній тертці, він особливо добре поєднується з соком лимона або лайма. Також в салати можна додавати і листя рослини, які також багаті корисними речовинами. Відварної і печена батат рекомендують їсти з соліннями. У Китаї вважається дуже корисним солодкий картопля з пшеничною кашею.

Жареный батат

Батату можна поєднувати з будь-яким м'ясом і крупами. При готуванні страв з батату краще всього використовувати гострі приправи – каррі, імбир і перець, які доповнюють солодкий смак коренеплоду.

Страви з батату – невід'ємна частина американської кухні. З нього готують безліч солодких страв з вершковим маслом і коричневим цукром, а також використовують як альтернативу звичайному картоплі.

Протипоказання

Батат, будучи цінної харчової культурою в світі, не має особливих протипоказань крім індивідуальної нестерпності, яка проявляється як алергічна реакція.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 3.2142857142857 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 3.21 (7 голосів)
 
чи Знаєте ви, що:

В нашому кишечнику народжуються, живуть і вмирають мільйони бактерій. Їх можна побачити тільки при сильному збільшенні, але, якщо б вони зібралися разом, то помістилися б у звичайній кавовій чашці.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_9c52c12adae529b255974f41f1bcf638, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0