Бастурма

Бастурма – страва з зав'яленої особливим чином яловичої вирізки. У процесі приготування м'ясо вимочують у соляному розчині, потім під пресом видаляють зайву вологу, покривають сумішшю спецій (червоний і чорний перець, часник, пажитник, кмин) і поміщають в прохолодне місце для в'ялення.

Харчова цінність
Порція
Бастурма 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
240
Калорії з жирів
180,9
 
% Добове значення *
Всього жирів
20,1 г
31 %
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
0 мг
0 %
Калій
0 мг
0 %
Всього вуглеводів
0 р
0 %
Харчові волокна
0 р
0 %
Білки
14,8 г
30 %
 
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Бастурма Джерело: depositphotos.com///247
Как сжечь 240 ккал?
Ходьба 60 мін.
Біг підтюпцем 27 мін.
Плавання 20 мін.
Велосипед 34 мін.
Аеробіка 48 мін.
Робота по дому 80 мін.

Калорійність бастурми залежить від вихідної сировини і коливається в межах 219-240 ккал. Найменша калорійність у бастурми з окосту.

Корисні властивості бастурми

За рахунок технології приготування, при якій використовується тільки низький температурний режим, бастурма зберігає в максимальних кількостях всі корисні речовини, що знаходяться у вихідному продукті. Це містяться в яловичині вітаміни А, С, РР, групи В; мікроелементи: залізо, цинк, калій, магній, кальцій, фосфор, натрій; незамінні амінокислоти.

З цієї причини бастурма може бути показана при нестачі в раціоні білків та жирів тваринного походження, вітамінів і мікроелементів.

Якщо перед людиною стоїть завдання максимально поповнити свій раціон білками, йому слід вживати бастурму, приготовану з вирізки, тонкого краю, філею, поперекову частину.

Крім цього, встановлено, що завдяки такому набору корисних властивостей, вживання бастурми сприяє подоланню хронічної втоми і допомагає при залізодефіцитній анемії.

Калорійність бастурми і великий вміст у ній тварин білків дає можливість спортсменам при включенні продукту в свій раціон швидко нарощувати м'язову масу.

Значення з точки зору користі для здоров'я мають і спеції, які застосовуються в процесі приготування бастурми – гострий перець, кмин, часник. Вони володіють антибактеріальними, протизапальними, стимулюючими і протипухлинними властивостями.

Для того щоб бастурма принесла очікувану користь, враховуючи те, що продукт м'ясної, важливо знати як правильно його вибирати. При виборі бастурми необхідно звертати увагу на її колір і наявність на поверхні шару з суміші спецій. З обережністю слід поставитися до яскраво-червоної бастурме. Колір може свідчити про вміст у продукті штучних добавок і барвників.

Зберігати в'ялене м'ясо в холодильнику можна протягом півроку.

Вживати в їжу бастурму бажано з овочами і зеленню, так значно краще для пищеварения.Калорийность бастурмы - 219-240 ккал на 100 г

Протипоказання

Людям, контролюючим вага тіла, не слід вживати понад 100 г бастурми в день і включати в'ялене м'ясо в свій раціон, дотримуючись дієти для зниження ваги.

Оскільки яловичий жир плавиться при температурі 41-48 градусів, для його розщеплення потрібно виділення великої кількості жовчі і ферменту ліпази. У зв'язку з цим, при засвоєнні бастурми спостерігається надмірне напруження підшлункової залози, печінки і жовчовивідних шляхів. Тому, а також з-за великої кількості спецій, від вживання бастурми слід відмовитися людям, страждаючим гастритом, виразкою шлунка, захворювання печінки, жовчного міхура та іншими патологіями шлунково-кишкового тракту.

З-за пуринових підстав, що містяться в яловичині, при її вживанні, а точніше, зловживання нею, в організмі утворюється і накопичується сечова кислота, що призводить до порушення проникності капілярів ниркових нефронів, розвитку остеохондрозу і подагри. З цієї ж причини бастурму не слід вживати людям, що страждають суглобовими болями.

Оскільки в процесі виготовлення в бастурме накопичується велика кількість солі, в'ялене м'ясо не показано людям із захворюваннями нирок, гіпертонію і схильністю до набряків.

Дітям до дванадцяти років вживання продукту не рекомендуется.

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.50 (3 голосів)
 
чи Знаєте ви, що:

Стоматологи з'явилися відносно недавно. Ще в 19 столітті виривати хворі зуби входило в обов'язки звичайного перукаря.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...