Баранина

Баранина – м'ясо однорічних овець блідо-червоного або червоно-коричневого кольору. Окремо виділяють також м'ясо баранчиків молодих і м'ясо молочних ягнят. Молодих баранчиків забивають у віці від 3 місяців до року, молочним ягням вважається тварину у віці до восьми тижнів. М'ясо молодих особин відрізняється блідим рожевим кольором, жир у нього світлий і легко відділяється.

Харчова цінність
Порція
Баранина 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
202,9
Калорії з жирів
137,7
 
% Добове значення *
Всього жирів
15,3 г
24 %
Насыщ. жири
8 г
40 %
Холестерин
70 мг
23 %
Натрій
80 мг
3 %
Калій
270 мг
8 %
Всього вуглеводів
0 р
0 %
Харчові волокна
0 р
0 %
Білки
16,3 г
33 %
 
Вітамін B6
20 %
Вітамін B12
33 %
Ниацин
13 %
Тиамин
5 %
Железо
11 %
Магний
5 %
Фосфор
18 %
Цинк
20 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Баранина Джерело: depositphotos.com///367
Как сжечь 203 ккал?
Ходьба 51 мін.
Біг підтюпцем 23 мін.
Плавання 17 мін.
Велосипед 29 мін.
Аеробіка 41 мін.
Робота по дому 68 мін.

Корисні властивості баранини

Вважається, що більшою мірою наділена корисними властивостями баранина калмицької породи. У цього м'яса немає специфічного запаху, а вітамінів, мікроелементів у ньому більше, ніж у м'ясі овець інших порід.

В м'ясі баранина містяться магній, фосфор, калій, натрій, кальцій, залізо, мідь, цинк, селен, марганець, фтор, вітаміни К, D, В, Е.

Калорійність баранини: окосту і лопатки – 380 кКал, спинної частини - 459кКал, грудини - 533кКал.

жирності баранина перевершує яловичину та свинину. Ця особливість м'яса і висока калорійність баранини враховується при складанні раціону тих, хто займається спортом, практикує силові навантаження – культуристів, атлетів, борців.

Крім цього, відомі і такі властивості баранини, як стимуляція роботи підшлункової залози і відповідно, попередження діабету.

Завдяки високому вмісту заліза і калорійності баранину рекомендують вживати при анемії, зниженому гемоглобине.

Застосування м'яса баранини

Овече м'ясо добре засвоюється і вважається, що від баранини користі буде більше, якщо вживати її вареної. Корисний і бульйон, зварений на баранині, особливо при гастриті з низькою кислотністю. Для варіння більше підходять шия, лопатка і грудинка.

Перед термічною обробкою баранину треба помити і зняти з нього жир. Варять м'ясо 1,5-2ч, знімаючи піну.

Жареная баранина

Користь баранини не тільки в самому м'ясі. У народній медицині використовується баранячий жир, хоча від свинячого і яловичого жиру він відрізняється більшою температурою плавлення і високим вмістом холестерину. Ефективний жир у профілактиці та безпосередньо в лікуванні застуди, грипу, ангіни. Для приготування лікувального напою в підігрітому молоці розчиняють жир і мед – по 1-й столовій ложці. Пити лікувальний засіб рекомендується гарячим.

Добре від кашлю допомагає і засіб, приготоване на баранячому жирі, алое, меду, маслі вершковому і какао. З допомогою м'ясорубки необхідно подрібнити 4-5 великих листя алое, розтопити 200г баранячого жиру і 250г масла. До розтопленим жиру та олії потрібно додати 250г меду, столову ложку какао і подрібнений алое, добре перемішати. Беруть суміш по столовій ложці 3 рази в день до їжі до лікування кашлю. Зберігають її на холоді. Для профілактики бронхіту, застуди після настання холодів можна приймати щодня по пів-ложки їдальні цього кошти 2-3 рази в день до їжі.

Шкоду баранини

Небажано вживати баранину тим, хто страждає патологіями нирок, печінки, жовчного міхура.

Шкоду баранина може завдати тим, у кого погане травлення, виявлена виразка шлунка або гастрит з підвищеною кислотністю, артрит, подагра – ці захворювання можуть прогресувати. Враховуючи те, що баранина дуже жирна, і в ній багато холестерину, її не рекомендують їсти при проблемах з серцем, судинами. З цієї причини небажано давати баранину дітям, слід обмежувати споживання цього м'яса літнім людям. Вважається, що немає користі від баранини при постійному її вжитку і для здорової людини, оскільки це підвищує ризик розвитку атеросклерозу.

Шкоду баранина може завдати і в тому випадку, якщо в раціон крім неї не буде включено інше м'ясо. Йоду в ній міститься недостатня кількість, і тому може постраждати функція щитовидної залози.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.50 (1 голос)
 
Коментарі до матеріалу (1):
Дарія   /  27 жовтня 2016, 10:19
Дякую за статтю!
Відповісти
чи Знаєте ви, що:

У 5% пацієнтів антидепресант Кломіпрамін викликає оргазм.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_2e6156aa47d6092c6ac9c6ce61683ebd, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0