Барабулька

У Стародавніх Римлян існував ритуал убивства барабульки прямо посеред бенкету. Філософ Сенека писав з цього приводу: «Немає видовища прекраснішого, ніж барабулька, що вмирає в агонії. В боротьбі зі смертю вона набуває пурпурове забарвлення, що переходить в загальну блідість...».

Харчова цінність
Порція
Барабулька 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
117
Калорії з жирів
34,11
 
% Добове значення *
Всього жирів
3,79 г
6 %
Насыщ. жири
1,116 г
6 %
Полиненасыщ. жири
0,715 р
Мононенасыщ. жири
1,078 р
Холестерин
49 мг
16 %
Натрій
65 мг
3 %
Калій
357 мг
10 %
Всього вуглеводів
0 р
0 %
Харчові волокна
0 р
0 %
Білки
19,35 г
39 %
 
Вітамін A
15 %
Вітамін B6
21 %
Вітамін B12
4 %
Вітамін C
2 %
Вітамін D
8 %
Тиамин
6 %
Железо
6 %
Кальций
4 %
Магний
7 %
Фосфор
22 %
Цинк
3 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Барабулька Джерело: depositphotos.com///426
Как сжечь 117 ккал?
Ходьба 29 хв.
Біг підтюпцем 13 мін.
Плавання 10 мін.
Велосипед 17 мін.
Аеробіка 23 мін.
Робота по дому 39 мін.

Опис

Барабулька (султанка звичайна, барвена, краснобородка, мулл) – морська зграйна риба з сімейства Барабулевых, що має видовжене, стиснуте з боків тіло, забарвлене нерівномірно в червоні тони. Голова у риби велика, з практично вертикальним рилом і двома довгими вусами, що звисають з підборіддя. Плавці світло-жовті. За розміром риба рідко буває більше 30 сантиметрів, зате м'ясо у неї на смак надзвичайно смачне і ніжне, що вже давно оцінена по достоїнству рибалками, які займаються біля берегів Азовського, Чорного і Середземного морів.

Султанка поширена не тільки в цих водних басейнах. Її можна зустріти уздовж всього східного узбережжя Атлантичного океану, від Великобританії і Скандинавії до Канарських і Азорських островів і Дакара. Невеликі рибні зграї воліють триматися м'якого мулистого або піщаного дна на глибині близько 30 метрів. За допомогою своїх вусиків вони «копатися» в ґрунті в пошуках їжі – дрібних безхребетних. Нерест у барабульки відбувається з травня по серпень. В цей час кожна самка метає по кілька порцій ікри, які після запліднення піднімаються у верхні води. Через кілька днів з ікринок вилуплюються личинки, які починають активно харчуватися і вже через пару місяців перетворюються у молодих рибін довжиною 5 сантиметрів з типовим для забарвленням барабулек.

Історія

Харчова цінність султанки належним чином цінувалася ще древніми римлянами. Особливо в пошані були великі особини, за які багатії готові були викласти кругленьку суму. Називали рибу в ті часи «мулл», а оплачували сріблом ваги риби. Римський поет Горацій з приводу такої невиправданої марнотратства писав: «Хвалиш, божевільний, ти мулла лише за те одне, що вагою він рівно в три фунти...».

Але патриції не шкодували грошей і купували рибу за нечувані на ті часи суми. Чому риба так дорого коштувала? Справа ось у чому: римляни одними з перших в Європі навчилися містити барабулек в спеціальних басейнах – «писцинах». Обслуговувати такі великі акваріуми було дуже дорого і клопітно, адже морська вода в них швидко застоювалася і псувалася, тому необхідно було стежити, щоб воду в басейнах постійно змінювали. А воду привозили з моря. Утримання риби в писцинах вважалося ознакою престижу і багатства, але багато така розвага не схвалювали. Так, наприклад, знаменитий оратор Цицерон писав: «Римляни, яким марним заняттям ви захоплюєтеся! Соромно сказати, але деякі уявляють себе богами, якщо їм вдається привчити мулла прибувати за їх поклик і годуватися з їхніх рук». Тим не менш, це не завадило гостям захоплюватися писцинами, звеличувати їх господаря, а потім з апетитом їсти мешканців акваріумів. Зручно, адже жива й свіжа риба завжди під рукою!

Барабульку не просто їли. Існував цілий ритуал. Рибу убивали прямо у дворі перед численними поглядами гостей. Пов'язано це з тим, що в момент перед смертю риба покривається яскравими, кармін кольору плямами, а у міру того, як життя покидає її, колір її стає знову блідим. Після цього кухаря засмажували барабульку і подавали на стіл.

В даний час подібні забави вже давно своє віджили, і багато людей вважають їх навіть жорстокими. Але що для стародавніх римлян смерть якоїсь рибки порівняно з кривавими боями в Колізеї?

Як приготувати барабульку?

В середземноморських країнах поживні властивості барабульки і нині у великій пошані. Там кожний знає, як приготувати барабульку. Крім того, вона смачна у будь-якому вигляді, а її смакові якості не можна зіпсувати ніякої кулінарною обробкою. З султанки варять смачну юшку, роблять в'ялену рибу, смажать на грилі або сковороді разом зі спеціями, запікають в духовці.

Навіть самий невмілий кухар знає, як приготувати барабульку, адже у риби зовсім відсутня жовч, тому її можна навіть не розчиняти і не потрошити. Звичайно, в ресторанах частіше подають дрібну рибку обпатраною, зате з головою. Саме дрібна риба вважається самої делікатесної і ніжною, тому і коштує найдорожче.

Гурмани люблять барабульку тушкувати в білому вині зі спеціями і виноградним листям, або обсмажувати на топленому маслі в сухарях. Особливо обсмажена барабулька популярна на Україні і в Росії.

Жареная барабулька

Склад і корисні властивості барабульки

Барабулька – досить калорійна риба, приблизно 150 ккал на 100 г продукту. Однак, незважаючи на це, вона не сприяє набору ваги, так як в її складі є багато повноцінного білка і мало жиру. Жир представлений переважно поліненасиченими жирними кислотами, які дуже корисні для нервової і серцево-судинної систем.

Барабулька відновлює сили після тривалої фізичного навантаження. У ній міститься вітамін А, вітаміни групи В, аскорбінова кислота і ніацин, а також мінеральні речовини, завдяки яким риба дуже корисна для маленьких дітей, людей похилого віку та вагітних жінок.

Протипоказанням до вживання барабульки є індивідуальна непереносимість.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (1 голос)
 
чи Знаєте ви, що:

В прагненні витягнути хворого, лікарі часто перегинають палицю. Так, наприклад, якийсь Чарльз Йенсен в період з 1954 по 1994 рр. пережив понад 900 операцій з видалення новоутворень.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...