Бамія

Бамія – екзотичне однорічна трав'яниста рослина, яке відносять до овочевим культурам. Дамські пальчики або Гомбо, як ще її називають, зараз широко культивується в європейських країнах. Корисні властивості бамії обумовлені її багатим хімічним складом.

Харчова цінність
Порція
Бамія 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
33
Калорії з жирів
1,71
 
% Добове значення *
Всього жирів
0,19 г
0 %
Насыщ. жири
0,03 г
0 %
Полиненасыщ. жири
0,03 р
Мононенасыщ. жири
0,02 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
7 мг
0 %
Калій
299 мг
9 %
Всього вуглеводів
7,45 г
2 %
Цукор
1,48 р
Харчові волокна
3,2 г
13 %
Білки
1,93 г
4 %
 
Вітамін A
14 %
Вітамін B6
11 %
Вітамін C
38 %
Вітамін K
39 %
Ниацин
5 %
Тиамин
13 %
Железо
3 %
Кальций
8 %
Магний
14 %
Фосфор
6 %
Цинк
4 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
Бамия Джерело: depositphotos.com///436
Как сжечь 33 ккал?
Ходьба 8 мін.
Біг підтюпцем 4 мін.
Плавання 3 мін.
Велосипед 5 мін.
Аеробіка 7 мін.
Робота по дому 11 мін.

Корисні властивості бамії

Свіжі плоди бамії – стручки пірамідальної форми, що нагадують зелений перець, вкрита тонкими волосками. Вони містять багато поживних елементів. Серед них – вітаміни В6, А і До, і велика кількість аскорбінової кислоти. Також до складу плодів входять з'єднання тіаміну, кальцію, заліза, калію і фолієвої кислоти. Найбільше бамія цінується за високий вміст білкових сполук і харчових волокон.

Бамія широко використовується в Аюрведі як тонізуюча, омолоджуюча і збудлива їжа. Особливо очевидна користь бамії для вагітних і годуючих жінок, завдяки входить до її складу фолієвої кислоти.

Бамія – цінний низькокалорійний продукт. 100 г стручків містять 40 ккал і тому її можна включати до складу різних дієт. Активуючи синтез вітаміну В, бамія допомагає позбавитися від депресії і хронічної втоми. Її корисно їсти під час простудних захворювань, оскільки вона володіє антисептичними властивостями.

Користь бамії проявляється і при розладах травлення. Природні волокна і рослинна слиз сприяють вимиванню метаболічних токсинів, зайвих з'єднань і надлишку холестерину жовчі. Ці властивості бамії сприяють розвитку нормальної мікрофлори кишечника, розмноження корисних бактерій, що особливо допомагає при дисбактеріозах, здутті живота і запорах. Користь бамії робить її важливим продуктом і при діабеті, оскільки вона знижує рівень цукру в крові.

Також в стручках бамії містяться пектинові речовини, які сприяють адсорбції солей важких металів. Бамія корисна в якості профілактики розвитку раку прямого кишечника, катаракти і діабету, що підтверджується результатами багатьох досліджень. Також дослідження відзначали позитивний вплив цієї рослини на рухливість суглобів і судини.

Насіння бамії користь приносять також, вони надають тонізуючу дію. Обсмажені насіння часто використовують для приготування напою, що нагадує за смаком кави. Крім цього, в них міститься велика кількість масел, схожих по живильній цінності з оливковым.

Применение

Бамію широко використовують в кулінарії. Для приготування підходять яскраво-зелені стручки 8-10 см без сухих вкраплень. Свіжі стручки краще готувати відразу, оскільки вони швидко псуються. Бамію можна використовувати в сирому, тушкованому, вареному або смаженому вигляді. Оскільки стручки не мають яскраво вираженого смаку, вони легко поєднуються в салатах, супах і овочевих рагу з іншими овочами – цибулею, помідорами, кабачками, болгарським та стручковим перцем і часником. Крім стручків у салати можна додавати і листя рослини. Смажені стручки бамії відмінно підходять до блюд з м'яса, риби або рису.

Плоды бамии

При приготуванні бамії не рекомендується використовувати чавунну і мідний посуд, щоб не змінити її колір. Тушкується бамія швидко, протягом декількох хвилин, і краще всього поєднується з вершковим маслом і лимонним соком, а з спецій – з перцем, імбиром, чебрецем, каррі і майораном. Часто бамію додають замість кабачків в «рататуй».

Властивості бамії користь приносять і в косметології. Так, з неї можна приготувати лікувальний бальзам для виснаженого волосся. Для цього нарізані у вигляді соломки стручки бамії відварюють до слизової консистенції. Після того, як суміш охолоне, в неї можна додати трохи лимонного соку, потім зробити маску для волосся. М'якоть з бамії можна додавати в маски для обличчя. Вона допомагає вирівнювати шкіру і сприяє її очищенню від вугрів.

Протипоказання до застосування бамії

Бамія – цінний дієтичний продукт, який практично не має протипоказань.

Не слід вживати її в їжу тільки при індивідуальній непереносимості та схильності до алергічних реакцій.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (2 голосів)
 
Коментарі до матеріалу (2):
татяна   /  10 лютого 2014, 19:19
приємно здивована буду сіяти і пробувати
Відповісти
Надія Лікар   /  11 лютого 2014, 19:14
Удачі вам у починанні, Тетяна, приходьте до нас поділитися власними враженнями від бамії.
Відповісти
чи Знаєте ви, що:

Кров людини «бігає» по судинах під величезним тиском і при порушенні цілісності здатна вистрілити на відстань до 10 метрів.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_ec7f6e85de82c3d3e3908097c869b304, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0