Баклажан

Баклажан (або паслін темноплодный) – вид багаторічних трав'янистих рослин роду Паслін. Його батьківщиною вважаються тропічні райони Індії, де він виростає в дикому вигляді. В Європі баклажанів вирощують з XIII–XV століть як однорічну культуру. В народі відомий під назвою синенькі.

Харчова цінність
Порція
Баклажан 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
25
Калорії з жирів
1,62
 
% Добове значення *
Всього жирів
0,18 г
0 %
Насыщ. жири
0,03 г
0 %
Полиненасыщ. жири
0,08 р
Мононенасыщ. жири
0,02 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
2 мг
0 %
Калій
229 мг
7 %
Всього вуглеводів
5,88 г
2 %
Цукор
3,53 р
Харчові волокна
3 г
12 %
Білки
0,98 г
2 %
 
Вітамін B6
4 %
Вітамін C
4 %
Вітамін K
4 %
Ниацин
3 %
Тиамин
3 %
Железо
1 %
Магний
4 %
Фосфор
2 %
Цинк
1 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
Баклажан Джерело: depositphotos.com///412
Как сжечь 25 ккал?
Ходьба 6 мін.
Біг підтюпцем 3 хв.
Плавання 2 мін.
Велосипед 4 мін.
Аеробіка 5 мін.
Робота по дому 8 мін.

Корисні властивості баклажана

Баклажан містить багато корисного для серця: калій, вітаміни РР, групи В, С, каротин, кальцій, фосфор, натрій, магній, мідь, залізо.

Користь баклажана помітна в профілактиці атеросклерозу, інших хвороб серця, судин, тому їх рекомендують вживати літнім людям.

Завдяки тому, що баклажани смачні і низькокалорійні, легко перетравлюються, їх включають до складу лікувальних дієт і дієт для схуднення.

Помічено, що вітаміну С, що міститься в баклажанах, вистачає для ефективної профілактики простудних захворювань, а вітаміни В благотворно позначаються на нервовій системі. Позбавлення від поганого настрою і безсоння при регулярному вживанні цих овочів – ось ще один доказ користі баклажанів.

Знаходяться в плодах марганець і цинк допомагають поліпшити стан після інсульту, їх можна їсти при цукровому діабеті. Завдяки залізу овоч допомагає боротися зі зниженим гемоглобіном, тому його рекомендують вагітним жінкам і хворим на малокрів'я.

Відзначені і регенеруючі властивості баклажана – він допомагає швидко позбутися ранок на коже.

Застосування

Для лікування можна готувати настій і сік з баклажана. Для приготування соку, який має антибактеріальну властивість, баклажани очищають, натирають на тертці, віджимають. Пити сік рекомендується по півсклянки три рази на день до їди. Застосовують сік і зовнішньо – для швидшого загоювання змащують садна і рани.

Корисні властивості баклажана більше спостерігаються у молодих плодах, на що слід звертати увагу, купуючи овоч.

Для приготування баклажанового настою, який добре допомагає виводити жовч, очищений овоч нарізають кубиками і заливають окропом – 250мл. Після цього поміщають на водяну баню хвилин на 30, і після прогрівання проціджують. Застосовують настій так само, як і сік, до їжі не менше трьох-чотирьох разів на день по півсклянки.

Багато знають, що смачні баклажани смажені – окремими шматочками або у вигляді ікри, але відома їх здатність вбирати жир, що, безсумнівно, дуже поживно, але може нашкодити людям з патологіями ШЛУНКОВО-кишкового тракту, засмутити травлення. Тому для більшої користі баклажани для профілактики серцевих захворювань і застуди, підтримки нервової системи, краще їсти вареними. Для додання дієтичного страви смакової привабливості слід поварити 3-4 баклажана протягом 10-15хв., після зняти шкірку, порізати або розім'яти овочі виделкою, трохи посолити, додати масло олію і лимонний сік.

Особливо користь від баклажана, приготованого таким способом, спостерігається при набряках ніг і особи, викликаних хворобами серця. Є такі відварні баклажани достатньо всього лише раз в день.

Не менш корисні і смачні баклажани тушковані – всього одна столова ложка служить відмінною профілактикою хвороб нирок, печінки. Для тих, хто все ж таки віддає перевагу більше цей овоч в смаженому вигляді, радиться для більшої користі баклажан, вже порізаний, замочити у воді як мінімум на 10хв. Так вони вберуть менше масла і жиру.

Корисні ці овочі і при подагрі – вони не дають накопичуватися сечової кислоти, яка у великій кількості провокує виникнення захворювання.

Вважається також, що регулярне вживання баклажанів, завдяки що міститься в них нікотинової кислоти, допомагає кинути палити.

Відзначена користь баклажана при гіпертонії. Особливо рекомендується використовувати при підвищеному тиску не м'якоть, а висушену шкірку овоча. Її подрібнюють до порошкоподібного стану в кавомолці і по одній чайній ложці приймають перед їжею. Можна приготувати з такого порошку сольовий настій для полоскання рота, з метою запобігання запалення ясен і зміцнення зубів. Щоб приготувати настій, одну чайну ложку порошку заливають окропом, додають чайну ложку солі.

Враховуючи корисні властивості баклажана, низький вміст вуглеводів і невисоку калорійність (всього 28ккал), можна практикувати дієту, засновану на вживанні цього овочу. Триває дієта не більше двох тижнів, за весь період можна прибрати 6-8кг. На сніданок рекомендується готувати салат з варених баклажанів та помідорів, на обід – суп з моркви, пастернаку, баклажанів, перцю болгарського і цибулі, а на вечерю – тушковане рагу з баклажанів, помідорів, моркви, зелені, цибулі.

Жареный баклажан

Протипоказання до застосування баклажана

Шкоду баклажан може нанести в тому випадку, якщо вживати перезрілий плід – в ньому міститься отруйний соланін, який може спровокувати отруєння. Симптоми отруєння: кольки, задишка, блювання, діарея, нудота, сплутаність свідомості, судоми. Допомагає усунути заподіяну перезрілим баклажаном шкоду рясне пиття, молоко і сирий яєчний білок.

Перестиглий плід відрізняє несвіжа на вигляд плодоніжка, велика кількість насіння всередині. Тому, щоб баклажан шкоди не завдав, слід вибирати при покупці молоді, довгастої форми овочі, у яких блискуча і пружна без плям поверхню.

Незалежно від способу приготування, порізані баклажани, щоб уникнути отруєння та усунення властивої деяким його сортів гіркоти, рекомендується перед приготуванням замочити у підсоленій воді на півгодини.

Не менш смачні баклажани незвичайного білого кольору, причому вважається, що шкоди від баклажанів цього сорту менше, соланіну вони практично не містять.

Не рекомендується вживати, незважаючи на всі корисні властивості, баклажани людям з патологіями ШЛУНКОВО-кишкового тракту: виразками, гастритами, розладами травлення.

Хворим на діабет і тим, хто проходить інсулінотерапію, слід пам'ятати, що в баклажанах мало вуглеводів і вони низькокалорійні, тому захоплення баклажановой дієтою у таких хворих може спричинити гіпоглікемію.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 4.1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.10 (5 голосів)
 
Коментарі до матеріалу (15):
Надія Лікар   /  03 лютого 2014, 13:18
Відмінний рада, Лариса Володимирівка, дякую що поділилися.
Відповісти
Maslencova Maria   /  10 березня 2014, 21:21
Можна смажити баклажани без масла --- на сухій сковорідці потім мажемо сирим маслом
Відповісти
Надія Лікар   /  12 березня 2014, 01:15
Дякую, Маріє, це теж відмінний варіант.
Відповісти
Юрій   /  11 квітня 2014, 16:04
Ріжу баклажан на гуртки по сантиметру товщиною, замочую в солоній воді 10 хв. кладу в аерогриль на 20хв.,викладаю на тарілку і поливаю оливковою олією. Дуже смачно. можна посипати часником і полити лимоновим соком.
Відповісти
Надія Лікар   /  11 квітня 2014, 19:27
Чудовий варіант, Юрій. Аерогриль - знахідка для баклажана, спасибі.
Відповісти
Альона   /  17 серпня 2014, 14:33
А я баклажани печу в духовці. Кладу на деко баклажани, картоплю і цибулю. У баклажани потім додаю масла, часник. Добре серце лікує.
Відповісти
лана   /  29 серпня 2014, 13:56
Можна їсти сирими?
Відповісти
Надія Лікар   /  29 серпня 2014, 19:20
Ні, баклажани не їдять сирими.
Відповісти
Євген   /  11 липня 2015, 14:32
а я в мікрохвильовці, один на 5 хвилин і дуже смачний. потім в тарілку ,масличко і картопельку. хлібець красивий
Відповісти
наталя   /  02 серпня 2015, 14:00
Баклажани відварити. Цибуля томат перець протушкувати з ложкою олії .туди додати баклажани часник зелень готово
Відповісти
чи Знаєте ви, що:

Кров людини «бігає» по судинах під величезним тиском і при порушенні цілісності здатна вистрілити на відстань до 10 метрів.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 міллі...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_3a9bdf695e36025b5087f5e17f3c32da, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0