Асафетида

Асафетида - многолетнее травянистое растение из семейства зонтичных Асафетіда (або Ферула смердюча) – це багаторічна трав'яниста рослина з сімейства зонтичних, її висота сягає 2 метрів, коренева система при цьому дуже розвинена. З молочного соку коренів отримують екзотичну спецію, яка також називається асафетида, та має різкий неприємний запах (він в рази перевершує запах часнику і цибулі). Батьківщиною асафетиди вважають Азії (Іран, Афганістан, Індія), де вона в основному і виростає. У 70-х роках XX століття ця рослина було знайдено і в Казахстані і Закавказзя, але, на жаль, зарості асафетиди були знищені при боротьбі з дикими наркотичними насадженнями, хоча вона ніякого відношення до наркотичних речовин не має. Асафетіда здавна відома своїми лікувальними властивостями. Ще в Стародавньому Римі її застосовували як вітрогінний засіб.

В даний час асафетида є виключно азійських пряністю, в Європі вона зустрічається вкрай рідко.

Отримання спеції асафетиди дуже тривалий і трудомісткий процес, він може тривати 2-3 місяці. Для її збору збираються спеціальні експедиції, так як асафетида росте тільки в гірських місцевостях. З однієї рослини отримують в середньому 1000-1100 грам густої смоли (молочного соку з коренів).

В готовому вигляді спеція асафетида являє собою жовті зерна різної величини, які пов'язані між собою брудно-жовтої (або жовто-коричневою) масою. Все разом виглядає як грудки невизначеної форми. Іноді смолу висушують і розтирають у порошок (змішуючи з рисовим борошном), що трохи пом'якшує її різкий неприємний запах.

Властивості асафетиди

Властивості асафетиди вельми незвичайні. Її смак найчастіше характеризується як «огидний» і їдкий. Запах нагадує запах часнику. Особливістю цього аромату є незвичайна летючість – цей запах просочує все на своєму шляху: одяг, руки, стіни, посуд. Смак асафетиди зберігається у роті протягом декількох годин, він не видаляється водою, спиртовими розчинами. Якщо температура в приміщенні більш 22С, то запах спеції асафетиди просякає собою все за кілька хвилин і зберігається більше доби навіть при провітрюванні помещения.

Використання спеції асафетида в кулінарії

Використовувати асафетіду у вигляді спеції можуть дозволити собі лише справжні гурмани. Враховуючи перераховані вище властивості, виникає питання – для чого виносити ці муки від застосування цієї спеції? Справа в тому, що при обсмажуванні невеликої кількості смоли асафетиди в олії смак і запах пом'якшуються. При правильному використанні в комбінації з іншими приправами (імбиром, кмином, кукурмой, чорної гірчицею) смак цієї приправи стає благородним і тонким. Зазвичай у вигляді спеції асафетида використовується при приготуванні страв, які важко перетравлюються з жирної баранини. В Індії є приказка, що, асафетида допоможе перетравити і цвяхи. З цією приправою заготовляють різні консерви.

Асафетида використовується в мікроскопічних дозах, що ніяк не поєднується з цибулею і часником. Ця спеція підвищує апетит, покращує травлення, тонізує організм і не залишає запаху з рота.

Лікарські властивості асафетиди

Асафетида використовувалася в медичних цілях з давніх часів. Знаменитий середньовічний учений, філософ і лікар Авіценна у своєму трактаті «Канон лікарської науки» згадує леченые властивості асафетиди як засіб від лишаїв і наривів. Ще в Стародавньому Римі та Греції були відомі заспокійливі властивості асафетиди і її допомогу у травленні. При вчиненні римлянами військових походів вони вживали в їжу сочевичну юшку, яка давала багато енергії, але викликала здуття живота. Додавання в їжу асафетиди допомагало боротися з метеоризмом, вона була справжнім порятунком для воїнів. Олександр Великий привіз цю спецію в Європу, де вона в основному використовувалася як медичний засіб.

Специя асафетида представляет собой желтые зерна различной величины, связанные между собой массой Асафетида використовувалася як ліки і в Росії, в «Повному російською ілюстрованому словнику-травник» 1989р згадується про використання смоли цієї рослини як засіб, що поліпшує травлення, а також допомагає при істерії і болях невротичного походження.

В даний час асафетида мало відома в Європі та Росії, де її замінили цибулю і часник, і використовується в основному в країнах Азії.

Асафетида, як уже згадувалося, в основному використовується для поліпшення травлення і як вітрогінний засіб (від метеоризму). Спеція допомагає перетравлювати важку їжу і володіє спазмолітичними властивостями. Також асафетида діє як м'яке проносне і допомагає позбавитися від кишкових паразитів. В Аюрведі, традиційній системі індійської ведичної медицини, асафетида відома як бактерицидний і антигельмінтний засіб.

смоли З цієї рослини виготовляють фармакологічні препарати, які використовуються в лікуванні нервових хвороб (істерії, судомні напади). Відомо, що вдихання аромату асафетиди допомагає запобігти істеричний припадок. З давніх часів асафетида використовується при різних видах болю (зубний, вушної). Допомагає в лікуванні поліартриту, радикуліту, остеохондрозу, для цього її використовують зовнішньо у вигляді пасти.

Відомі і омолоджуючі властивості асафетиди, її дія згадується і в «Камасутрі», де стверджується, що ця спеція омолоджує ті органи, які руйнуються старістю. Асафетіда допомагає і при гінекологічних захворюваннях, особливо при болісних менструаціях і безплідді. У післяпологовому періоду смола цієї рослини використовується як тонізуючий засіб.

Пряність застосовується і при захворюваннях дихальної системи – при астмі, бронхіті, коклюші виготовляється суміш з асафетиди, соку білої цибулі і меду, яку слід приймати внутрішньо.

Протипоказаннями до використання асафетиди є підвищена температура тіла, вагітність, шкірний висип і підвищена кислотність шлунка.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.00 (1 голос)
 
Коментарі до матеріалу (5):
Алія   /  03 травня 2013, 10:56
Скажіть ,а де в Казахстані є ця трава? Рахмет за раніше.
Відповісти
Надія лікар   /  13 травня 2013, 20:34
Добрий день, Алія.
На жаль, я не знаю, чи є вона в Казахстані. В Україні і Росії її можна купити в магазинах, що спеціалізуються на торгівлі прянощами. Я думаю, її варто спробувати пошукати в інтернет-магазинах, а доставка в Казахстан вже справа нескладна.
Відповісти
Олеся   /  26 квітня 2015, 13:26
до Речі,крім Індії та Пакистану,саме в Алматинских горах її можна знайти.
Відповісти
Jamal   /  03 серпня 2015, 00:13
Доброго часу доби..)прошу поділіться враженнями,як знайдете в горах..)
Відповісти
Олеся   /  09 серпня 2015, 11:59
Так, в 90х роках в Заилийском алатау асафетида знищувалася. Оскільки вважали, що вона містить наркотичну речовину. І майже все знищили. Ця асафетида вважалася краще будь-якої іншої.
Відповісти
чи Знаєте ви, що:

Карієс – це найпоширеніше інфекційне захворювання у світі, змагатися з яким не може навіть грип.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_251a3b646aec4ca4fb948ae522b6acbe, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0