Кавун

Кавун – однорічна баштанне рослина роду Кавун сімейства Гарбузові. Його батьківщиною вважається Південна Африка, там досі можна зустріти кавун в дикому вигляді. Сьогодні культивується в 96 країнах світу і має більше 1000 різновидів.

Харчова цінність
Порція
Кавун 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
30
Калорії з жирів
1,35
 
% Добове значення *
Всього жирів
0,15 г
0 %
Насыщ. жири
0,02 г
0 %
Полиненасыщ. жири
0,05 р
Мононенасыщ. жири
0,04 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
1 мг
0 %
Калій
112 мг
3 %
Всього вуглеводів
7,55 г
3 %
Цукор
6,2 р
Харчові волокна
0,4 г
2 %
Білки
0,61 г
1 %
 
Вітамін A
11 %
Вітамін B6
2 %
Вітамін C
14 %
Тиамин
2 %
Железо
1 %
Магний
3 %
Фосфор
1 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
Арбуз Джерело: depositphotos.com///384
Как сжечь 30 ккал?
Ходьба 8 мін.
Біг підтюпцем 3 мін.
Плавання 3 мін.
Велосипед 4 мін.
Аеробіка 6 мін.
Робота по дому 10 мін.

Корисні властивості кавуна

Кавун містить вітаміни В1, С, В2, пантотенову і фолієву кислоти, каротин, фруктозу і глюкозу, клітковину, пектин.

Особливо корисно кавун їсти при захворюваннях нирок, тому що він має сечогінну дію і добре очищає їх.

Відомі і такі корисні властивості кавуна: зняття спека і запалення, підтримка імунітету, стабілізація кров'яного тиску, поліпшення травлення, виведення жовчі, профілактика недокрів'я, атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань, освіти опухолей.

Применение

Сечогінна властивість кавуна дозволяє вивести пісок з нирок. Для цього слід вживати два кілограми ягоди протягом 4-5 днів натщесерце щодня, краще в два прийоми.

Регулярно вживати кавун корисно і хворим, які страждають анемією, подагру.

Кавун містить велику кількість клітковини, завдяки якій він виводить холестерин, що для здорової людини є хорошою профілактикою серцево-судинних захворювань

Для зняття набряків, під час лікування циститу, сечокам'яної хвороби, нефриту, рекомендується з'їдати по 2-2,5 кг кавуна щодня.

Корисні властивості кавуна проявляються і при вживанні його соку. Його п'ють при хворобах крові, нирок, при жовтяниці, цирозі печінки, різних отруєннях, жовчнокам'яної хвороби. Помічено, що кавуновий сік добре очищає жовчний міхур, так само як і м'якоть виводить камені з нирок і зайву рідину з організму. Сік з кавуна корисно пити гіпертонікам і страждають болями в суглобах. Спеціальних вказівок щодо дозування та кратності вживання соку немає, його зазвичай п'ють протягом дня між прийомами їжі. Хороший результат дає сік кавуна, змішаний зі слабким розчином оцту і медом – це засіб ефективно при жовчнокам'яній хворобі та жовтяниці.

Калорійність кавуна, незважаючи на його солодкий смак, невисока – всього 38ккал в 100гр м'якоті, тому ягоду включають в комплексне лікування ожиріння.

Властивість кавуна надовго забезпечувати відчуття ситості і мінімальна калорійність кавуна дозволяють використовувати його в дієтах. У сезон дозрівання кавунів можна влаштовувати розвантажувальні дні, коли два рази в тиждень їдять тільки кавун – 1,5-2 кг на день. Враховуючи, що у м'якоті одного кавуна калорійність становить 500ккал у середньому, такий режим харчування допоможе помірними темпами знизити вагу, почистити нирки, кишечник. Для більш швидкого схуднення можна випробувати кавунову дієту, розраховану на 3-4 дні. За час дієти не можна їсти нічого, крім кавуна, дозволяється пити зелений чай, негазовану мінеральну воду. За бажанням можна заїдати кавун двома невеликими шматочками чорного хліба, але нічого більше їсти в ці дні не можна, сіль і цукор виключені. Завдяки низькій калорійності кавуна, активному виведенню рідини можна скинути 3-4кг за час дієти.

Кавун корисно застосовувати і зовнішньо як вітамінних масок для шкіри. Для цього на обличчя, шию на 15-20хв накладають подрібнену м'якоть кавуна або змочену його соком марлю. Після кількох процедур відзначається зміна кольору шкіри, вона стає більш м'якою, еластичною.

Корисні властивості кавуна криються не тільки в його м'якоті і соку. У лікувальних цілях можна використовувати насіння і шкірки.

В кавунових насінні містяться жирні олії, що складаються з пальмітинової, ліноленової та лінолевої кислот, і застосовують їх при лихоманці, циститі, для зупинки маткових кровотеч. Вважається, що насіння кавуна так само. як і гарбузове, ефективні проти глистів. Для позбавлення від паразитів готують «молоко» з насіння: у воді або молоці слід розтерти подрібнене насіння – у співвідношенні 10:1, настояти 6-8год, і пити по 50-100мг за годину до прийому їжі – близько 8 разів на день.

Заварені сухі кірки кавуна приймають при хронічних, гострих колітах у співвідношенні 100гр кірок на півлітра води. П'ють такий чай 4-5р/день по 0,5 склянки.

Смузи из арбуза

Варення з кавунових кірок допомагає зменшити газоутворення в кишечнику, полегшує стан при гострому респіраторному захворюванні, стенокардії, поганому травленні.

Дозволено вживати кавун годуючим мамам. Завдяки корисним мікроелементам він допомагає жінці впоратися з анемією, а що міститься фолієва кислота позитивно позначається на вироблення грудного молока. Але є кавун годуючим можна не раніше ніж через три місяці грудного вигодовування, коли дозволяється послабити сувору післяпологову дієту і почати поступово вводити додаткові продукти. Умова для першого вживання кавуна годуючим жінкам: у цей день не вживати інших незнайомих дитині продуктів. Інтервал між вживанням нових продуктів повинен становити 4-5 днів, тільки так можна зрозуміти, як це відбилося на здоров'ї дитини.

Протипоказання до застосування кавуна

Однією з властивостей кавуна, як і інших баштанних культур, є його здатність накопичувати хімікати, які застосовують для удобрення грунту, тому краще купувати кавуни у тих, хто вирощує їх у невеликих кількостях без застосування «хімії», і у продавців, яким можна довіряти. Щоб зрозуміти, чи є нітрати в кавуні, досить його розрізати і оглянути м'якоть: якщо в ній є ущільнення або нитки жовтого кольору, значить, вона може нашкодити - викликати діарею, блювоту, болі в животі, нудоту. Особливо небезпечний такий кавун годуючим жінкам, дітям і тим, хто страждає нефритом, пієлонефритом, нефрозом. Для безпеки купувати кавуни краще не раніше середини серпня, звертати увагу на ягоди зі смугастою, а не однотонної шкіркою, не брати м'які і мляві кавуни.

Протипоказаний кавун хворим на діабет і тим, у кого хвора селезінка.

З-за того, що в ягоді міститься багато целюлози, яка довго перетравлюється, вона може викликати бродіння, тому слід враховувати, що хворим на тиф корисна не м'якоть, а проціджений сік кавуна: скупчення газів, спровоковане м'якоттю, може бути небезпечним для пошкодженого кишківника.

Це ж властивість кавуна може стати причиною кольок у немовлят, що слід враховувати при грудному вигодовуванні і введення кавуна в раціон матері.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 3.875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 3.88 (4 голосів)
 
чи Знаєте ви, що:

Якщо б ваша печінка перестала працювати, смерть настала б протягом доби.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_40565aad2402f93e08f03f537420e514, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0