Арахісове масло

Опис арахісового масла

Арахісове масло – цінний дієтичний рослинний продукт, що конкурує за своєю енергетичної та харчової цінності з сиром та м'ясом. Його отримують з плодів арахісу («земляного горіха», «китайської фісташки» або «китайського горіха»). Вперше його виготовили на початку дев'ятнадцятого століття в Америці, після чого масло отримало широку популярність у всьому світі.Арахисовое масло - растительное масло из плодов арахиса

Можна виділити три основних види арахісової олії:

  • Нерафінована олія цегляно-коричневого кольору з приємним і насиченим смаком арахісу, вироблене в Азіатських країнах;
  • Рафінована недезодорованим і дезодорована олія, яка користується популярністю в Америці та країнах Європи. Такі олії, як правило, світло-жовтого кольору з м'яким смаком і ароматом.

Найбільшою харчовою цінністю володіє «живе масло, виготовлене без застосування екстракції за допомогою холодного віджиму, і в лікувальних цілях переважно приймати саме такий вигляд масла.

Складу арахісової олії

Відмінні смакові якості і висока харчова цінність арахісового масла пояснюються входять до його складу:

  • Легкозасвоюваними жирами;
  • Незамінними амінокислотами. Поліненасичені кислоти Омега-6 і Омега-9, які містяться в арахісовій олії, сприяють зміцненню імунітету, нормалізації гормонального балансу, а також покращення функціонування нервової і статевої систем;
  • Вітамінами – B8, А, B1, Е, D, B4, B2, B3, B5, B9. Вітаміни-антиоксиданти А і Е сприяють поліпшенню роботи органів зору, а також надають сильну протизапальну, імуностимулюючу та ранозагоювальну дію. Вітамін B4 попереджає жирову інфільтрацію печінки і розвиток жовчнокам'яної хвороби. Вітаміни групи B сприяють здоров'ю волосся, нігтів і шкіри, а також хорошого зору і міцного імунітету;
  • Макро - і мікроелементів, серед яких є йод, магній, калій, кальцій, мідь, залізо, фосфор, цинк, кобальт і деякі інші.

Крім того, до складу арахісової олії входять і ряд інших елементів (фосфоліпіди, поліфеноли, бетаїн, фітостероли), які надають сприятливий вплив на функціональний стан серцево-судинної, нервової, імунної та травної систем організму.

Корисні властивості олії арахісу

Масло арахісу має ранозагоювальні і вираженими антибактеріальними властивостями. Також до відмітним особливостям арахісового масла відноситься здатність:

  • Покращувати рухову активність і м'язовий тонус;
  • Знижувати вміст в крові холестерину;
  • Відновлювати сили після навантажень або тривалих хвороб;
  • Покращувати якість сну;
  • Стимулювати природне вироблення колагену;
  • Запобігати цукровий діабет;
  • Покращувати роботу печінки;
  • Знижувати зайва вага.

В народній медицині арахісове масло часто застосовують зовнішньо для лікування екзем, погано заживають і гнійних ран, ексудативного діатезу і герпесу.

Користь арахісового масла

Багатьма дослідженнями підтверджена користь арахісового масла при лікуванні та профілактиці серцево-судинних захворювань. Воно особливо ефективно при ішемії і порушеннях кровообігу, пов'язаних з утворенням тромбів.

В народній медицині масло арахісу поряд з гарбузовим здавна застосовується як ефективний жовчогінний засіб. Воно стимулює процеси жовчовиділення і жовчеутворення, сприяє відновленню клітинної структури печінки та запобігання запальних процесів у жовчному міхурі, печінці і жовчовивідних шляхах.

Доведена користь арахісового масла при цукровому діабеті і таких захворюваннях крові, гемофілія, геморагічний діатез, анемія. Також воно буде корисно при:

  • Депресії, підвищеної стомлюваності, безсонні, дратівливості і апатії;
  • Захворюваннях нирок;
  • Порушення еректильної функції у чоловіків;
  • Захворюваннях органів зору, оскільки знижує ризик розвитку глаукоми, «курячої сліпоти», катаракти, макулярної дистрофії, діабетичної ретинопатії та кон'юнктивіту.

Застосування арахісового масла

Застосування арахісового масла вельми різноманітно. Його використовують в кондитерській, хлібопекарській і фармацевтичної промисловості, косметології та домашньої кулінарії, при виробництві маргарину і мила, а також в лікувальних цілях.

Арахисовое масло - источник насыщенных поликислот В сучасній кулінарії масло арахісу використовується в салатних заправках, соусах і десертах. Завдяки високій калорійності воно підходить для раціону спортсменів.

Для лікування та профілактики захворювань різних систем організму арахісове масло рекомендується приймати по одній чайній ложці тричі на день.

Застосування арахісового масла в косметології

Завдяки насиченим поликислотам, «вітамінам молодості» А і Е, бетаїну і поліфенолам застосування арахісового масла сприяє живленню, пом'якшення та інтенсивному зволоженню шкірного покриву. При цьому масло відмінно вбирається і надає шкірі пружність і еластичність.

При регулярному застосуванні масло арахісу запобігає передчасному старінню шкіри і сприяє швидкому відновленню захисних функцій епідермісу.

Його використовують для приготування бальзамів, лосьйонів, кремів і косметичних вершків для догляду за старіючою, сухою, чутливою і лупиться шкірою, а також воно входить до складу шампунів і мила.

Шкоду арахісового масла

Шкоду від арахісового масла можливий при наявності алергії на горіхи, що слід виявити перед тим, як включати його в свій щоденний раціон. Також не слід застосовувати його при індивідуальній непереносимості арахісу.

Крім того, шкода від арахісового масла може виникати на фоні бронхіальної астми, захворювань суглобів (подагри, артритів і артрозу) і підвищеної згортання крові. При цих хворобах масло арахісу слід вживати з осторожностью.

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 3.7333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 3.73 (15 голосів)
 
чи Знаєте ви, що:

В прагненні витягнути хворого, лікарі часто перегинають палицю. Так, наприклад, якийсь Чарльз Йенсен в період з 1954 по 1994 рр. пережив понад 900 операцій з видалення новоутворень.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...