Арахісова паста

Арахісова паста є калорійним і високопоживним продуктом, дуже популярним у країнах Америки. При вегетаріанському способі життя він є гідною альтернативою м'ясу.

Опис

Арахисовая паста - продукт из поджаренного арахиса Виготовляється арахісова паста з підсмаженого арахісу – земляного горіха з сімейства Бобових. Культурної батьківщиною арахісу є Південна Америка. Достовірно відомо, що паста була винайдена в 1890 році американським лікарем-дієтологом, який займався пошуками альтернативного харчування вегетаріанцям. Виявилося, що арахіс багатий необхідними для організму білками і вітамінами. Незабаром продукт отримав таку популярність, що його стали виробляти серійно.

Тоді технологія виготовлення арахісового масла відрізнялася від сучасної: горіхи перемелювали після їх варіння, що призводило до втрати характерного аромату пасти. Після отримання першого патенту на виготовлення пасти в продажу з'явилися спеціальні дробарки для перемелювання арахісу, що дозволило виготовляти пасту в домашніх умовах.

Масовим просуванням пасти на ринок зайнявся К. Самнер, великий торговець, який володіє великими торговельними майданчиками в Сент-Луїсі. Він і представив продукт в 1904 році на Національній Універсальній Виставці. До 1922 році технологія виробництва пасти дещо змінилася, термін її придатності збільшився до одного року. Це призвело до її розповсюдження за межами Каліфорнії. Незабаром з'явилося ще кілька підвидів даної продукції, серед яких і донині популярна «хрумка» паста, яку вже після приготування додають цукор і дрібно порізані шматочки арахісу, і класична вершкова паста.

На сьогоднішній день США є основним експортером арахісового масла, а на її виготовлення йде половина всього врожаю країни. Конкуренцію Америці з виробництва арахісової пасти можуть скласти хіба що Чилі та Аргентина.

залежно від тривалості перемелювання маси можна виготовити різні типи арахісової пасти. Класична паста являє собою суміш очищеного меленого горіха, невеликої кількості солі і цукру, рослинної олії і всіляких добавок, що забезпечують стійкість консистенції. Зараз на прилавках можна побачити пасти з додаванням цукатів, кокосової стружки, подрібнених горіхів, кремові пасти, пасти без цукру або солі та ін.

Згідно зі статистикою, арахісове масло в Америці щодня вживають близько 40 мільйонів жителів. Якісна паста повинна мати однорідну кремоподібну консистенцію, з характерним ароматом і смаком свіжообсмаженої арахісу. Колір її може коливатися від світло-коричневого до коричневого. В залежності від технології виготовлення, термін її зберігання становить від півроку до року при температурі зберігання до 20 градусів за Цельсієм.

За традицією арахісову пасту намазують на хліб або тост і вживають на сніданок разом з молоком або кавою, чаєм. В Америці популярні бутерброди з арахісової пастою і желе. У кулінарії її використовують для приготування здоби і кондитерських виробів, також її додають у соуси і різотто для додання їм горіхового смаку.

Склад і користь арахісової пасти

За своєю поживністю арахіс не поступається таким бобовим культурам, як квасоля і горох. В його складі багато рослинного білка, повністю позбавленого холестерину, а також вітамінів РР, А, В1, В2, Тобто В арахісі присутній фолієва кислота, яка сприяє оновленню і росту клітин, клітковина, макро - та мікроелементи (цинк, залізо, йод, фосфор, кальцій, кобальт, калій). Присутні в ньому і антиоксиданти – речовини, що захищають клітини організму від несприятливого впливу вільних радикалів. Саме це робить арахіс одним з найбільш ефективних засобів профілактики серцево-судинних захворювань. За цим показником він стоїть в одному ряду з ожиною та суницями, поступаючись хіба що безперечному лідеру – гранату. Згідно з нещодавнім дослідженням, регулярне споживання арахісової пасти (в розумних межах) на 15-20% знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Продукт в процесі виготовлення зазнає холодну обробку, завдяки чому користь арахісової пасти така ж, як і арахісу. У ній так само, як і в самому горісі, зберігаються всі вітаміни, клітковина, макро - і мікроелементи, які необхідні для повноцінної роботи організму: серця, печінки, нервової системи та інших органів.Калорийность арахисовой пасты - 598 ккал на 100 г

Вважається, що користь арахісової пасти полягає також у підвищенні тестостерону, який допомагає спалювати жир і нарощувати м'язові тканини. Велика кількість протеїну є альтернативою м'ясу при вегетаріанському способі життя.

Серед зірок модельного і шоу бізнесу користується популярністю арахісова дієта, яка підсилює відчуття ситості.

Шкоду арахісової пасти

Перший шкоду арахісової пасти полягає в її алергенності. Якщо людина страждає алергіями у відношенні деяких видів горіхів, то пасту необхідно вживати з великою обережністю.

Другої шкоду арахісової пасти полягає в її високій калорійності і жирності, тому не рекомендується вживати більше 3-4 столових ложок цього продукту на добу.

При купівлі пасти бажано ретельно вивчати склад пасти, щоб в її складі не було штучних ароматизаторів і шкідливих гідрогенізованих жирів. Справжня арахісова паста – це повністю натуральний продукт.

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 3.6923076923077 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 3.69 (13 голосів)
 
чи Знаєте ви, що:

Існують дуже цікаві медичні синдроми, наприклад, нав'язливе заковтування предметів. У шлунку однієї пацієнтки, яка страждає від цієї манії, було виявлено 2500 сторонніх предметів.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...