Арахіс

Арахіс не відноситься до горіхів, як це зазвичай прийнято вважати, що його «горішки» є плодами однорічного бобової рослини, що росте в теплому і вологому кліматі. До його складу входить безліч корисних для організму речовин.

Харчова цінність
Порція
Арахіс 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
567
Калорії з жирів
443,16
 
% Добове значення *
Всього жирів
49,24 г
76 %
Насыщ. жири
6,28 г
31 %
Полиненасыщ. жири
15,56 р
Мононенасыщ. жири
24,43 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
18 мг
1 %
Калій
705 мг
20 %
Всього вуглеводів
16,13 г
5 %
Цукор
4,72 р
Харчові волокна
8,5 г
34 %
Білки
25,8 г
52 %
 
Вітамін B6
17 %
Ниацин
60 %
Тиамин
43 %
Железо
25 %
Кальций
9 %
Магний
42 %
Фосфор
38 %
Цинк
22 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
Арахис Джерело: depositphotos.com///399
Как сжечь 567 ккал?
Ходьба 142 мін.
Біг підтюпцем 63 мін.
Плавання 47 мін.
Велосипед 81 мін.
Аеробіка 113 мін.
Робота по дому 189 мін.

Корисні властивості арахісу

Арахіс містить високоякісні жири, які складають майже половину його маси. Це і обумовлює високу калорійність арахісу – 551 ккал на 100 р. До того ж входять до нього білки легко засвоюються, завдяки чому арахіс часто рекомендують їсти при важких хворобах і сильному виснаженні.

Також в арахісі містяться різні вітаміни, найбільше вітаміну РР, впливає на обмінні процеси і нервову систему. Для забезпечення добової потреби організму в цьому вітаміні досить з'їдати 100 г горіхів в день. Також в хімічний склад арахісу входять вітамін С і незначна кількість вітамінів В1 і В2.

З мікро - і макроелементів, які перебувають у горіхах, лідируюче місце займає калій. Тому арахіс корисний для профілактики розвитку серцевих захворювань, поліпшення фізичної активності, а також для регуляції водного і кислотно-лужного балансу в організмі. Також в ньому досить багато кальцію, фосфору, заліза, магнію і натрію.

Крім цього, ще корисні властивості арахісу надають знаходяться в ньому у великій кількості антиоксиданти – поліфеноли, які захищають живі клітини організму від шкідливої дії вільних радикалів, тим самим перешкоджаючи старінню.

Ґрунтуючись на проведених дослідженнях арахісу, його ставлять в один ряд з суницею і ожиною по здатності впливати на процеси старіння, а також для профілактики утворення злоякісних пухлин і захворювань серцево-судинної системи.

Також арахіс корисний при гастритах і виразковій хворобі, сприяє нормалізації процесів кровотворення і покращує пам'ять.

Применение

Арахіс їдять як сирим, так і смаженим. Для того щоб він не втратив свої корисні властивості, його обсмажують на маленькому вогні без рослинних олій.

Оскільки арахіс – висококалорійний продукт (калорійність арахісу становить 551 Ккал на 100г), його не рекомендується їсти ввечері, щоб уникнути зайвої ваги. Для поживного і багатого вітамінами сніданку можна використовувати арахісову пасту. Її можна купити або приготувати самостійно, для чого сухий смажений арахіс змішують в кухонному комбайні з невеликою кількістю солі. Для додання смаку в пасту можна додати трохи меду.

Арахис жареный

Також корисно вживати арахісове масло, яке покращує смак і поживність салатів і соусів. Масло рекомендують використовувати при діабеті і захворюваннях серцево-судинної системи для зниження рівня холестерину, нормалізації артеріального тиску і збільшення еластичності кровоносних судин. Зовнішньо масло арахісу можна застосовувати як бактерицидний і ранозагоювальний засіб при лікуванні екзем, гнійних ран і герпесу.

Протипоказання до застосування арахісу

Незважаючи на всю користь, яку може принести арахіс, його потрібно включати в свій раціон з обережністю. Так, у великих кількостях арахіс шкідливий і може уповільнити наступ репродуктивної зрілості організму, а також призвести до порушень серцево-судинної системи і функції печінки, оскільки в його хімічний склад входить досить отруйна ерукової кислоти, яка, до того ж, практично не виводиться з організму.

Також, з-за високої калорійності арахісу його не рекомендується їсти при порушеннях обмінних процесів і зайвій вазі. Крім того, арахіс шкідливий для людей, схильних до алергічних захворювань та зловживання ним може призвести порушень травної системи, болів в животі і набряків порожнини рота.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 2.25 (2 голосів)
 
чи Знаєте ви, що:

74-річний житель Австралії Джеймс Харрісон ставав донором крові близько 1000 разів. У нього рідкісна група крові, антитіла якої допомагають вижити новонародженим з тяжкою формою анемії. Таким чином, австралієць врятував близько двох мільйонів дітей.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 міллі...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_4fe869e757bdb76bd1a79f80573a7b0c, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0