Головна > Продукти харчування > Апельсиновий сік

Апельсиновий сік

Апельсин – плід апельсинового дерева з підродини цитрусових. Апельсин – гібрид помело і мандарина. Батьківщиною апельсина вважається Китай. Саме тому цей фрукт іноді називають «китайським яблуком». Апельсини ростуть у центральній частині Америки і вздовж узбережжя Середземного моря. Апельсиновий сік вперше отримав Дон Франсіско в 1915 році. Він же придумав першу соковижималку і став першовідкривачем унікальних властивостей натурального корисного напою. Апельсиновий сік має досить привабливий аромат і освіжаючий кисло-солодкий смак.

Харчова цінність
Порція
Сік апельсиновий 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
45
Калорії з жирів
1,8
 
% Добове значення *
Всього жирів
0,2 г
0 %
Насыщ. жири
0,02 г
0 %
Полиненасыщ. жири
0,04 р
Мононенасыщ. жири
0,04 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
1 мг
0 %
Калій
200 мг
6 %
Всього вуглеводів
10,4 г
3 %
Цукор
8,4 р
Харчові волокна
0,2 г
1 %
Білки
0,7 г
1 %
 
Вітамін A
4 %
Вітамін B6
2 %
Вітамін C
83 %
Ніацин
2 %
Тиамин
6 %
Железо
1 %
Кальций
1 %
Магний
3 %
Фосфор
2 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
Сок апельсиновый Джерело: depositphotos.com///410
Как сжечь 45 ккал?
Ходьба 11 мін.
Біг підтюпцем 5 мін.
Плавання 4 мін.
Велосипед 6 мін.
Аеробіка 9 мін.
Робота по дому 15 мін.

Прихильники здорового способу життя вважають цей напій цінним компонентом щоденного раціону харчування. Свіжий натуральний апельсиновий сік містить в собі весь багатющий складу апельсина. Такий сік не тільки смачний, але і дуже корисний. Але згадувати про користь апельсинового соку доречно лише в тому випадку, якщо він свіжовіджатий, а не відновлений з апельсинового концентрату. Для виготовлення соку найбільш переважні мальтійські, сицилійські, малайські і генуезькі сорти апельсинів.

Складу апельсинового соку

В м'якоті і соку апельсина міститься досить багато мінералів, вітамінів і пектинових речовин.

Напій містить вітамін А, вітаміни групи В, вітамін Е, Н і РР. Відносно багато в соку апельсинів аскорбінової кислоти (40 мг), бору (180 мкг), калію (179 мкг) і міді (67 мкг). Є в ньому і фтор, фосфор, хлор, сірка, магній, натрій, йод.

В ста грамах апельсинового соку міститься 1 г білків і 13 г вуглеводів і 0,1 г жирів. Калорійність апельсинового соку, як, втім, і всіх цитрусових, невелика. Калорійність апельсинового соку – 54 ккал на сто грамів продукта.

Користь апельсинового соку

Важлива користь апельсинового соку в тому, що він здатний помітно підвищувати енергетичний тонус організму. Тому особливо корисно пити цей напій при хронічній втомі або короткочасному перевтомі. Якщо щодня вживати двісті грамів розведеного водою соку в пропорції 1:1, можна поступово значно зміцнити імунітет. Високий вміст цинку, кальцію і аскорбінової кислоти робить сік незамінним продуктом при остеопорозі. Він допомагає зберегти запаси кальцію, а також запобігає втраті кісткової системою. Тому він корисний також і дітям шкільного та дошкільного віку. Низька калорійність апельсинового соку дозволяє включати його в дієтичне меню. При схильності до повноти деякі дієтологи радять запивати цим напоєм калорійну і жирну їжу. Вважається, що ризик ожиріння при цьому знижується майже в два рази.

Пектинові речовини соку сприяють виведенню з організму шлаків і шкідливих речовин, а також посилюють перистальтику, покращує роботу кишечника. Цей напій дуже корисний при недостатності функцій секреторних залоз кишечника і шлунка. Його також рекомендують пити при захворюваннях нирок і печінки, при анемії. Сік апельсинів володіє вираженими антибактеріальними і антисептичними властивостями. Тому його можна вживати для лікування і профілактики запалення ясен і горла.

Щоденне вживання склянки апельсинового соку частково нейтралізує шкоду нікотину для здоров'я курців. Не менш корисно пити сік при інфекційних хворобах з високою температурою, оскільки він володіє вираженим жарознижуючим ефектом.

Популярність цього напою в косметології зобов'язана наявності в ньому вітамінів і лимонної кислоти. Лимонна кислота позбавляє шкіру від пігментних плям і відбілює її.

Шкоду апельсинового соку

ШкодуАпельсиновый сок получают из апельсина апельсиновий сік може завдати організму при ентериті, панкреатиті, жовчнокам'яній хворобі, дискінезії жовчовивідних шляхів і уролітіазі.

Надмірне вживання соку також протипоказаний при виразковій хворобі шлунка, холециститі, коліті або ж гіперацидному гастриті.

Непомірне вживання соку підвищує ризик розвитку цукрового діабету другого типу, так як в цьому напої, як і в апельсинах, міститься досить багато цукру.

Шкоду апельсинового соку також може проявитися в руйнівну дію на емаль зубів, тому при його прийомі краще всього використовувати соломинку. Пити свіжовичавлений сік слід відразу ж після приготування, поки корисні компоненти не зруйнувалися при взаємодії з киснем. Вживати цей напій найкраще за півгодини до прийому їжі. При першому прийомі бажано обмежити дозу до 50-60 мл соку. При відсутності печії та нудоти дозу можна поступово збільшувати до одного літра в день.

Зберігати сік слід керамічної або скляної посуде.

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.50 (4 голосів)
 
чи Знаєте ви, що:

Наші нирки здатні очистити за одну хвилину три літри крові.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...