Апельсин

Апельсин – плодове дерево роду Цитрус сімейства Рутові і плід цього дерева. Рослина культивувалося ще за 2,5 тис. років до н. е. в Китаї, а в Європу було привезено португальськими мореплавцями. Апельсин – найпоширеніша цитрусова культура у всіх тропічних і субтропічних країнах світу.

Харчова цінність
Порція
Апельсин 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
47
Калорії з жирів
1,08
 
% Добове значення *
Всього жирів
0,12 г
0 %
Насыщ. жири
0,02 г
0 %
Полиненасыщ. жири
0,03 р
Мононенасыщ. жири
0,02 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
0 мг
0 %
Калій
181 мг
5 %
Всього вуглеводів
11,75 г
4 %
Цукор
9,35 р
Харчові волокна
2,4 г
10 %
Білки
0,94 г
2 %
 
Вітамін A
4 %
Вітамін B6
3 %
Вітамін C
89 %
Ниацин
1 %
Тиамин
6 %
Кальций
4 %
Магний
3 %
Фосфор
1 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
Апельсин Джерело: depositphotos.com///397
Как сжечь 47 ккал?
Ходьба 12 мін.
Біг підтюпцем 5 хв.
Плавання 4 мін.
Велосипед 7 мін.
Аеробіка 9 мін.
Робота по дому 16 мін.

Корисні властивості апельсина

Апельсин містить вітаміни С, В1, РР, В2, А, фосфор, залізо, кальцій, магній, калій, натрій, лимонну і аскорбінову кислоти, тіамін, пектин.

Корисні властивості апельсина можна застосовувати для підтримки ендокринної, нервової, серцево-судинної, травної системи людини. М'якоть апельсина добре загоює нариви і рани.

В апельсиновому соку містяться фітонциди, що володіють протизапальною, протимікробною дією, його можна використовувати в комплексному лікуванні цинги. Помічено, що сік апельсина тонізує, покращує обмін речовин.

Також апельсин відрізняється тим, що міститься в ньому лимонна кислота захищає його від накопичення нітратів і нітритів.

відома своїми корисними властивостями і масло апельсина. Його виробляють з шкірки плодів, листя і квітів апельсинових дерев. Для виробництва масла використовують гіркий і солодкий апельсин, тому воно може відрізнятися по аромату, вмістом активних речовин. Масло має бактерицидну, дезодорує, тонізуючу, антисептичну, протиспазматичний властивістю, допомагає при депресії, анорексії, покращує апетит, підвищує гостроту зору, знімає запалення ясен, виводить жовч, стимулює иммунитет.

Застосування

Регулярне вживання апельсинів завдяки пектинам і клітковині допомагає налагодити травлення, роботу кишечника, зменшити проходять в ньому гнильні процеси, запобігти запор. Вважається, що червоний солодкий апельсин корисний при ожирінні. Також апельсин допомагає при авітамінозі, гіпертонії, подагрі, атеросклерозі, низької кислотності секрету шлунка, слабкому виділення жовчі.

Регулярне вживання апельсинового соку корисно людям з хворобами печінки та легень, що страждають анемією, хворобами суглобів. Але хороший ефект спостерігається і після комбінованих соків, наприклад, апельсини і яблука – обидва компоненти багаті пектинами, тому позитивно впливають на кишечник, або апельсина і лимона - такий сік максимально насичує вітаміном С.

Також завдяки вітаміну С апельсин і лимон змішані з медом благотворно впливають на судини: очищають їх і зміцнюють, зменшують рівень холестерину і тому допомагають запобігти інсульт, стенокардію, інфаркт.

Для профілактики серцево-судинних хвороб готують таку ліки з апельсина і лимона: пропускають через м'ясорубку по дві штуки апельсина і лимона, змішують з двома ложками меду, перекладають у скляну ємність, настоюють добу і після зберігають у холодильнику. Засіб в профілактичних цілях приймають за 30хв. до їжі щодня - по 2 чайних ложки.

При сильних менструальних болях допомагає апельсинова настоянка. Для її приготування шкірку апельсина подрібнюють, заливають окропом, кип'ятять півгодини. Охолоджений, проціджений відвар приймають 3-4р/день по 50г.

Зняти жар допоможе настій на 3-4 апельсинових часточках, залитих 50мл кип'яченої води. Наполігши часточки півгодини, можна приймати напій кожні півтора-дві години і температура поступово знизиться. Таким засобом можна лікувати і дитини, якщо він не страждає на алергію на цитрусові.

як засіб, що знімає абстинентний синдром після надмірного вживання алкоголю можна використовувати сік з апельсина, змішати з жовтком одного свіжого курячого яйця.

Для лікування гастриту зі зниженою секрецією готують настій з апельсинової шкірки, кореня лепехи, листя вахти трилистий, полину. Всі складові беруть по 20г. Для лікування збір заливають окропом: на одну його столову ложку доводиться склянку окропу, настоюють 6-8год в термосі. Приймають настій після їди по 100 мл 3 рази на день.

Апельсин завдяки його позитивному впливу на кишечник включають до складу дієт. Дієта, заснована на апельсині, яблуці і капусті, передбачає виключення солі, жирного, солодкого. Можна вживати нежирне м'ясо, пити сік з апельсина і яблука. Капусту можна їсти в свіжому вигляді в салаті, тушкувати або варити капустяні щі. Дотримуватися дієти на апельсині, яблуці і капусті можна два тижні, поєднуючи її з фізичними навантаженнями.

Корисні властивості апельсина доступні і при використанні олії. Для профілактики застуди, поліпшення загального самопочуття і настрою можна дезодорувати приміщення з допомогою аромалампи (3-5кап. масла на 15м.кв. приміщення), приймати ванни з додаванням 6кап. масла, робити масаж. При хворобах суглобів і м'язів допомагають розтирання: 7-8кап. масла змішують з 10г нейтральною основи.

При застуді та інфекціях дихальних шляхів допомагають інгаляції з маслом: 2-3кап. на 250мл води.

Хороший ефект дає масло апельсина, яким збагачують косметичні засоби, наприклад, шампуні від лупи і для сухого волосся: капають 5кап. масла на 10г шампуню або креми для тіла: 5кап. на 15г основи.

Загоюють корисні властивості апельсина використовують для лікування стоматиту, усунення кровоточивості ясен: роблять аплікації з апельсинового масла, змішаного з будь-яким іншим рослинним маслом.

Масло апельсина можна приймати всередину: достатньо додати одну краплю олії в чай або сік двічі в день. Це добре допомагає при надмірній вазі, гіпертонії, хворобах ШКТ, безсонні.

Щоб вибрати соковитий, солодкий апельсин, потрібно звернути увагу на його вагу, розмір - важкі, середні і невеликі плоди смачніші, ніж великі й легкі. Також вважається, що солодкі апельсини, придатні для тривалого зберігання – це ті, які збирали в кінці листопада-грудні.

Протипоказання до застосування апельсина

Масло апельсина не можна вживати в чистому вигляді натщесерце і більше трьох крапель на добу. Для того щоб уникнути підвищеної світлочутливості не можна перед виходом з приміщення на вулицю наносити масло апельсина на шкіру – використовувати його можна приблизно за годину до виходу.

Попри корисні властивості, апельсин є сильним алергеном, тому при індивідуальній непереносимості свіжі плоди, сік і масло вживати не можна.

Природним вважається легке печіння і пощипування шкіри на животі, стегнах, сідницях, плечах при прийнятті ванн з апельсиновим маслом.

не Можна чистити зуби відразу після вживання апельсина або соку з нього: із-за вмісту кислот зубна емаль розм'якшується, і зубна щітка може її пошкодити. Провести гігієнічну процедуру можна тільки через 30хв після вживання фрукта.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (1 голос)
 
Коментарі до матеріалу (2):
ОЛЕКСАНДР   /  02 квітня 2013, 23:10
"пропускають через мясорбку два апельсина і два лимони" фрукти в шкірці або без?
Відповісти
Надія   /  03 квітня 2013, 14:33
У шкірці, тому що саме шкірка багата корисними ефірними маслами. Окремо її жувати не будеш, вона гірка, чисте ефірне масло теж не дуже корисно для вживання всередину, а в складі такого ліки гіркоту непомітна і немає небезпеки подразнення слизової оболонки.
Відповісти
чи Знаєте ви, що:

Для того щоб сказати навіть самі короткі і прості слова, ми задіємо 72 м'язи.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...