Аніс

Лікувальні властивості анісу відомі ще з часів Авіценни й Гіппократа, а в якості прянощів його вирощують не одну тисячу років.

Харчова цінність
Порція
Аніс 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
337
Калорії з жирів
143,1
 
% Добове значення *
Всього жирів
15,9 г
24 %
Насыщ. жири
0,586 г
3 %
Полиненасыщ. жири
3,15 р
Мононенасыщ. жири
9,78 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
16 мг
1 %
Калій
1441 мг
41 %
Всього вуглеводів
50,02 г
17 %
Харчові волокна
14,6 г
58 %
Білки
17,6 г
35 %
 
Вітамін A
6 %
Вітамін B6
33 %
Вітамін C
35 %
Тиамин
23 %
Железо
205 %
Кальций
65 %
Магний
43 %
Фосфор
44 %
Цинк
35 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Анис Джерело: depositphotos.com///400
Как сжечь 337 ккал?
Ходьба 84 мін.
Біг підтюпцем 37 мін.
Плавання 28 мін.
Велосипед 48 мін.
Аеробіка 67 мін.
Робота по дому 112 мін.

Опис

Аніс – однорічна трав'яниста рослина з сімейства Зонтичних. У висоту вона сягає 50 див. В дикому вигляді росте в Греції, а ось культивують його практично у всіх країнах світу. У лікувальних цілях використовують корені, насіння і наземну частину рослини.

Стебла збирають під час цвітіння з ще недозрілими плодами. Їх зрізають і сушать у сухому темному місці. Плоди (насіння) збирають вже зрілими, і теж сушать у темному місці, розстилаючи тонким шаром. Коріння рослини викопують після збору плодів, восени.

Батьківщиною анісу є близькосхідний і Середземноморський регіони. Вирощувати рослину почали ще кілька тисяч років тому. Напевно відомо, що в 1 столітті до нашої ери його вирощували в Стародавній Греції, Єгипті і на острові Крит. У часи середньовіччя рослина розповсюдилося по всьому Середземномор'ю, де його вирощували не тільки як пряність, але і як лікарська рослина. На сьогоднішній день аніс культивують по всьому світу, але найбільшою популярністю ця приправа користується у Єгипті, Південно-східній Азії, Південній Європі і на Близькому Востоке.

Застосування анісу в кулінарії

Плоди анісу у кулінарії використовують як прянощі. Їх додають у випічку, кондитерські та хлібопекарські вироби в якості самостійного інгредієнта або в поєднанні з іншими спеціями. Додають їх у консервовані фрукти і варення, всілякі підливи і соуси до овочевих і м'ясних страв.

На основі анісу готують арак, самбуку, абсент, мастику і інші спиртні напої. У східній кухні аніс часто додають в чай, фруктові супи і настої для ароматизації і вимочування продуктів.

анісу роблять масло, яке отримало широке застосування в кондитерському, хлібопекарському, м'ясному, рибному і алкогольному виробництві, а також у миловарінні.

Склад і калорійність анісу

В 100 г анісу міститься 9,5 г води, 17,6 г білків, 15,9 г жирів, 14,6 г клітковини, 35,4 г вуглеводів, 7 г золи; вітаміни: тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (РР), пантотенова кислота (В5), піридоксин (В6), фолієва кислота (В9), аскорбінова кислота (С); макроелементи: фосфор, натрій, магній, калій, кальцій; мікроелементи: цинк, селен, мідь, марганець, залізо.

Калорійність анісу становить 337 ккал на 100 г продукту.

Користь анісу

В народній медицині аніс звичайний застосовують як знеболююче, відхаркувальний, потогінний, дезинфікуючий, жарознижуючий засіб. До корисних властивостей анісу відноситься поліпшення перистальтики кишечника, секреторної функції дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту.

Насіння анісу дуже цінуються і є складовою частиною проносних, грудних, потогінних і шлункових зборів. Завдяки користь анісу, його з успіхом використовують у парфумерній, лікеро-горілчаної та харчової промисловості.

Відвар з насіння анісу застосовують для лікування спазмів кишечника, запальних процесів у шлунково-кишковому тракті, при метеоризмі, запорах, шлункових кровотечах, болісних менструаціях і порушеннях менструального циклу, а також як засіб для поліпшення травлення. У годуючих матерів відвар з насіння анісу покращує лактацію.

Настій стебел і насіння рослини покращує роботу печінки і підшлункової залози. Застосовують його при кашлі, бронхітах, астмі, пневмонії, задишці, трахеїті, ларингіті. Відомі цілющі властивості анісу, сприяють розрідженню мокротиння, тому часто його застосовують при коклюші у дітей.

Відвар насіння анісу з медом надає хорошу дію при захриплості голосу. А при опіках використовують відвар насіння, змішаний з яєчним білком.

Відома користь анісу як сечогінний засіб при сечокам'яній хворобі, захворюваннях нирок і сечового міхура.

По своїм лікувальним властивостям аніс звичайний поступається кмину і фенхелю, але зате у нього куди більш приємний смак. Тому з анісу виходить смачний і корисний чай.

анісу роблять масло, являє собою жовтувату рідину з приємним пряно-солодкий аромат. Анісова олія включають до складу грудних еліксирів, краплі від кашлю. Використовують його як відхаркувальний і антисептичний засіб при лікуванні застуди та запалень верхніх дихальних шляхів (бронхіт, ангіна, ларингіт, нежить, грип).

Пряность, приготовленная из аниса

Анісове масло застосовують при цинзі, втрати голосу, опіках і запальних процесах на мигдалинах і яснах.

Ще однією користю анісу є те, що запах його не переносять комахи, тому часто його використовують при боротьбі з клопами, мухами, комарами та вошами.

Коріння анісу включають в різні збори для поліпшення серцевої діяльності. А щоб позбутися від неприємного запаху з рота, їх дають пожувати курцям.

Протипоказання

У анісу і препаратів на його основі є і протипоказання. Так, їх не можна застосовувати при виразці шлунка і 12-палої кишки, вагітності, виразковому коліті, при підвищеній кислотності шлункового соку, а також дітям до дванадцяти років.

Тривалість лікування анісовим маслом не повинна перевищувати семи днів. Крім того, при довготривалому або надмірному вживанні відвар і настій анісу можуть викликати алергічну реакцію.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (2 голосів)
 
чи Знаєте ви, що:

За статистикою, по понеділках ризик отримання травм спини збільшується на 25%, а ризик серцевого нападу – на 33%. Будьте обережні.

Сахарный диабет II типа: спасение есть! Цукровий діабет II типу: порятунок є!

Захворюваність на цукровий діабет 2 типу збільшується з року в рік. У Росії, за офіційними статистичними даними, в 2015 році було зареєстровано 3,7 милли...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_44f38a9e2e8c0b065c83df4969823a13, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0