Анемія

Анемия

В переважній більшості випадків знижена концентрація гемоглобіну в крові людини пов'язана з дефіцитом заліза в організмі. Такий стан називають анемією, і за офіційною медичною статистикою воно діагностується у майже 20 відсотків населення.

Нормальний вміст гемоглобіну в організмі дорослої здорової людини визначається у таких межах: 115-145 г/л для жінок і 132-164 г/л для чоловіків.

Поряд зі зниженням гемоглобіну при захворюванні анемією відбувається також зменшення кількості еритроцитів у крові (червоних кров'яних тілець).

Причини анемії

До числа основних причин, що викликають залізодефіцитні стани і подальше захворювання анемією, відносяться значні крововтрати, що виникають при великих операційних, шлункових, маткових, носових кровотечах; а також при постійному донорство.

Крім тривалих кровотеч, що супроводжуються великими втратами крові, причинами анемії можуть бути гострі і хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, при яких в організмі людини порушується функція всмоктування заліза.

Періоди підвищеної потреби організму у препаратах заліза також супроводжуються зниженням гемоглобіну в крові. Найчастіше такий стан розвивається у жінок в період вагітності, пологів і вигодовування дитини грудьми.

До причин анемії можна однозначно віднести тривалий вегетаріанство, неповноцінне харчування, суворе дотримання голодних дієт. Всі перераховані недоліки і похибки в харчуванні суттєво збільшують ризик розвитку анемії навіть у абсолютно здорової людини.

Причини анемії у дітей криються в ще фізіологічно незрілий системі кровотворення дитини. Прогресує анемія у дітей на тлі тих же, перерахованих несприятливих факторів, що і у дорослого населения.

Ступені анемії

Симптомы анемии

Фахівці виділяють три основних ступеня анемії, які поділяються на легку, середню і важку. Визначити на око, без використання лабораторних досліджень, до якого ступеня анемії відноситься той чи інший випадок захворювання дуже складно навіть для медичного працівника. Справа в тому, що основним критерієм ступеня анемії є рівень гемоглобіну і визначити його рівень можливо виключно на підставі аналізу крові пацієнта.

Легка, перша ступінь захворювання анемією характеризується несуттєвим зниженням рівня гемоглобіну з наступним показниками - 100-120 г/л у чоловіків і 90 -110 г/л у жінок.

Як правило, пацієнти не відчувають жодних змін у своєму стані. В якості лікування анемії подібного типу рекомендують дотримання дієти і споживання продуктів харчування з підвищеним вмістом заліза.

При другій, середнього ступеня анемії гемоглобін має більш істотну ступінь зниження - до 70-80 г/л. Для цього стану характерно поява таких симптомів анемії та скарг: головні болі, легкі запаморочення і т. д. В цьому випадку однієї коригування харчування буває недостатньо, і призначаються медикаментозні препарати заліза.

Важка, третя ступінь анемії вважається вже небезпечною для життя людини. Гемоглобін знижується до рівня 70 г/л і нижче. Спостерігаються порушення в роботі серцево-судинної системи, відбувається розрідження крові, значно погіршується загальний стан організму.

Симптоми анемії

Загальні, характерні для захворювання анемією наступні симптоми. Пацієнти, як правило, скаржаться на підвищену стомлюваність, слабкість, тремтіння кінцівок (тремор) і постійне запаморочення. При подальшому прогресуванні захворювання анемією можливо також розвиток непритомних станів.

Зовнішній вигляд, що страждають анемією людей легко визначається при зовнішньому огляді. Шкірні покриви у таких пацієнтів сухі і мають дуже блідий, іноді синюшний відтінок, слизові оболонки - також неприродно блідого кольору.

Навіть незначна фізична навантаження викликає у страждає анемією людини сильну задишку і серцебиття. Без своєчасного лікування анемії у пацієнтів можуть розвинутися симптоми ішемічної хвороби серця.

Лікування анемії

Ферлатум - препарат для лечения анемии Регулярне вживання залізовмісних продуктів харчування можна рекомендувати як основний засіб для самостійного лікування анемії та профілактики її виникнення. До таких засобів можна віднести цілий список доступних і недорогих рослинних продуктів, які ростуть на наших вітчизняних грядках.

Морква, буряк, щавель, селера, гарбуз, бруква, ріпа – всі ці овочі, щодня вживаються в їжу як салат або свіжих соків, стануть надійною перешкодою на шляху виникнення такого серйозного захворювання, як анемія.

Крім садових овочів можна порадити приймати для лікування анемії настої і відвари деяких дикорослих рослин. Квіти конюшини, коріння кульбаби, кропиви та багато інших натуральні препарати ефективно допоможуть вам у підвищенні рівня гемоглобіну в крові.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.75 (2 голосів)
 
Коментарі до матеріалу (4):
лоліта   /  15 лютого 2015, 17:30
Цікаво а анемія виліковується зовсім ?
Відповісти
Надія лікар   /  16 лютого 2015, 10:42
Лоліта - анемія має багато форм, деякі з них цілком успішно піддаються лікуванню.
Відповісти
Тутті-Фрутті   /  03 червня 2015, 04:48
А до якого лікаря треба звертатися з цією проблемою? Невролог?
Відповісти
Надія лікар   /  04 червня 2015, 00:48
Тутті-Фрутті - при наявності анемії або підозри на неї звертатися потрібно до гематолога, при відсутності такого - до терапевта.
Відповісти
чи Знаєте ви, що:

Для того щоб сказати навіть самі короткі і прості слова, ми задіємо 72 м'язи.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...