Анчоус

Анчоус – це різновид морської риби, відноситься до загону сельдевые. Ця дрібна рибка сіро-блакитного кольору, її довжина, зазвичай, становить від 10-ти до 15-ти див. Анчоус водиться у морських прибережних водах обох півкуль землі і налічує близько 15-ти видів. Нам більше знаком анчоус європейський або хамса, яку виловлюють у Чорному, Середземному, Азовському і Балтійському морях.

Харчова цінність
Порція
Анчоус 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
135
Калорії з жирів
54,9
 
% Добове значення *
Всього жирів
6,1 г
9 %
Насыщ. жири
1,63 г
8 %
Полиненасыщ. жири
1,92 р
Мононенасыщ. жири
1,33 р
Холестерин
360 мг
120 %
Натрій
160 мг
7 %
Калій
300 мг
9 %
Всього вуглеводів
0 р
0 %
Харчові волокна
0 р
0 %
Білки
20,1 г
40 %
 
Вітамін A
12 %
Тиамин
1 %
Железо
14 %
Кальций
12 %
Магний
15 %
Фосфор
22 %
Цинк
9 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Анчоус Джерело: depositphotos.com///374
Как сжечь 135 ккал?
Ходьба 34 мін.
Біг підтюпцем 15 мін.
Плавання 11 мін.
Велосипед 19 мін.
Аеробіка 27 мін.
Робота по дому 45 мін.

Корисні властивості і калорійність анчоусів

За поживністю філе анчоусів стоїть на одному щаблі з м'ясом, за рівнем вмісту в ньому високоцінного білку. Вуглеводів філе анчоуса не містить зовсім.

Нижче представлені основні показники поживної цінності в 100 р. анчоусів:

  • Білки – 20,1 г;
  • Жири – 6,1 р.

Калорійність анчоусів досить висока: вона становить 135 кілокалорій. В тому числі, на білки припадає 80 і жири 55 кілокалорій.

Як і уся морська риба, анчоуси багаті вітамінами і мінералами. Особливо багато філе анчоуса йоду і фосфору.

Філе анчоуса містить такі речовини в своєму складі:

  • Поліненасичені жирні кислоти;
  • Вітаміни;
  • Мікроелементи;
  • Макроелементи.

Ця невелика рибка служить джерелом багатьох вітамінів, потрібних людському організму:

  • Вітамін А;
  • Вітаміни групи В(В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12);
  • Вітамін Е;
  • Вітамін К;
  • Вітамін D.

Наявність макро - і мікроелементів у складі філе анчоуса представлене широким списком:

  • Калий;
  • Фосфор;
  • Кальций;
  • Натрий;
  • Магний;
  • Железо;
  • Медь;
  • Марганец;
  • Селен;
  • Цинк.

Анчоус є найкращим джерелом вітаміну D, який регулює кальцієво-фосфорний обмін в організмі, саме цей вітамін особливо необхідний дітям для нормального розвитку і зростання. Вітаміни групи В і незамінні амінокислоти, які містяться в філе анчоусів, необхідні для нормальної роботи нервової і травної системи. Анчоуси містять антиоксиданти, які регулюють рівень цукру в крові.

Свіжі анчоуси і сушені містять жирні кислоти Омега-3, незамінні для правильної роботи імунної системи людини. Крім того, речовини в складі даного продукту знімають запалення і знижують рівень холестерину в крові. Анчоуси особливо корисні для здоров'я таких органів і систем людини:

  • Щитовидна заліза;
  • Шкіра;
  • Слизові оболонки;
  • Нервова система;
  • Травна система.

Регулярне вживання свіжих анчоусів і сушених є хорошою профілактикою серцево-судинних захворювань.

Таким чином, підвівши підсумок користь даного продукту для людини, можна позначити перелік лікувальних властивостей, характерних для анчоусів:

1. Знижує рівень холестерину в крові;

2. Попереджає серцево-судинні захворювання;

3. Підвищує чоловічу потенцію;

4. Перешкоджає утворенню тромбів;

5. Відновлює нормальний ритм серця;

6. Покращує ліпідний профіль;

7. Запобігає утворенню злоякісних опухолей.

Вживання анчоуса

Крім високих смакових якостей соковитого і ніжного філе анчоуса, основна його цінність полягає в неймовірній жирності і поживністю. Одночасно з цим, анчоуси прекрасно засвоюються організмом. Така їжа не створює тяжкості в шлунку і не призводить до набору ваги. Філе анчоусів може стати відмінним варіантом харчування для літніх людей і дітей.

Анчоуси знайомі людству з давніх часів. Давньогрецькі історики описують анчоуси, як прибутковий товар торгівлі і називають другим хлібом. Римляни і греки полюбили анчоуси за їх жирність, ніжне м'ясо і особливий смак з легкою гіркуватістю. Сушені анчоуси в солоному вигляді високо цінуються з античних часів, а в наші часи вони завоювали любов і вдячність у всіх верствах населення.

Способів кулінарної обробки філе анчоусів існує безліч:

1. Сушка (в'ялення);

2. Жарення в клярі філе анчоуса;

3. Копчення;

4. Гасіння;

5. Фарширування оливок філе анчоуса;

6. Випікання;

7. Паштет з філе анчоуса.

При провяливании риби виходить знайомий всім сушений анчоус. Солоні анчоуси люблять багато як прекрасне доповнення до пива. Проте, в цьому випадку, потрібно бути обережними і розуміти, що користь продукту в такому поєднанні втрачає свою актуальність.

Анчоусы маринованные

Зловживати солоними анчоусами не варто, адже їх поживна цінність і корисні властивості втрачаються при засолюванні. Сушений анчоус також не повинен складати основну частину раціону людини. Набагато корисніше і смачніше буде готувати філе анчоусів в духовці або тушкувати.

Найбільш правильним поєднанням продуктів, згідно нормам здорового харчування, буде комбінування філе анчоусів з овочами. У цьому разі користь від риби, багатою поживними речовинами і вітамінами, буде максимальною.

Протипоказання і шкоди від вживання анчоусів

Анчоуси не несуть ніякої шкоди здоров'ю, за винятком випадків індивідуальної непереносимості продукту. Таким чином, філе анчоусів, при правильній кулінарній обробці, несе лише користь для здоров'я людини.

Виняток можуть становити випадки індивідуальної непереносимості цього продукту, в разі гіперчутливості організму до нього. Найчастіше алергічна реакція і непереносимість виникають при значному споживанні сушених анчоусів і солоних.

Крім того, небезпека може представляти надмірне вживання солоних анчоусів в сушеному вигляді, особливо, у поєднанні їх з великою кількістю пива.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 4.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.83 (6 голосів)
 
чи Знаєте ви, що:

Препарат від кашлю «Терпинкод» є одним з лідерів продажів, зовсім не з-за своїх лікувальних властивостей.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_afefe49fa875a101b051dfc0f3ac6775, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0