Алича

Алича – багатостовбурне гіллясте дерево, плодоносить в кінці літа. Іноді називають аличу сливою, але це неправильно. Алича і зливу відносяться до одного роду рослин, але відрізняються за смаком і харчовою цінністю плодів.

Харчова цінність
Порція
Алича 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
34
Калорії з жирів
0,9
 
% Добове значення *
Всього жирів
0,1 г
0 %
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
17 мг
1 %
Калій
188 мг
5 %
Всього вуглеводів
7,9 г
3 %
Цукор
7,8 р
Харчові волокна
1,8 г
7 %
Білки
0,2 г
0 %
 
Вітамін A
11 %
Вітамін C
22 %
Ниацин
3 %
Тиамин
1 %
Железо
11 %
Кальций
3 %
Магний
5 %
Фосфор
3 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Джерело: depositphotos.com///360
Как сжечь 34 ккал?
Ходьба 9 мін.
Біг підтюпцем 4 мін.
Плавання 3 мін.
Велосипед 5 мін.
Аеробіка 7 мін.
Робота по дому 11 мін.

Корисні властивості аличі

Цінується алича за вхідні в її склад цукру, органічні кислоти, аскорбінову кислоту і мікроелементи, серед яких найбільше калію, кальцію і фосфору. Тому її часто використовують для профілактики і лікування курячої сліпоти, цинги і авітамінозу. Аличу особливо корисно їсти дітям, літнім людям та вагітним жінкам. При цьому зміст багатьох корисних речовин залежить від кольору плодів – у складі жовтої аличі знаходиться більше лимонної кислоти і цукру практично немає дубильних речовин, а в червоних і рожевих сортів значно більше пектину.

До одного з корисних властивостей аличі відносять її здатність поліпшувати травлення і виробляти проносний ефект. Цими властивостями володіють не тільки кисло-солодкі плоди, а й листя дерева. Кора і коріння аличі мають протизапальну, потогінну і жарознижувальну дію і часто використовуються при застудах, особливо при лікуванні затяжного кашлю і захворювань горла.

Ще однією корисною властивістю аличі є здатність виводити радіонукліди завдяки високому вмісту клітковини і пектинів, що особливо актуально для мешканців великих міст. А свіжий сік добре втамовує спрагу і є тоником.

Применение

Як дієтичний продукт алича корисна в свіжому і сушеному вигляді, а також вона зберігає багато лікувальні властивості в киселі, узвари, варення і компотах. Варення з аличі варять як з кісточками, так і без них. Для його приготування зазвичай використовують рівне співвідношення стиглих плодів і цукру. Часто в варення з аличі додають і інші фрукти – апельсини, груші або яблука.

Компот з висушених плодів аличі підвищує апетит, покращує травлення і особливо корисний при гастриті зі зниженою кислотністю. Відвари можна використовувати для профілактики запорів завдяки легкого проносного ефекту. Для приготування такого відвару столову ложку сушених плодів аличі доводять до кипіння в склянці окропу, а потім настоюють 5 годин. У лікувальних цілях п'ють відвар тричі на день перед їжею по 1/3 склянки. Для застосування аличі при кашлі та застуді рекомендується готувати подібні відвари з коренів і кори дерева. А водний настій з квіток аличі корисний при захворюваннях печінки, нирок, а також для лікування імпотенції.

Варенье из алычи

Корисними властивостями володіє і масло з кісточок аличі, яке використовують як проносний засіб в педіатрії, а також застосовують у виробництві медичних мив і парфумерії. Також масло можна наносити зовнішньо для загоєння ран. А шкаралупу від насіння застосовують при виготовленні активованого вугілля.

На відміну від сливи аличу використовують для приготування традиційного грузинського соусу ткемалі. Крім плодів аличі в нього входять часник та різні трави. Народи Кавказу вживають цей соус з м'ясними, овочевими та рибними стравами і вважають його однією з причин довголіття, оскільки містяться в аличі корисні речовини сприяють повному засвоєнню організмом жиру і м'яса. Також на Кавказі часто готують лаваш з м'якоті аличі, для чого розламані навпіл плоди висушують на дерев'яних дошках під сонцем. Це вважається одним з кращих способів зберегти не тільки смак, але і всі корисні властивості аличі.

Протипоказання до застосування аличі

Алича практично не має протипоказань і є цінним дієтичним продуктом.

З обережністю її потрібно їсти лише при підвищеній кислотності шлункового соку.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (2 голосів)
 
чи Знаєте ви, що:

Середня тривалість життя лівшів менше, ніж правші.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_40ea91229d23d2fb4424e44881ea4126, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0