Айва

Айва – монотипний рід рослин сімейства Рожеві. Вид айва звичайна (або довгаста) – єдиний представник цього роду. Культивується на Кавказі, в Середній Азії, Молдавії і Криму. У дикому вигляді зустрічається на сході Росії. Плоди вживаються в їжу у сирому вигляді, як приправа до м'яса, у вигляді варення, желе і компотів. Завдяки численним цілющим властивостям рослина широко застосовується в народній медицині.

Харчова цінність
Порція
Айва 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
57
Калорії з жирів
0,9
 
% Добове значення *
Всього жирів
0,1 г
0 %
Насыщ. жири
0,01 г
0 %
Полиненасыщ. жири
0,05 р
Мононенасыщ. жири
0,04 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
4 мг
0 %
Калій
197 мг
6 %
Всього вуглеводів
15,3 г
5 %
Харчові волокна
1,9 г
8 %
Білки
0,4 г
1 %
 
Вітамін B6
2 %
Вітамін C
25 %
Ниацин
1 %
Тиамин
1 %
Железо
4 %
Кальций
1 %
Магний
2 %
Фосфор
2 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
Айва Джерело: depositphotos.com
Як спалити 57 ккал?
Ходьба 14 мін.
Біг підтюпцем 6 мін.
Плавання 5 мін.
Велосипед 8 мін.
Аеробіка 11 мін.
Робота по дому 19 мін.

Корисні властивості айви

Плоди айви містять вітаміни РР, А, С, Е, В6, В2, В1, калій, мідь, лимонну і яблучну, тартронову кислоти, пектин. У 100 г стиглої айви міститься 8,9 г вуглеводів, серед яких 7 – це фруктоза, а все інше – сахароза і глюкоза.

Відомі такі корисні властивості айви: в'яжучий, сечогінний, антисептичний, загальнозміцнюючий, кровоспинну. Завдяки вмісту клітковини і відсутності холестерину айва корисна для схуднення та очищення організму.

Для лікування й зміцнення організму застосовують насіння, сік і свіжі плоди айвы.

Применение

Корисні властивості айви використовують для лікування захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту, серцево-судинної системи, травного тракту, нирок, недокрів'я, бронхіальної астми, для зупинки маткових кровотеч, усунення сухого і мокрого кашлю, загоєння тріщин заднього проходу, опіків і шкірних подразнень, запалень в ротовій порожнині (пародонтозу, гінгівіту).

Для поліпшення апетиту, зупинки маткових кровотеч варять відвар з сухої стиглої айви: 10 г плодів заливають 100 мл киплячої води. Приймають по одній столовій ложці до їжі.

При патологіях печінки і для усунення блювоти використовують варену і протерту айву.

Свіжі плоди, сік корисні при порушеннях травлення, що супроводжуються кровотечею і діареєю. Айва у свіжому вигляді ефективна як сечогінний засіб у комплексному лікуванні серцевих захворювань, і як засіб, що запобігає анемії після тривалої хвороби.

Сироп айви п'ють при недокрів'ї. Щоб його приготувати, стиглу айву ріжуть, заливають водою і кип'ятять до розм'якшення шматочків. Після з них віджимають сік і добре уварюють його.

В'яжучі властивості айви застосовують при діареї, кровохаркання - готують і п'ють відвар з айвового насіння. Застосовувати відвар можна і зовнішньо: змазують шкіру для її пом'якшення, полощуть горло при запаленні, роблять примочки для очей.

Для загоєння тріщин заднього проходу роблять місцеві компреси з соку плодів айви.

При запаленнях ясен роблять примочки з слизу насіння айви. Щоб її приготувати 10 г насіння заливають 200 мл теплої води і струшують 7-9 хвилин. Насіння повинні бути цілими, їх не можна подрібнювати, оскільки із-за цього виділяється отрутна речовина амігдалин, перетворюється в шлунку ціанід.

Приготовану слиз завдяки обволікаючу, відхаркувальну властивостями айви можна застосовувати при бронхіті, діареї, виразках ШЛУНКОВО-кишкового тракту, коліті. Беруть слиз по столовій ложці 3-4 рази щодня через 30 хвилин після прийому їжі. Слизом можна обробляти опіки і подразнення на шкірі.

Листя айви здатні послаблювати і зупиняти напади бронхіальної астми. Готують настій з листя: 5 г листя заливають 250 мл гарячої води і кип'ятять 15 хвилин на водяній бані. П'ють настій по дві столових ложки 3-4 рази на день до їди. Зберігають його не більше трьох днів, в холодильнику.

Джем из айвы

З насіння, листя фрукта можна робити чай, який надає сечогінну дію і тому ефективний при патології нирок. Для його приготування 250 мл окропу заливають сухе листя (1 столову ложку), проварюють ще 5-6 хвилин, остуджують, проціджують. Приймати лікувальний напій слід щодня 3 рази по столовій ложці.

Протипоказання до застосування айви

Айва шкідлива при запорі, плевриті. Слід знати також, що пух на шкірці фрукта шкідливий для гортані, голосу і тому не рекомендується до вживання співакам. Тому перед вживанням пух з плодів айви обережно знімають губкою.

Щоб купити дійсно корисну айву, купують великі і щільні, рівномірно забарвлений у жовтий або оранжевий колір плоди без вм'ятин. Плоди погано переносять стрес, тому щоб зберегти корисні властивості айви її з великою обережністю доставляють додому, і закладають в холодильник, де в цілому вигляді вона може зберігатися 2 місяці.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 3.50 (2 голосів)
 
Коментарі до матеріалу (2):
Ілля   /  08 листопада 2014, 22:00
Дякую за інформацію про корисний властивості (Айви).
Відповісти
Ілля   /  08 листопада 2014, 22:02
Дякуємо
Відповісти
чи Знаєте ви, що:

Шлунок людини непогано справляється зі сторонніми предметами і без лікарського втручання. Відомо, що шлунковий сік здатний розчиняти навіть монети.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...