Айран

Айран – кисломолочний напій, який чудово вгамовує спрагу і рятує від похмільного синдрому.

Харчова цінність
Порція
Айран (тан) 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
24
Калорії з жирів
13,5
 
% Добове значення *
Всього жирів
1,5 г
2 %
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
0 мг
0 %
Калій
0 мг
0 %
Всього вуглеводів
1,4 г
0 %
Харчові волокна
0 р
0 %
Білки
1,1 г
2 %
 
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Айран (тан) Джерело: kubarus-moloko.ru///247
Как сжечь 24 ккал?
Ходьба 6 мін.
Біг підтюпцем 3 мін.
Плавання 2 мін.
Велосипед 3 мін.
Аеробіка 5 мін.
Робота по дому 8 мін.

Опис

Айран – кисломолочний продукт, який отримують в результаті змішаного бродіння козячого, коров'ячого і овечого молока з додаванням дріжджів. Родом цей чудовий напій з Кабардино-Балкарії і Черкесії. Його широко застосовують в національній кухні середньоазіатських і кавказьких народів.

В різних країнах існує різна технологія приготування айрану. Так, осілі народи воліють готувати рідкий напій, який чудово вгамовує спрагу. А ось кочові народи воліють айран густий, за консистенцією нагадує сметану, завдяки чому він добре піддається транспортуванню. Густий айран перед вживанням, як правило, розводять водою, молоком або кумисом.

История

Відомий напій ще з 5-2 століть до нашої ери, коли він особливо любимо був жителями давньогрецької Керкинітіди. З часом рецепт приготування айрану потрапив до кочовим племенам скіфам – затятим ворогам греків.

У часи Великого переселення народів людям потрібен був поживний продукт, здатний тривалий час зберігати свої корисні властивості. Таким продуктом і став айран. Він пройшов перевірку часом, пройшовши крізь тисячоліття, і не втратив актуальності і в наші часи.

У Вірменії існує схожий напій під назвою тан. У давні часи горяни свято зберігали рецепт приготування айрану. У 19 столітті російські вчені зацікавилися причинами довголіття кавказьких народів і прийшли до висновку, що причиною цього є диво-напій айран, властивістю якого є бактерицидну дію і вилікування від шлунково-кишкових захворювань. Але довгий час їм не вдавалося добути закваску і дізнатися таємницю приготування напою – вона дбайливо зберігалася аксакалами. Згідно кавказької легендою, на наших землях напій з'явився завдяки російській дівчині, яка зуміла підкорити серце вірменського князя. Вона погодилася вийти за нього заміж, але тільки в обмін на бурдюк заповітної закваски.

В промислових масштабах на території України і Росії тан і айран почали виробляти в 90-х роках 20-го століття. В даний час практично в будь-якому супермаркеті можна придбати цей напій. Але за смаковими якостями покупний продукт тільки віддалено нагадує оригінал. Такий айран легко готується в домашніх умовах, досить просто збити в блендері натуральний йогурт з сіллю і водою.

Основною складовою черкеського айрану є сузьма або катик. Катик – це кисле молоко, приготовлена з кип'яченого молока. Перед сквашуванням молоко випарюють більше, ніж на третину, у результаті чого продукт виходить дуже жирним. Сузьма – це щось середнє між сметаною і сиром, отримують її після зціджування катыка.

Застосування айрану в кулінарії

Завдяки своїм властивостям, айран переважно використовують в якості прохолодного напою в літню спеку, для поліпшення апетиту, для основи холодних супів. Айран відмінно поєднується з ароматними травами. В залежності від страви і часу дня в нього можна додати базилік, кінзу, особливо в поєднанні з м'ясними стравами. А якщо просто хочеться випити що-небудь прохолодні, то відмінно підійде айран з м'ятою, причому, краще всього використовувати кондитерську м'яту, яка має більш виражений аромат і смак з «холодком».

В міських умовах ідеальною водою для айрану буде нарзан з додаванням кубиків льоду. Якщо напій планується в супровід до страв, то в якості приправи до нього можна додати щіпку паприки, коріандру або зіри.

Прекрасно поєднується айран з фруктами. Їх додають в напій і настоюють протягом кількох годин. Особливо смачно виходить, якщо додати зелене яблуко, яке пом'якшить смак напою і додасть йому фруктову свіжість. Такий айран можна приготувати перед сном, а вранці, збивши його блендером, поснідати хрусткою випічкою, запиваючи її ароматним напоєм.

Склад і калорійність айрану

В 100 г айрану міститься 2,79 г вуглеводів, 1 г жирів, 1,74 г білків, 8 мг аскорбінової кислоти.

Калорійність айрану становить близько 27 ккал на 100 г продукту.

Користь айрану

Калорийность айрана - 27 ккал на 100 г На увазі того, що готують напій в результаті бродіння основного продукту, корисні властивості айрану для організму очевидні.

По-перше, він дуже добре засвоюється, так як в його складі присутні прості білкові сполуки, які сприяють злагодженій роботі кишечника і шлунка, вироблення жовчі і шлункового соку. Він відновлює мікрофлору кишечника і виводить шлаки з організму.

По-друге, користь айрану полягає у відновленні роботи нервової системи і знезараженні організму. Регулярне вживання айрану зміцнює імунітет і запобігає запальні захворювання.

Безперечна користь айрану для людей, які страждають на захворювання дихальної системи. Кисломолочний напій сприяє притоку крові в легені, покращуючи роботу дихальних центрів організму. Корисно пити цей напій в різний час року. Так, наприклад, в літній час він чудово втамовує спрагу, а взимку його корисно пити для підвищення стійкості дихальної системи до інфекційних і простудних захворювань.

Для кавказьких народів айран є запорукою міцного здоров'я та довголіття.

Айран для схуднення

Про користь айрану знають небагато, а його незвичайний смак припаде до смаку далеко не кожному, але для схуднення айран просто незамінний. Калорійність у нього низька, але він володіє дивовижною властивістю насичувати і надавати сили організму. Крім того, лікувальним властивістю айрану є його здатність знижувати рівень холестерину в крові, що також сприяє нормалізації ваги.

Багато дієтологи настійно рекомендують айран для схуднення. З цією метою корисно влаштовувати розвантажувальні дні. Достатньо всього три дні пити виключно цей напій, і ви позбудетеся від 2-3 кілограмів зайвої ваги.

Шкоду айрану

Якщо говорити про шкоду айрану, то, як і будь-який інший кисломолочний продукт, він шкідливий при неправильному дозріванні та приготуванні. Не виключено також, що ваш організм не сприйме цей напій. Зберігати айран краще всього на холоді не довше доби, а використовувати в свежеприготовленном вигляді.

Слід знати, що може завдати айран шкоди при гіперацидних станах: виразці 12-палої кишки і шлунка, гастрите.

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 4.0454545454545 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.05 (11 голосів)
 
Коментарі до матеріалу (31):
Надія лікар   /  02 липня 2015, 19:15
Надія А, при отруєнні пити айран не можна. Його можна пити після того, як гострі симптоми отруєння зняті, для відновлення нормальної функції травного тракту, і лише в тому випадку, коли в якості напою немає сумнівів.
Відповісти
олег   /  02 лютого 2016, 21:46
Сподобався напій , купив в магазині Магніт . Але там він виготовлений з сухого молока ....
Відповісти
Людмила   /  25 березня 2016, 18:58
Купила сьогодні айран в пятерочке, жах! Такий кислоти я ще не пила, настільки кислий що не змогла проковтнути, жах!
Відповісти
Діля   /  13 травня 2016, 18:47
Весь час купую айран в магазині,дуже смачний,але зроблений в будинку виходить краще)так і не газований він зовсім повинен бути.
Відповісти
Микола   /  27 травня 2016, 23:54
Мені подобається цей напій , чудово втамовує спрагу та й просто до вподоби мені його кислий смак ))
Відповісти
Нур   /  29 травня 2016, 10:24
Ви знаєте що з айрану робиться сузмо, а потім Курут він такий кисло смачний.
Він схожий на цукерок рафаело але кислий.

В магазинах нормальний курут не купиш
Відповісти
ПетR   /  08 жовтня 2016, 22:51
Айран дуже приємний на смак, особливо в якості запивання гарячих страв. З недавніх пір призвичаївся до напою :) Не пробував готувати в домашніх умовах, але магазинний варіант зовсім навіть не поганий. Відмінно втамовує спрагу, а також відчувається, що корисніше пити даний продукт ніж різноманітну хімію з сучасних прилавків. Рекомендується пити в охолодженому вигляді!
Відповісти
Сергій   /  22 жовтня 2016, 19:34
У магазинах айран кислий, солоний і якийсь водянистий. Солона сироватка, одним словом. Я перший раз спробував айран в Туреччині. У Росії до деяких пір, знайти не міг. Ну, якщо не вважати солоної сироватки. І одного разу знайшов-таки в магазині "Хатинка". Саме той смак, що запам'ятався по Туреччині. Злегка солоний смак з нотками молока або навіть вершків. Все літо купував його там упаковками. Зараз він зник чомусь. Кажуть,що фермер, який постачав його в магазин, зараз не може його робити. Тільки влітку. А мене мучать сумніви. Невже для ппроизводства айрану потрібна спекотна погода?
Відповісти
Aitugan   /  19 березня 2017, 15:52
У айрану помірно кислий смак, свіжий айран приємний і освіжаючий. Я не знаю чому айран і тан в пляшках "ядерний", скисає напевно у ваших магазинах.
Відповісти
Олена   /  20 червня 2017, 08:13
Я спробувала з нього окрошку, до цього тільки робила з квасом. Звичайно, додала туди сметани, майонезу і цукру. Вийшло як на квасі. Мені сподобалося
Відповісти
чи Знаєте ви, що:

Багато наркотики спочатку просувалися на ринку, як ліки. Героїн, наприклад, спочатку був виведений на ринок як ліки від дитячого кашлю. А кокаїн рекомендувався лікарями в якості анестезії і як засіб підвищує витривалість.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...