Аджика

Аджика являє собою ароматну і гостру приправу у вигляді пастоподібної маси, яка є традиційним східним стравою.

Харчова цінність
Порція
Аджика 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
59,3
Калорії з жирів
33,3
 
% Добове значення *
Всього жирів
3,7 г
6 %
Полиненасыщ. жири
0,005 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
28,1 мг
1 %
Калій
240,2 мг
7 %
Всього вуглеводів
5,8 г
2 %
Цукор
3,4 р
Харчові волокна
1,4 г
6 %
Білки
1 г
2 %
 
Вітамін A
360 %
Вітамін B6
10 %
Вітамін C
45 %
Ниацин
3 %
Тиамин
3 %
Железо
4 %
Кальций
2 %
Магний
4 %
Фосфор
2 %
Цинк
1 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Аджика Джерело: depositphotos.com///397
Как сжечь 59 ккал?
Ходьба 15 мін.
Біг підтюпцем 7 мін.
Плавання 5 мін.
Велосипед 8 мін.
Аеробіка 12 мін.
Робота по дому 20 мін.

Складу аджики та особливості приготування

У відповідності з традиційним рецептом до складу аджики входять часник, гострий перець, сіль і спеції. У деяких випадках у приправу додають волоські горіхи, коріандр, базилік, кінзу, кріп, майоран і хміль.

В даний час існує безліч рецептів приготування аджики, але в кожному з них обов'язковим інгредієнтом є томати, завдяки яким приправа набуває червоний колір. За традиційним рецептом в'ялений перець, часник і прянощі протирають до рідкої маси, додають сухі спеції та інгредієнти.

В Абхазії аджику роблять з допомогою каменів, на яких перетирають основні інгредієнти, а в Європі страву готують блендером.

Існує два основних способи приготування аджики – абхазький і грузинський.

По абхазькому рецептом виходить червона, аджика з пекучим перцем, часником, волоськими горіхами і пряними травами (кінза, кріп, базилік), яка подається до м'ясних страв. Також в Абхазії готують зелену аджику з зелених пряних трав (кінза, базилік, майоран і т. д.), зеленого солодкого перцю і солі. Така приправа використовується при приготуванні молочних страв. Грузинську аджику готують з гострого та солодкого червоного перцю, винного оцту, часнику, кінзи і інших пряних трав.

Ця кавказька приправа в даний час увійшла до складу східно-європейської кухні. Вона цінується за особливий аромат і пікантний смак, а також її додають у різні страви для додання їм гостроти.

В Росії в аджику додають не тільки гострий перець, але і солодкий перець, кабачки, яблука і агрус. Вживають приправу з відвареним м'ясом, птицею, квасолею, овочами, рибою і молочними продуктами. Суху аджику використовують як приправи для перших страв, каші, маринадів, соусів і рагу.

Калорійність аджики

Аджика є низькокалорійною приправою, яка може вживатися в складі дієтичного харчування спільно з овочевими стравами і рибою.

Калорійність аджики становить 59 ккал., а також в приправі міститься 1 г білка, 5 г вуглеводів і 3,5 г жирів.

Корисні властивості аджики

Корисні властивостіАджика в банке аджики проявляються в залежності від рецепту і складу. Висока користь аджики при вживанні перед обідом для підвищення апетиту, нормалізації травлення і поліпшення обміну речовин.

Класична приправа з гострого перцю і часнику ефективна для зміцнення імунітету і боротьби з вірусними інфекціями. Доведена користь аджики як загальнозміцнюючий і активизирующего кровообіг кошти, а також приправи, яка покращує роботу сечостатевої системи.

Періодичне вживання аджики зміцнює імунітет і дозволяє проводити профілактику респіраторних захворювань. Пекучість і гострота інгредієнтів приправи посилює активність організму, збільшує потенцію і покращує захисні функції.

Також корисні властивості проявляються у поліпшенні стану кровоносних судин, очищення організму від холестеринових бляшок і сприяння насиченню клітин кислородом.

Противопоказания

Из-за пекучих і гострих інгредієнтів аджику не слід вживати людям з важкими захворюваннями травної системи, у тому числі виразковими ураженнями і гастритами різного типу, а також із проблемами сечовипускання і жовчовиділення.

Приправу не рекомендують вживати в їжу людям з гіпертонією і захворюваннями головного мозку, а також слід обмежити вживання аджики дітям в ранньому віці і жінкам в період вагітності і грудного вигодовування.

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 4.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.67 (6 голосів)
 
Коментарі до матеріалу (1):
Fuad   /  23 січня 2015, 07:54
Абсолютна нісенітниця на рахунок того що томати в кожному рецепті аджики є. Навпаки, традиційна аджика повинна бути дуже гострою і майже сухий. А ось ці томати, придумали ті хто не може їсти дуже гостру аджику.
Відповісти
чи Знаєте ви, що:

Загальновідомий препарат «Віагра» спочатку розроблявся для лікування артеріальної гіпертонії.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...