Абрикос

Абрикосом називають плодове дерево роду Слива сімейства Рожеві, а також плоди цього дерева. Батьківщина рослини достовірно не встановлена, але на це звання претендують Вірменія і район Тянь-Шань в Китаї. В Росію абрикос завезли в XVII столітті з Заходу. Плоди дерева вживають в їжу як в свіжому, так і в сушеному вигляді.

Харчова цінність
Порція
Абрикос 100 г
 
Кількість на порцію
Калорії
48
Калорії з жирів
3,51
 
% Добове значення *
Всього жирів
0,39 г
1 %
Насыщ. жири
0,03 г
0 %
Полиненасыщ. жири
0,08 р
Мононенасыщ. жири
0,17 р
Холестерин
0 мг
0 %
Натрій
1 мг
0 %
Калій
259 мг
7 %
Всього вуглеводів
11,12 г
4 %
Цукор
9,24 р
Харчові волокна
2 г
8 %
Білки
1,4 г
3 %
 
Вітамін A
38 %
Вітамін B6
3 %
Вітамін C
17 %
Вітамін K
4 %
Ниацин
3 %
Тиамин
2 %
Железо
2 %
Кальций
1 %
Магний
3 %
Фосфор
2 %
Цинк
1 %
* Розрахунок добового раціону в 2000 ккал
Співвідношення БЖУ в продукті
 
Джерело: depositphotos.com
Як спалити 48 ккал?
Ходьба 12 мін.
Біг підтюпцем 5 мін.
Плавання 4 мін.
Велосипед 7 мін.
Аеробіка 10 мін.
Робота по дому 16 мін.

Корисні властивості абрикоса

Плоди абрикоса містять яблучну, лимонну, винну кислоти, цукор, крохмаль, залізо, фосфор, дубильні речовини, магній, срібло, сполуки йоду, вітаміни С, В, Р, Н, Е, пектин.

Корисні властивості абрикоса: підвищення рівня гемоглобіну, регулювання процесу кровотворення, поліпшення пам'яті й активності мозку, також він надає проносне дію, сечогінний, протинабрякову дію, виводить солі важких металів.

Насіння абрикосів використовують для виробництва олії, що застосовується в якості розчинника для деяких медикаментів. В абрикосовому маслі міститься 5% міристинової кислоти, 14% - стеаринової і 20% лінолевої кислоты.

Застосування абрикоса

Абрикос корисний страждають анемією, ожирінням, серцево-судинними, нирковими захворюваннями, запорами.

Відновлюючі властивості абрикоса застосовують у період підвищених розумових навантажень, також його включають в підтримуючу терапію онкологічних хворих.

Висушений абрикос – курагу включають до складу магнієвих дієт, які призначають хворим на гіпертонію, недокрів'ям. Гіпертонікам у сезон дозрівання плодів рекомендується з'їдати їх якомога більше. Також курага як загальнозміцнюючий засіб корисна вагітним, дітям, літнім людям – вживають її в кількості 100-150гр в день.

Насіння абрикоса крім виробництва масел успішно застосовують в якості засобу для усунення кашлю при бронхіальній астмі, бронхіті, трахеїті, катарі дихальних шляхів, ларингіті. Для приготування ліків, потрібно 20г очищених ядерець з абрикосових кісточок висушити і подрібнити в порошок. Приймають порошок з насіння абрикоса по одній чайній ложці близько чотирьох разів на день з чаєм або молоком. Більше 20г ядерець за один раз приймати не можна - це може призвести до отруєння.

Сечогінні властивості абрикоса використовують для лікування хвороб нирок, серця і судин. Для цього готують настій з кураги: подрібнену курагу (100г) заливають літром окропу, настоюють 6 годин. Цукор додавати настій не можна.

Встановлено, що склянки соку з абрикоса достатньо, щоб задовольнити денну потребу у вітамінах. Завдяки бактерицидним властивостям абрикоса сік з його плодів можна пити при підвищеній кислотності шлункового соку і кишкових захворюваннях, які супроводжуються гнильними процесами.

Корисні властивості абрикоса застосовують і в косметології: маски з перетертих свіжих плодів надають на шкіру заспокійливу дію.

Камедь з дерев абрикоса знайшла застосування в медицині – з неї виготовляють рідини, замінюють кров. Крім цього, абрикосову камедь використовують як обволікаючий, в'яжучого засобу.

Протипоказання

Корисних властивостей у абрикоса багато, але деякі протипоказання у нього є.

не Можна їсти фрукт натщесерце, після вживання м'яса та інших продуктів, які довго перетравлюються – може порушитися травлення.

Свіжий абрикос не можна їсти при виразках ШЛУНКОВО-кишкового тракту, гастриті з підвищеною кислотністю.

Застосування абрикоса при панкреатиті, патологіях печінки слід обмежити. При діабеті фрукт протипоказаний в будь-якому вигляді – містить багато цукру.

При нестачі каротину, для його заповнення можна вживати абрикос, але слід пам'ятати, що цей вітамін не засвоюється при пригніченні функції щитовидної залози. У цих випадках рекомендується застосовувати вітамін А в чистому вигляді.

Вживання великої кількості фруктів - у кількості більше 10-15 плодів в день може спровокувати діарею. Зловживання сушеними і свіжими плодами рідко, але викликає зниження тиску, пригнічення дихання, скорочень серця, запаморочення.

Відео з YouTube по темі статті:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Поділитися:
 
Оцініть статтю: 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (1 голос)
 
чи Знаєте ви, що:

Загальновідомий препарат «Віагра» спочатку розроблявся для лікування артеріальної гіпертонії.

Климакс – не повод для расстройства Клімакс – не привід для розладу

«40+» - самий чудовий період в житті жінки, який можна охарактеризувати так: «Ще красуня, але вже далеко не дурна». У цьому віці можна вийти за...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_540469673775e20eca45d10a14b9d2d5, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0