Інжир при цукровому діабеті 2 типу – чи можна їсти

Інжир є одним з найдавніших культурних рослин, і на сьогоднішній день людиною використовуються як його плоди, так і листя: одні в кулінарних цілях, інші – чисто в медичних. У російській мові він також відомий як смоківниця, а ось чи можна їсти інжир при діабеті 2 типу – питання спірне, так як він може принести і користь, і шкоду, в залежності від різних факторів. Щоб розібратися в цьому докладніше, потрібно для початку зрозуміти, як саме прийнято використовувати сьогодні інжир.

Користь інжиру при цукровому діабеті

Незважаючи на те, що користь можна витягати і з листя інжиру, все-таки традиційно смоква відома своїми плодами, які вживають в їжу свіжими або висушеними. Що ж стосується діабетиків, то їм їсти інжир в сушеному вигляді категорично не можна, хоч він і є дуже популярним ласощами. Справа в тому, що в таких ягодах дуже високий вміст вуглеводів, більшою частиною яких є цукру – до 65 гр. на 100 гр. продукту. Само собою, такий інжир при цукровому діабеті може спричинити за собою дуже важкі наслідки, так що його доведеться виключити з меню. Тим більше, він є ще й вельми калорійною їжею – майже 250 Ккал.

З іншого боку, свіжі плоди смоковниці куди корисніше, тому що вміст вуглеводів в них дорівнює 19 гр. на 100 гр. ягід, а глікемічний індекс дорівнює всього 35. Звичайно, при важких формах діабету і цього може бути занадто багато, проте для більшості діабетиків така їжа швидше піде в плюс. Справа в тому, що інжир містить в собі не тільки безліч вітамінів начебто А, групи В, С, Е і К, але також і значну кількість різних мікроелементів. Йдеться про кальцій, залізо, магній, натрію, фосфору і цинку, а частка настільки корисного калію і зовсім величезна: до 230 мг на 100 гр. плодів. За цим показником смоква поступається лише рекордсмену – горіхів. Всі разом це позитивно позначається на організмі в такий спосіб:

  • нормалізація роботи печінки і нирок;
  • підвищення рівня гемоглобіну;
  • поліпшення тонусу судин і слизової шлунково-кишкового тракту.

Слід зазначити деякий сечогінний і проносний властивість цих ягід, однак ефект цей не так сильно виражений.

Крім того, важливо пам’ятати про те, що в інжир є фермент під назвою фицин, чиє дію виражається в зниженні згортання крові: це може бути важливо в тому випадку, якщо у хворого на діабет наявні будь-які рани або виразки.

В іншому, потрібно враховувати, в першу чергу, те, що свіжий інжир при діабеті слід їсти зовсім в невеликих кількостях, а також уникати його вживання при подагрі і захворюваннях шлунково-кишкового тракту в гострій формі. Само собою, не можна їсти і незрілі плоди через що міститься в них молочного соку (іншими словами, натурального латексу).

Лікарське застосування інжиру

Інжир для діабетиків не є безпосередньо лікувальним продуктом, проте деякі його властивості можуть бувати корисними при різних захворюваннях, часто супроводжують другий тип діабету. Наприклад, супліддя смокви заварюють і п’ють як засіб при боротьбі з кашлем або захворюваннями горла. При застудах м’якоть ягід надає значний жарознижувальний і потогінний ефекти, допомагаючи також і при анемії, завдяки високій концентрації заліза (більше навіть, ніж в яблуках). Крім цього, дозволений лікарями сироп з інжиру відмінно тонізує організм і підвищує апетит, покращує травлення, а також допомагає при хворобах шкірного покриву, м’язовому ревматизмі, каменях у сечовому міхурі.

Як правильно діабетикам вибрати інжир?

Смоківниця не є особливо поширеним продуктом в наших країнах, тому критерії вибору не відомі досить широко. Проте, правил при покупці інжиру не так багато, і запам’ятати їх легко: прийнято вважати, що чим менше плоди, тим вони смачніші, а на дотик вони повинні бути пружними, але не м’якими. Перед їжею ягоди дозволяється помити і залишити в холодильнику на пару годин, що істотно полегшить процес розрізання, так як свіжа м’якоть досить липка. Смак може бути як нудотним, так і злегка кислуватим, і щоб не перестаратися, краще з’їсти один – два плоди за прийом.

Інжир в кулінарії

Так як смоква, в першу чергу, популярна в далеких краях, то і рецепти з її участю досить екзотичні. Проте, побоюватися цього не варто, так як сьогодні в багатьох магазинах можна купити всі необхідні інгредієнти, навіть якщо їх назви не надто знайомі. Так, можна спробувати приготувати зелений салат з інжиром, для чого знадобиться (на блюдо для чотирьох осіб):

  1. один качан салату айсберг;
  2. п’ять плодів свіжого інжиру;
  3. 50 гр. горгонзоли;
  4. три – чотири ст. л. масла волоських горіхів;
  5. чверть ст. волоських горіхів;
  6. два лимона;
  7. сіль, мелений чорний перець.

Вимиті і висушені листя салату рвуть і кладуть у великий посуд, додають туди масло і сіль, перемішують. Потім туди слід додати нарізані на чотири частки плоди інжиру, трохи обсмажені горіхи і горгонзолу, і знову перемішати, посипавши чорним перцем.

Нарешті, в уже розкладені по тарілках порції потрібно вичавити великі часточки лимона.