Інжир при грудному вигодовуванні: чи можна їсти мамі, що годує сушений і свіжий

Чи можна інжир при грудному вигодовуванні? Таке питання звучить занадто часто з вуст молодих мам. Ще б! Це чудова на смак ягода, яка до того ж ще й корисна.

Корисні властивості

Неоціненна користь даного продукту. Інжир корисний і малюкові, і мамі:

  1. Він багатий мікроелементами і вітамінами А, С. Багато в ньому і вітаміну групи В.
  2. У ягоді багато клітковини, органічних кислот.
  3. У достатній кількості в продукті присутні білкові і мінеральні речовини. Це і калій, і магній, і залізо з кальцієм.

Як вводити в раціон

Інжир можна при ГВ, але в міру. Як і будь-який продукт, ягоду в раціон матері-годувальниці вводять поступово, щоб простежити за реакцією крихти.

У перший день дозволяється поласувати всього однієї ягідкою. При цьому протягом доби необхідно поспостерігати, чи не з’явилися у малюка різні реакції на цей продукт. Якщо здуття животика і висипань на ніжній шкірі малюка немає, то можна сміливо збільшувати кількість ягід.

Незважаючи на те, що дана ягода – це джерело вітамінів і мікроелементів, вводити її в раціон годуючої жінки не можна, поки малюку не виповниться 1 місяць. Але при цьому якщо малюк схильний до підвищеного газоутворення і алергічних реакцій, то знайомство з продуктом необхідно відкласти до тих пір, поки грудничку не виповнилося 4 місяці.

Протипоказання

Є категорії жінок, що годують, яким інжир їсти заборонено. Йдеться про тих мам, які страждають:

  • сечокам’яною хворобою і подагрою;
  • на цукровий діабет будь-якого типу;
  • хворобами шлунково-кишкового тракту, особливо в стадії загострення;
  • панкреатитом.

Всі ці протипоказання викликані наявністю в продукті цукрів, щавлевої кислоти, а також грубої клітковини.

Хоч це проявляється і дуже рідко, але алергічна реакція на ягоду може бути. Вона проявляється на алергічний риніт, висипаннями на шкірі і свербінням. Зауважимо, що всі ці реакції можуть проявитися як у мами, так і у крихти. Тому, як описувалося вище, вводимо продукт обережно і в невеликій кількості.

Який інжир вибрати

Тут мова піде про сушеної і свіжої ягоді. Звичайно, свіжа корисніше сушеної. Але свіжу ягоду роздобути в зимовий час досить складно, тому молода мама може ласувати і сушеним продуктом. У ньому також зберігаються всі корисні елементи. Але необхідно відзначити, що інжир в сушеному вигляді містить більше цукрів. До того ж в такому вигляді продукт більш калорійний. Це потрібно врахувати тим жінкам, які після пологів набрали вагу.

Слід також зауважити, що сушений інжир, який можна придбати в супермаркетах, в більшості випадків містить різні добавки, нешкідливі для крихти. Тому якщо є можливість, краще самим висушити ягоду. Так що годує жінка буде впевнена в її користь на 100%.

Отже, для сушки необхідно вибирати тільки дозрілі ягоди, без тріщин, вм’ятин та інших пошкоджень. Перед тим як сушити інжир, його необхідно ретельно промити і просушити в ситі.

Поки ягода буде обсихати, приготуйте цукровий сироп. Ягоду опускають в киплячий сироп всього на 1-2 секунди. Далі продукт необхідно розкласти на решітці так, щоб верхня частина плодів була спрямована до сонця. Ягоду кожні 2 дні необхідно перевертати.

Повністю готовий продукт буде через 7 днів. Готовий продукт бажано нанизати на нитку і прибрати в темне місце. Так плоди повністю досушатся.

Якщо молода мама не хоче довго возитися, висушуючи інжир, можна для цього придбати спеціальну сушарку для фруктів.

Відео

Відео розповість про корисні властивості інжиру, як його правильно вибрати і як він використовується в народній медицині.