Як скинути вагу без шкоди для здоров’я – нешкідлива дієта

Популярні рекомендації дієтологів про те, як скинути вагу без шкоди для здоров’я, засновані на базових правилах здорового харчування з поступовим обмеженням споживання певних продуктів. Поступове початок подібної дієти дозволяє не тільки ефективно скинути зайву вагу, але і зберегти здоров’я організму.

зміст

  • 1 Види дієт
  • 2 Базові правила здорового харчування
  • 3 Відмова від шкідливої ??їжі
  • 4 Вживання рідини
  • 5 Порядок прийому їжі
  • 6 Порції, поєднання продуктів
  • 7 Меню і розвантажувальні дні
  • 8 Результати
    • 8.1 Схожі статті

види дієт

Як скинути вагу без шкоди для здоров’я

Різноманіття дієт ускладнює вибір найкращого методу схуднення з урахуванням індивідуальних особливостей, захворювань організму. Головною відмінністю нешкідливою дієти є відсутність повного обмеження надходження того чи іншого становить – білків, вуглеводів, жирів. Моно- або бідіети, наприклад, кетогенная дієта з повним виключенням вуглеводів, несуть більше шкоди, ніж користі.

Згідно з останніми рекомендаціями дієтологів, ефективними є різні п’яти-, шести- або семиденні дієти різних авторів з заздалегідь складеним планом меню. Це дозволяє плавно починати дієту, полегшує дотримання основних правил харчування, створення різноманітного раціону.

Однак навіть не шкідлива дієта для схуднення, ефективна, меню якої складено з різноманітними корисними продуктами, не призводить до стрімкого схуднення без шкоди для здоров’я без дотримання базових правил здорового харчування.

Базові правила здорового харчування

Дотримання простих правил харчування включає кожна дієта без шкоди для здоров’я, меню якої складається з урахуванням індивідуальних особливостей і смакових уподобань.

До основних правил належать:

  • виключення шкідливих продуктів, напоїв,
  • дотримання питного режиму, дрібного харчування,
  • корекція порцій,
  • переважання здорової їжі в раціоні харчування.

Подібний підхід дозволяє швидко позбутися від зайвих сантиметрів проблемних зон, скинути зайву вагу за короткий період, прискорити метаболізм. Також він є профілактикою різних захворювань шлунково-кишкового тракту, які можуть розвиватися при неправильному харчуванні і стрімкому схудненні.

Відмова від шкідливої ??їжі

Шкідлива їжа

Головною причиною накопичення жирових відкладень є надмірне споживання висококалорійної їжі, легких вуглеводів, жирних, смажених страв. До висококалорійної їжі відносяться продукти з великим вмістом легких вуглеводів – картопля, макаронні вироби, випічка, будь-які види тесту, білий хліб.

Надмірно жирна їжа погано впливає на процеси травлення, шкодить роботі ферментативної системи підшлункової залози. До такої їжі відносяться жирні сорти м’яса, вершкове масло, сало будь-яких сортів, куряча шкіра і багато іншого. Крім того, подібні продукти надзвичайно підвищують рівень холестерину, призводять до зростання атерогенних факторів, що лежать в основі розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби серця і судин.

Смажені страви, також, як і деякі види жирної їжі, містять трансжири і канцерогенні сполуки, які вкрай негативно позначаються на роботі шлунково-кишкового тракту і організму в цілому.

Нерідко саме через порушення харчування, споживання великої кількості шкідливої ??їжі розвиваються жовчокам’яна хвороба, холецистит, панкреатит, диспепсичні явища.

вживання рідини

Другим правилом-етапом початку здорового харчування є плавний перехід на достатнє вживання рідини протягом дня. Це також є підготовкою обміну речовин до подальших змін, створює комфортні умови для біохімічних метаболічних реакцій жироспалювання.

Перед тим, як скинути вагу без шкоди для здоров’я, необхідно виробити звичку регулярно вживати 150-200 мілілітрів рідини кожні півтори години. Починати свій день рекомендується з імбирної води з додаванням лимона, м’яти.

Важливо повністю виключити шкідливі напої, до яких відносяться газовані солодкі лимонади, слабоалкогольні газовані тоніки, синтетичні соки з концентратів. Подібні напої містять максимальну кількість калорій, не приносять користі організму, підсилюють відчуття спраги, викликають метеоризм, розлади травлення і цукровий діабет.

Порядок прийому їжі

Дієта без шкоди для здоров’я, меню

Ще однією причиною набору зайвої ваги є нерегулярне харчування з великими перервами між прийомами їжі. Організм для заповнення дефіциту енергії починає запасати жирову тканину, щоб забезпечити ресурси для добових енергопотреб.

Крім того, кожна нова дієта з надмірним обмеженням харчування призводить до того, що запасання жиру з кожним разом відбувається активніше, проблемні зони стрімко збільшуються в обсягах. Обірвати порочне коло фізіологічного пристосування організму може тільки введення графіка регулярного харчування.

Необхідно поділити прийоми їжі на п’ять або шість дробів, незалежно від почуття голоду або насичення. Згодом робота центрів головного мозку, що відповідають за ці почуття, стабілізується, травлення значно покращиться.

Основним прийомом їжі повинен бути сніданок з багатокомпонентними продуктами, представлений складними вуглеводами, білком, клітковиною. Сніданок поповнює запаси енергоресурсів організму на весь наступний день, а калорії, спожиті вранці, повністю спалюються до обіду, чи не відкладаючись в жирові депо.

Обід теж є важливим прийомом їжі, він повинен бути повноцінним, з двох або трьох страв.

Як правило, це:

  • салат;
  • легкий суп;
  • друге з гарніром.

Супи можна готувати на овочевих, м’ясних або курячому бульйонах; низькокалорійними вважаються супи з індичкою, кроликом.

Вечеря складається з легких продуктів, в основному з різноманітних овочевих гарнірів, сирих овочів, тертих овочів в салаті. Фруктові салати з йогуртом також підходять для легкого збалансованого вечері, дозволяють урізноманітнити раціон.

Перекушування між основними прийомами їжі здійснюються за рахунок клітковини, висівок, фруктів або овочів, йогуртів, сумішей з горіхів і сухофруктів. Перекушування важливі для відновлення енергетичного балансу організму, щоб попередити запасання жиру в умовах виснаження енергоресурсів.

Порції, поєднання продуктів

Дотримання порцій для того, щоб уникнути переїдання, потребує будь-яка збалансована дієта без шкоди для здоров’я, меню якої грунтується на попередніх базових правилах харчування.

Коли організм звикає запасати зайві калорії у вигляді жирових відкладень, почуття голоду і відчуття насичення зазнають деяких змін. Це обумовлено не тільки високим вмістом шкідливих речовин, що стимулюють голод, в складі синтетичних продуктів, але і розвивається на тлі переїдання, при недотриманні харчових правил харчування. Корекція харчових звичок вимагає дотримання розмірів порцій при кожному прийомі їжі – переважання на тарілці зелені або овочів, потім в меншій кількості м’ясо і найменше гарніру.

Таким шляхом досягається балансування раціону за рахунок клітковини, білка, складних вуглеводів. Здорове схуднення вимагає щоденного надходження в організм складних вуглеводів, білка, ненасичених жирів. Нешкідлива дієта для схуднення, меню, складається з урахуванням потреб організму – складні вуглеводи вранці, білок днем, клітковина ввечері – для ефективного перетравлення.

Меню і розвантажувальні дні

Чи не шкідлива дієта для схуднення, ефективна, меню

Найбільш поширена нешкідлива дієта для схуднення, меню якої складено з різноманітних корисних продуктів, є універсальною. Таку дієту може дотримуватися кожен бажаючий схуднути незалежно від обсягів зайвої ваги.

Меню складається при обліку особистих смакових переваг, бажано за тиждень до початку дієти. Крім того, рекомендується один раз в тиждень проводити розвантажувальні монодні, наприклад – кефірний, яблучний. На відміну від монодієт, розвантажувальний день не шкодить організму, а навпаки, прискорює метаболізм, дозволяє звільнити кишечник від шлаків.

У розвантажувальні дні корисно в ранкові години вживати вівсянку на молоці або кефірі, яка настоюється з вечора при кімнатній температурі. Це відмінно очищає стінки кишечника від скупчилися неперетравлюваних елементів, шлаків, токсинів.

Меню повинно бути різноманітним, один продукт повторюється не більше двох разів за день. Переважають легкі овочеві салати без попередньої термічної обробки з оливковою або соняшниковою оліями. Цільнозернові крупи, коричневий рис, гречка або вівсянка підходять для ранкового прийому їжі, першого сніданку.

М’ясні продукти краще планувати на обідній та вечірній час, в відварному вигляді або на пару. Допускається гасіння, запікання м’яса без додавання майонезу, приправ у великій кількості. Страви з птиці на обід забезпечують надходження білка, є низькокалорійними.

Увечері краще з’їсти варене або тушковане рибне блюдо з багатокомпонентним овочевим гарніром. Також вечерю рекомендується доповнити кисломолочними продуктами невисокої жирності для поліпшення процесів травлення під час сну.

результати

Як правило, перші кілограми починають іти відразу після відмови від шкідливої ??їжі. У міру введення нових правил, з початком основної дієти, швидкість спалювання зайвих кілограмів стрімко збільшується. До кінця другого тижня можна позбутися від чотирьох до п’яти кілограмів зайвої ваги без шкоди здоров’ю.

Вироблення правильних харчових звичок дозволить зберегти здоров’я організму протягом усього життя. Крім того, правильне харчування значно знизить ризик розвитку захворювань серця, нирок, печінки, травних залоз.

Після першого місяця дотримання здорового харчування дієтологи рекомендують приступати до фізичних тренувань на регулярній основі. Це призведе до гарних результатів схуднення, підтримає фізичну форму, підтягне контури тіла, поліпшить самопочуття.