Як лікувати підшлункову залозу в домашніх умовах?

Підшлункова залоза є першорядним органом для здорового травлення. Вона продукує величезну кількість корисних ферментів, які беруть участь в переробці їжі. Якщо орган працює погано, то починають накопичуватися жири, мускулатура серця слабшає, а клітини мозку перестають недоотримувати вуглеводи. Тому багатьох цікавить, як лікувати підшлункову залозу в домашніх умовах?

Перша допомога – голодування

Якщо ви задумалися про те, щоб почистити підшлункову залозу або просто помітили проблеми в її роботі, то краще на кілька днів повністю відмовтеся від їжі. Замість їжі слід пити багато рідини. Бажано вживати більше води, тому що вона не тільки активізує роботу всіх органів, але і сприяє відновленню ЦНС. Додатково можна вживати відвар шипшини, неміцний чай. Газовані напої, кава, міцні і концентровані чаї пити не можна. Також забороняється вживати соки. Коли робота органу відновиться, перераховані напої можна буде вводити в раціон малими порціями.

Як скласти меню?

Лікування підшлункової залози в домашніх умовах починається з модернізації харчування. Про смажених і надмірно солодких стравах при проблемах з цим органом доведеться забути. Страви повинні бути приготовлені на пару, в духовці або зварені. М’ясо можна їсти виключно відварне і нежирне. Баранину, сало і свинину доведеться прибрати з меню. Також для людини, лікуючого підшлункову залозу будинку, буде корисно вживати звичайну і морську рибу. Зрозуміло, потрібно вибирати тільки нежирні види.

Нежирні м’ясні та рибні продукти можна перемолоти в фарш, а потім зробити з них котлетки або фрикадельки. Парові омлети, каші на воді, сир і різні нежирні кисломолочні продукти привнесуть в раціон довгоочікуване різноманітність. Кількість грубої клітковини слід тимчасово обмежити, тому що вона змушує активніше працювати підшлункову залозу. Її потрібно замінити на фрукти та овочі, що пройшли термічну обробку. Для поліпшення травлення шкірку з них краще прибирати.

Якщо ви твердо націлилися на те, щоб вилікувати підшлункову залозу, то почніть з нормалізації сніданку. Після загострення в перші 3-4 дні краще починати день з геркулесовой каші. Вона повинна бути рідкою і без цукру. Можна вживати гречану муку, змішану зі склянкою кефіру. Концентрація перемеленого продукту повинна не перевищувати однієї столової ложки.

терапія травами

Люди, які хоч раз міркували про те, чим лікувати підшлункову залозу в домашніх умовах, знаходили безліч інформації про користь трав. Деякі народні цілителі декламують фітотерапію як єдиний ефективний спосіб позбавлення від проблем з цим органом. Але скрізь є свої мінуси. Приймати трави можна в наступних ситуаціях:

  • у вас є яка-небудь алергія (харчова, сезонна і т.д.);
  • в підшлунковій залозі знайшли камені;
  • ви тривалий час п’єте будь-які гормональні препарати;
  • антибіотики і прийняті ліки не сумісні з рослинними рецептами.

Коло алергенів має властивість безперервно розширюватися. Особливо гостра ця тенденція проявляється, коли організм піддається впливу будь-якого запального процесу. Імунна система знаходиться на межі, тому вона автоматом може зарахувати потрапляє всередину трав’яний відвар до шкідливим агентам.

Деякі чистять за допомогою трав підшлункову залозу. Цей спосіб підходить людям, які не мають каменів в протоках. Іншим він протипоказаний, та як вилікувати підшлункову залозу цим методом не вийде, зате можна спровокувати сильне запалення, а потім потрапити у лікарню.

Крім поліпшення функцій підшлункової залози травми сприяють посиленню струму жовчі в печінці. В результаті ефективність гормональних препаратів сильно падає, тому що вони швидко виводяться з організму. Аналогічну дію трав проявляється і під час прийому спеціалізованих ліків. Через прискорення метаболічних реакцій препарати просто не встигають подіяти, що негативно позначається на медикаментозної терапії.

Якщо ж ви займаєтеся лікуванням вдома самостійно або просто хочете зменшити неприємну симптоматику, то використовувати трави можна. Щоб прибрати біль, досить прийняти настій японської софори. Його можна придбати готовим в аптеці або приготувати самостійно. Щоб зробити настій самостійно, вам знадобиться столова ложка сушених плодів рослини. Її потрібно буде подрібнити, а потім насить в термос і залити 250 мл окропу. Отриману суміш потрібно буде прибрати на 10-13 годин в темне місце, а потім приймати по чайній ложці перед сніданком. Рідина слід перед прийомом процідити.

Відвар з чорниці

Корисна в боротьбі за здорову підшлункову залозу чорниця. 50 грам рослини потрібно буде залити 200 мл окропу. Одержаний відвар потрібно випити весь відразу. Для більшого ефекту пити чорничне ліки потрібно 2 рази на добу. Якщо в ваших краях ця рослина не росте, то слід використовувати збір на основі кукурудзяних рилець. Їх змішують із звіробоєм, шипшиною, коренем валеріани, перцевої м’ятою і безсмертник приблизно в однакових порціях, а потім заливають окропом. Відвар необхідно процідити і пити 2-3 рази на день. Цикл лікування становить 30 днів.

Овес і підшлункова залоза

Ця рослина вважається одним з найбільш ефективних у боротьбі із запаленнями органу. З нього готують настоянку або відвар. Для настоянки вам знадобиться:

  • 400 грам продукту;
  • літр чистої води.

Потрібно змішати овес з водою, довести до кипіння, настояти 8-10 годин, а потім приймати по 125 мл 2 рази на добу. Курс терапії становить 30 днів. Відвар з вівса готують схожим чином, але замість 400 грам продукту беруть 1 склянку. Суміш п’ють протягом дня. Можна продовжити терапію на місяць або два.

Способи чищення підшлункової залози

Якщо ви задумалися про те, як почистити орган, то пошукайте будинку лавровий лист. Потрібно взяти його в кількості 10 штук, залити окропом і настоювати добу. За 30-40 хвилин до їди відвар, потрібно приймати протягом 10-14 днів. Даний спосіб чистки вважається найбільш щадним і підходить багатьом пацієнтам.

Ще один ефективний спосіб очищення залози полягає в прийомі гречки, настояної на кефірі. Увечері один стакан крупи заливають кисломолочним продуктом, залишають в такому вигляді до ранку. Як тільки ви прокинетеся, потрібно розділити суміш на 2 частини. Одну їдять вранці, а другу перед сном. Дану процедура проводиться курсами. 14 днів ви їсте суміш, а 14 днів відпочиваєте від неї. Потім потрібно ще повторити цю процедуру і все. Загальна тривалість такого лікування становить один місяць. Повторювати його потрібно 2 рази в рік.

Деякі цілителі рекомендують використовувати петрушку і молоко для лікування підшлункової залози. Дана процедура також активізує селезінку і печінку, тому перед її проведенням потрібно порадитися з лікарем. Після того, як закінчите курс лікування, обов’язково пийте протягом тижня мінеральну воду. Це необхідно для того, щоб стабілізувати кількість солей і мінералом в організмі.

Для приготування цілющого страви знадобиться 2 кг петрушки і 3,5 літра молока. Зелень пропускають через м’ясорубку, а рідина переливають в каструлю і починають підігрівати. Потім їх ретельно перемішують і прогрівають на повільному вогні протягом 2-2,5 годин. Отриману кашку слід їсти три доби. Інші страви і продукти з меню потрібно виключити.