Які продукти допомагають від печії – зразкове меню

Печія часто супроводжує нормально протікає вагітності, але часом стає симптомом серйозних захворювань. У цьому випадку організація адекватної дієти є невід’ємною частиною лікувального процесу, найважливішим фактором позбавлення від прикрих виснажливих нападів.

зміст

  • 1 Молоко при печії
  • 2 Рятувальники з городу
  • 3 Хороша каша
  • 4 Роль води при печії
  • 5 Білки
  • 6 Суп з круп
  • 7 Що на десерт?
  • 8 Горіхи і насіння
  • 9 Під забороною
  • 10 Варіанти денного меню при печії
    • 10.1 Варіант 1
    • 10.2 Варіант 2

Молоко при печії

Молоко і молочні продукти – один з головних продуктів харчування, джерело незамінних білків і мікроелементів, особливо кальцію.

Воно не так однозначно корисно, як ми звикли думати. В останні роки ряд вчених ставить під сумнів навіть можливість використання цього продукту. Молоко містить тверді жири і прості цукри, що шкодять людині. Але знежирені молочні продукти за визначенням не можуть містити жиророзчинних вітамінів A, D, K, Е, які становлять головну цінність молока.

Воно створено природою, щоб живити дитинчат ссавців, тому цілком природно, що у частини дорослого населення молоко не засвоюється.

Непереносимість молока виявляється у кожного четвертого жителя Землі. Але її наслідки загрожують зовсім не печією. У разі лактозной недостатності гази утворюються в кишечнику і ніякого впливу на «ситуацію» в шлунку не роблять. Альтернативою звичайному може стати безлактозную молоко.

Висока поживна цінність молока і молочних продуктів забезпечується за посередництвом казеїну. Молочний казеїн стимулює утворення слизу, тому при респіраторних захворюваннях користь молока сумнівна. Але саме ця його здатність дозволяє домогтися захисного огортає ефекту при боротьбі з печією.

Слаболужна реакція молока допомагає нейтралізувати кисле середовище в шлунку. Споживання склянки молока в день не завдасть жодної шкоди здоров’ю, а як добавка до каш молоко просто незамінне. Слід вибирати продукт, який має термін зберігання не більше 7 діб. Це буде гарантією відсутності в ньому солей важких металів і стабілізаторів.

Молоко не варто пити лише тим, кому тваринні жири протипоказані: людям з запущеними хворобами серця і судин. Воно продовжує залишатися одним з найбільш ефективних і безпечних засобів по боротьбі з печією.

Рятувальники з городу

Овочі і фрукти – найбагатше джерело мінералів і вітамінів, що знаходяться в ідеальному поєднанні, їжа і ласощі, подаровані нам природою. Вживання овочів і фруктів – запорука сильного імунітету. Овочева дієта стимулює обмінні процеси і підвищує опірність інфекціям.

Напад печії допоможуть зняти овочі та фрукти, що містять крохмаль. Чемпіонами по його змістом є картопля і кабачки. В силу цього сирий картопляний сік – кращий доступне ліки від печії. Так йому по ефективності є лише сік моркви, абсолютно не містить кислоти. Купірувати печіння допоможе і дрібно натерта морква. Для засвоєння вітаміну A в неї варто додати трохи сметани або вершків.

М’якоть банана багата залізом і містить триптофан, здатний погасити печію.

Більшість овочів і фруктів містять клітковину і аскорбінову кислоту, яка підвищує кислотність їжі в шлунку і ймовірність печії. Але повне виключення овочів нічим не виправдане: воно збіднює раціон, позбавляє організм антиоксидантів, що прискорюють відновні процеси. Виходом з ситуації може стати запікання овочів в духовці без застосування жирів, відварювання або приготування на пару.

З фруктів абсолютно безпечними в плані печії є дині, кавуни, фініки, груші (без шкірки).

хороша каша

Зернові продукти – цінне джерело рослинного білка і мінералів, особливо коли зерно не пропарити і не очищено промисловим способом. Каші – основне блюдо дієтичної кухні, вони незамінні для ефективної і ритмічної роботи травного тракту. Каші не перевантажують травну систему, вони ситні і корисні, особливо вівсяна, рисова і гречана.

Добре розварена в’язка каша утворює на стінках стравоходу і шлунка додаткову слизову «броню» і виявляється справжньою «швидкою допомогою» при печії. Такі каші повністю засвоюються шлунком і не ускладнюють кишкову перистальтику. Каші, зварені на воді, забезпечують стабільний рівень кислотності, але для приготування можна використовувати і знежирене (або низької жирності) молоко.

Роль води при печії

Споживання якісної води є основою здорового способу життя. За відсутності протипоказань будь-якій людині на добу необхідно споживати не менше півтора літрів чистої води зі збалансованим мінеральним складом. Для людини, яка страждає печією, споживання достатньої кількості води має ключове значення.

Омиваючи стінки стравоходу, вода знижує кислотність в його порожнини, очищає стінки від залишків шлункового вмісту, нівелюючи їх травмуючий дію. Потрапила в шлунок вода неминуче знижує концентрацію соляної кислоти і ймовірність виникнення печії.

Повністю позбавитися від нападів печії за допомогою води неможливо, ефект від прийому води є, але він носить тимчасовий характер. Під час нападу печії необхідно використовувати лужну мінеральну воду без газу кімнатної температури. У періоди загострення хвороби прийом мінеральної води слід припинити.

білки

Важко переоцінити значення білків в складі раціону. Білкова дієта підвищує імунітет і реактивність організму, його ранозагоювальні здібності. Призначення шлункового травлення полягає в повноцінній підготовці білків до подальшої обробки в тонкому кишечнику. Саме білки стимулюють виділення пепсину і соляної кислоти шлунка і є об’єктом їх впливу.

При печії рекомендується вживати легкоусваиваемий білок: молочний, рибний, рослинний.

Головним принципом дієтичної кухні є ретельна переробка м’ясного білка: подрібнення на м’ясорубці або в блендері, протирання. Готування на пару, відварювання або запікання дозволяють звести до мінімуму використання жирів, а значить, позбавити шлунок від значних енергетичних витрат на переробку їжі, надлишкового виділення шлункового секрету, знизити його подразнюючу дію на слизову і ймовірність нападу печії.

Цілісний шматок м’яса перед запіканням в духовці слід відварювати.

Суп з круп

Рідка дієта – основа дієтичного харчування. Груба, волокниста, жирна, солодка їжа потребує тривалої обробці шлунковим соком, вона затримується в шлунку, стимулює виділення додаткових порцій соляної кислоти, тим самим підвищуючи ймовірність виникнення печії.

Рідкі страви змінюють фізіологію шлункового травлення, полегшують перистальтику і дозволяють уникнути застою їжі.

Ідеальним варіантом першого страви при печії є суп-пюре. Його в’язка консистенція надає щадне дію на слизову стравоходу і шлунка при просуванні вздовж травного тракту, а, крім того, супи-пюре смачні, поживні і апетитно виглядають. Їх основою може стати неміцний рибний або овочевий бульйон. Картопля в складі овочевого відвару надає прекрасне обволікаючу дію.

У дієтичному харчуванні не допускається обсмажування інгредієнтів супу.

Що на десерт?

Не варто поєднувати основний прийом їжі з солодкими десертами і свіжими фруктами. Цукор і фруктоза провокують в шлунку бродильні процеси. У цих умовах нормальне шлункове травлення стає неможливим. Бродіння уповільнює евакуацію їжі, провокує виділення газу, створення надлишкового тиску і відрижки. Разом з газами в стравохід викидаються частинки їжі, просочені шлунковим соком. Так створюються передумови для виникнення печії.

Солодощі краще вживати через 1,5-2 години після їжі, коли шлунковий секрет повністю оживляти харчова грудка.

Пастила, зефір, желе з натуральними барвниками, печені яблука є найбільш безпечними солодощами при печії. З борошняних виробів кращі сухі бісквіти і галетное печиво, сухарики домашнього приготування, бездріжджовий хліб.

Горіхи і насіння

Харчова цінність горіхів і насіння полягає в тому, що вони містять велику кількість корисних ненасичених жирів, необхідних для синтезу ряду життєво важливих для організму амінокислот, рідкісні мікроелементи (селен, цинк), рослинну клітковину і майже всі вітаміни групи B. Вони також здатні компенсувати дефіцит жирів, неминуче утворюється в дієтичному раціоні з переважанням овочів і білків.

Термічна обробка і тривале зберігання продукту викликає окислення рослинних жирів, докорінно знижуючи корисні властивості горіхів і насіння. У цих умовах цінні рослинні жири стають джерелом непотрібних калорій. З цієї причини не варто купувати лущені насіння і горіхи – доступ повітря прискорює окислення жирів.

Ніколи не можна бути впевненим у безпечному складі навіть продукту промислового виробництва: і горіхи, і насіння здатні накопичувати шкідливі і небезпечні домішки.

Перед вживанням насіння необхідно ретельно промити і злегка просушити в духовці. При помірному споживанні (не більше 50-100 г в день) горіхи та насіння, не піддані термічній обробці, прекрасно знімають напад печії.

Під забороною

Здатність продуктів викликати печію залежить від характеру і перебігу супутніх захворювань. Не існує універсальних дієт, відповідних всім без винятку. Кожна людина унікальна і має індивідуальний, генетично обумовлений «список» продуктів, що викликають печію.

Узагальнено список заборонених продуктів виглядає наступним чином:

чиниться дію Заборонені при печії продукти
Тривала затримка в шлунку, нетравлення і застійні явища свіжий хліб, листкова і здобна випічка, макаронні вироби, вареники, солодощі, солодка випічка
Стимуляція надлишкової продукції кислоти жирне м’ясо, смажені продукти, соління, міцні бульйони, шоколад, цибуля, часник
Травматизація або подразнення слизових чіпси, чебуреки, що містять грубу клітковину і волокна овочі і фрукти: яблука, капуста, спаржа, перлова і пшоняна каші
стимуляція газоутворення бобові, виноград, газовані напої, квас
Стимуляція печії зважаючи на вміст кислоти кислі фрукти, фреші соки, маринади, настої і відвари шипшини, гострі пряні соуси

Зверніть Каші швидкого приготування містять підсилювачі смаку і оброблені промисловим способом зернові, тому їх харчова цінність зводиться до нуля.

Виборче відношення до раціону може не тільки сповільнити, але і повністю виключити перехід гострої фази захворювання в хронічну.

Варіанти денного меню при печії

Дотримання дієти може стати вигідним фоном для застосування лікарських засобів і здатне навіть посилити їх дію. Дієтичні обмеження не заважають будувати смачний і поживний раціон.

Варіант 1

Сніданок. Рисова каша на молоці, знежирений сир з ложкою вершків, кисіль.

Обід. Суп на курячому бульйоні з фрикадельками і зеленню, картопляне пюре, салат з відвареного буряка, компот із сухофруктів.

Полудень. Бутерброд з підсушеного хліба з сиром, неміцний чай.

Вечеря. Відварна риба з відвареною цвітною капустою, чай з медом і галети.

Варіант 2

Сніданок. Вівсяна каша з курагою або родзинками (можна додати 10 г вершкового масла), склянку солодкого фруктового соку.

Обід. Суп-пюре овочевий з яєчної заправкою, парові голубці, чай.

Полудень. Фруктовий салат.

Вечеря. Рибна парова котлета, салат з огірків, листового салату і солодкого перцю із зеленню, сирна запіканка, нежирний кефір.

Меню слід складати, розумно поєднуючи рекомендації дієтологів і особисті смакові переваги. Дотримання простих дієтичних правил, виключення з раціону продуктів, що провокують печію, допоможе домогтися повного усунення цього болісного симптому.