Які крупи можна їсти при цукровому діабеті: види, корисні властивості

На цукровий діабет називають ендокринну патологію, яка проявляється високим рівнем глюкози в крові через неспроможність підшлункової залози або різкого зниження чутливості клітин організму до її гормону інсуліну. Це захворювання вимагає постійної корекції і контролю. Важливий момент – дієтотерапія. Завдяки дотриманню ряду правил щодо харчування можна не тільки домогтися нормальних показників цукру, але і зробити такий результат досить стійким.

У щоденному раціоні обов’язково повинні бути крупи. Вони здатні забезпечити організм необхідною енергією, корисними речовинами, але при цьому залишаються безпечними для організму діабетиків. Далі розглянуто, які крупи можна їсти при цукровому діабеті, в яких видах допустимо їх вживання.

Корисні властивості

Крупа проводиться з злакових культур. Їх зерна очищаються, обробляються, в разі потреби дробляться. Крупи використовуються для приготування молочних каш, перших страв, гарнірів.

Корисні властивості пояснюються високим вмістом протеїну, харчових волокон (клітковини), вітамінів В-ряду, аскорбінової і нікотинової кислот, токоферолу, пектинів і дубильних речовин, що важливо при «солодкої хвороби», особливо 2 типу. Ці компоненти впливають на організм діабетиків наступним чином:

  • нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту;
  • відновлюють обмінні процеси;
  • підтримують роботу серця і судин, їх тонус, стан системи кровотворення;
  • беруть участь у функціонуванні нервової системи, передачі нервових імпульсів;
  • підтримують роботу зорового аналізатора;
  • сприяють прискоренню регенерації і відновлення клітин і тканин організму;
  • зміцнюють імунітет;
  • виводять «поганий» холестерин, очищають організм від токсинів і шлаків.


Крупи – важливий компонент індивідуального меню діабетика
Важливо! Висока калорійність круп не вважається перешкодою при діабеті через те, що вуглеводи в їх складі представлені довгими полісахариди. Вони повільно підвищують показники глюкози, залишають тривале відчуття насичення.

характеристика круп

Дієтологи аналізують всі продукти, розділяючи їх на дві групи: заборонені та дозволені. Практично всі крупи при цукровому діабеті дозволені. Існує кілька винятків, про які сказано нижче.

Мал

Йдеться про буром сорті крупи (його глікемічний індекс дорівнює 45 одиницям). Такий рис не піддається очищенню і шліфовці, тому зберігає набагато більше корисних речовин, ніж білий, який лежить на кухні в кожної господині. Коричневий рис вважається прекрасною альтернативою. До його складу входять вітаміни, жирні кислоти, селен (зміцнює захисні сили організму, перешкоджає розвитку захворювань серця і судин).

Бурий сорт крупи можна використовувати в приготуванні перших страв на основі овочевих і слабких м’ясних бульйонів, молочних супів, гарнірів, фрикадельок.

Гречана крупа

Глікемічний індекс дорівнює 50-60 і залежить від густоти приготованого блюда, рідкої основи (вода, молоко, бульйон). Існує ряд дієт, в яких віддається перевагу стравам, де присутня гречана крупа. Її позитивний вплив на організм діабетика пов’язано з можливістю виводити зайвий холестерин, знижувати показники глюкози в крові і боротися з патологічно високою масою тіла.


Гречка – джерело вітамінів і мінералів

Важливо! Хімічний склад багатий залізом, кальцієм, магнієм, йодом і іншими життєво необхідними мікроелементами.

Глікемічний індекс вареної гречки

Останнім часом все більш популярною стає «жива» гречка (зелена). Вона не проходить такого тривалого процесу очищення і обробки, як звичайна коричнева, завдяки чому кількість корисних речовин в її складі в рази вище. Зелений сорт здатний наситити організм білками тваринного походження, хороший тим, що вирощується без використання пестицидів та іншої хімії.

Перед вживанням в їжу такий сорт гречки потрібно проростити. Для цього її ретельно промивають і залишають на друшляку під мокрою марлею на 6 годин. Через кожні 6 год зерна промивають і знову залишають в такому ж вигляді. Зберігати після процедури пророщування потрібно в холодному місці, але не довше 3 діб.

Кукурудзяна крупа

Її отримують шляхом перемолу зерен кукурудзи. Кукурудзяна крупа – дозволений продукт при діабеті, який здатний знижувати показники глюкози в крові. До складу продукту входять:

  • вітаміни В-ряду, А, Е, нікотинова кислота;
  • мікроелементи (фосфор, мідь, цинк, калій);
  • клітковина;
  • незамінні амінокислоти.


Кукурудзяна крупа – основа перших і других страв в раціоні харчування діабетика

Може використовуватися для приготування супів, гарнірів, додається в тісто при випічці (млинці, булочки).

Ячна крупа

Один з найбільш низькокалорійних злакових продуктів. Глікемічний індичок дорівнює 35, що відносить крупу до групи дозволених при цукровому діабеті. Ячка має такі властивості:

  • нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • відновлює процеси метаболізму;
  • підтримуєстан системи кровотворення;
  • має противірусну дію;
  • покращує роботу нервової системи, пам’яті, розумових процесів;
  • знижує рівень «поганого» холестерину в крові.

Важливо! Ячка надовго насичує організм, притупляє відчуття голоду, має велику кількість клітковини, яка засвоюється протягом тривалого часу.

пшоно

Пшоняна крупа – ще один корисний продукт, який містить велику кількість білкових речовин в складі. Добре засвоюється організмом, благотворно впливає на стан серця і судин, сприяє процесам відновлення і регенерації, виводить токсичні речовини з організму і має протиракову дію.

Не рекомендується їсти у великій кількості при вагітності, патологіях шлунково-кишкового тракту, захворюваннях щитовидної залози.

Пшениця

Пшенична крупа займає перше місце в рейтингу найбільш корисних злакових продуктів. Страви на основі пшениці вважаються універсальними, оскільки вони можуть як знизити масу тіла, так і сприяти її набору.


Пшениця – сировина для ряду корисних круп

властивості:

  • зниження показників холестерину;
  • боротьба з високим тиском;
  • зміцнення стінок судин, підтримання їх еластичності;
  • прискорення обмінних процесів;
  • очищення організму від токсинів, отрут і шлаків;
  • зміцнення захисних сил організму.

Манка також проводиться з пшениці певного сорту, проте, її вживання при цукровому діабеті слід обмежити. Це пов’язано з високим показником глікемічного індексу продукту і здатність підвищувати масу тіла.

перловка

Перлова крупа виробляється з ячменю, але відрізняється від ячної способом переробки зерен. Це калорійне блюдо, однак, воно входить в індивідуальне меню і при першому, і при другому типі захворювання. До оригінальних властивостями продукту відносять антибактеріальну дію, можливість зменшувати алергічні прояви, знижувати показники холестерину і глюкози в крові.

Важливо! Використовується для приготування гарнірів, супів на основі овочевих, слабких м’ясних і рибних бульйонів.

Овес

Вівсянка повільно засвоюється організмом, людина тривалий час відчуває ситість. Недарма її рекомендують вживати в якості одного з страв на сніданок. Діабетикам рекомендується саме крупа, а не пластівці. Вони проходять тривалий процес переробки, в результаті чого кількість корисних речовин в складі зменшується в кілька разів. Крім того, глікемічний індекс пластівців вище.


Овес – сировина для корисних гарнірів

До складу вівса входять наступні речовини:

  • антиоксиданти;
  • макро- і мікроелементи (цинк, залізо, фосфор, магній, кальцій);
  • вітаміни;
  • рослинний жир;
  • інулін – полісахарид, полімер фруктози, який відновлює процеси травлення і стан кишкової мікрофлори.

При складанні індивідуального меню діабетика обов’язково потрібно включати крупи в раціон, оскільки вони сприяють компенсації захворювання і запобігання розвитку ускладнень.

Відео по темі: