Що можна їсти з солодкого при цукровому діабеті 2 типу: рецепти солодощів

Питанням про допустимість вживання солодкого при цукровому діабеті 1 і 2 типу задаються багато пацієнтів. Справа в тому, що представлене захворювання потребує дотримання досить суворої дієти з великою кількістю обмежень, зокрема, це стосується і вживання солодощів. Для того щоб діабетичний раціон виявився максимально коректним, настійно рекомендується дотримуватися рекомендацій діабетології і дієтолога і знати все про те, які солодощі для діабетиків дозволені.

Особливості при 1 типі

Говорячи про те, що саме можна їсти з солодкого при діабеті 1 типу, хотілося б звернути увагу на будь-які продукти, які не містять у своєму складі цукор або його замінники. В першу чергу, необхідно звернути увагу на випічку і цукерки, які виготовляються спеціальним чином без цукру. Вони, на сьогоднішній день, представлені у великій кількості і можуть бути придбані не тільки в аптеці, але і в спеціальному або звичайному магазині.

Далі необхідно звернути увагу на те, що якщо хочеться солодкого, можна вжити деяку кількість сухофруктів. У подібних пропорціях вони виявляться корисними і дадуть можливість урізноманітнити раціон. Крім цього, солодке при діабеті може мати на увазі вживання певних спеціальних найменувань. Говорячи про це, фахівці звертають увагу на шоколад, печиво та інші продукти. Однак, перш ніж придбати настійно рекомендується вивчити склад, щоб переконатися в натуральності присутніх компонентів.

Не менш корисними і бажаними виявляться такі продукти, які замість цукру містять в своєму складі мед. Його можна їсти в більшій кількості, наприклад, печиво або пироги, які є не дуже поширеними на сьогоднішній день. Саме тому багато хто намагається підготувати їх самостійно, щоб збереглася впевненість в натуральності та високій якості застосовуваних компонентів.

Можна їсти при цукровому діабеті і стевію, а також всі ті продукти, які приготовлені в домашніх умовах і, відповідно, включають саме дозволені компоненти.

Хотілося б звернути увагу, в першу чергу, на стевію, яка є натуральним складом і може додаватися в чаї, кава або навіть каші. Перевагами складу фахівці називають відсутність негативного впливу на стан зубної емалі або всієї системи шлунково-кишкового тракту.

Особливості при 2 типі

Говорячи про те, що допустимо вживати при діабеті 2 типу, необхідно звернути увагу на те, що 95% солодощів, дозволених при 1 типі недуги, використовувати просто неприпустимо. У переліку найбільш шкідливих і небажаних найменувань знаходяться такі, як вершки, йогурт або сметана і всі інші найменування, які включають в себе значний відсоток жирності. Крім цього, настійно рекомендується відмовитися від цукру, варення і цукерок, а також і від солодкої випічки. Всі вони характеризуються високим глікемічним індексом і величезною кількістю калорій.

Хотілося б також відзначити, що для діабетиків 2 типу небажаними є певні фрукти – банани, хурма, виноград – тому що вони характеризуються великою кількістю цукру. В цілому, вибираючи ті чи інші найменування, важливо враховувати не тільки вік пацієнта і актуальні показники цукру, але і те, наскільки добре працює система травлення, чи присутні проблеми в роботі ендокринної залози.

Солодке при цукровому діабеті другого типу можна і потрібно готувати самостійно, використовуючи перевірені інгредієнти і порадившись попередньо з фахівцем. Говорячи про це, необхідно звернути увагу на:

  • допустимість використання різних кексів, тортів або пирогів;
  • важливість їх вживання в мінімальних кількостях, тому що в противному випадку можливі найважчі наслідки, аж до смерті діабетика;
  • бажаність переважного вживання таких продуктів, як фрукти або овочі, а також інші натуральні компоненти. Вони насичують організм діабетика і не збільшують показники цукру в крові.

З огляду на все це, рецепти солодощів для діабетиків в обов’язковому порядку необхідно узгодити з лікарем, так само як і застосовувані інгредієнти. Бажано також стежити за показниками цукру в крові і тим, як в цілому реагує ослаблений організм на ті чи інші найменування.

додаткові відомості

Для того щоб солодощі при діабеті були приготовлені правильно, необхідно звертати увагу на рецептуру. В першу чергу, хотілося б звернути увагу на такі ласощі, як торт на основі печива. Для його приготування знадобиться використовувати такі компоненти: 150 мл молока, одну упаковку пісочного печива, 150 гр. знежиреного сиру. Далі хотілося б звернути увагу на важливість застосування ваніліну (буквально на кінчику ножа), стружки цедри з одного лимона і замінника цукру за смаком, але чим менше, тим краще.

Представлене блюдо, яке можна діабетикам використовувати, має готуватися певним чином. Говорячи про це, фахівці звертають увагу на те, що сир необхідно буде перетерти за допомогою найдрібнішого сита або ж марлевою тканинної основи.

Перемішати його необхідно з цукрозамінників та розділити на дві ідентичні порції.

В першу з порцій сиру необхідно буде додати лимонну цедру, в той час як у другу – ванілін. Після цього печиво ретельно розмочують у молоці і викладають в спеціально підготовлену форму для торта, щоб такі солодощі при діабеті вийшли максимально корисними. На шар отриманого в результаті печива наносять сир, який вже був змішаний з цедрою. Після цього знову викладають шар з печива і покривають його сиром, в який вже був доданий такий компонент, як ванілін.

Представлену процедуру необхідно буде повторювати до закінчення всіх необхідних компонентів. Коли торт буде повністю готовий, настійно рекомендується помістити його в холодильну камеру або будь-яку іншу прохолодну область не більше ніж на два-три години для повноцінного застигання. При самостійному приготуванні представленого страви, відповідь на питання, чи можна їсти солодке, виявиться позитивним.

Крім цього, фахівці звертають увагу на допустимість приготування такої страви, як гарбуз по-королівськи. Цей приємний вигляд солодощів повинен включати в себе такі компоненти, як нежирний сир (не більше 200 гр.), Кислі яблука в кількості двох-трьох штук, гарбуз, а також одне куряче яйце і горіхи, але не більше 60 гр. Попередньо знадобиться зрізати гарбуза верхню частину і звільнити її від насіння. Після цього яблука звільняють від шкірки і насінної частини, нарізають невеликими за своїми розмірами скибочками або ж натирають, використовуючи саме крупну тертку.

Для того, щоб м’якоть представленого фрукти не окислилась, настійно рекомендується збризнути її свіжим лимонним соком. Горіхи необхідно буде розтовкти в звичайнісінькій ступці або ж подрібнити за допомогою кавомолки. Сир же перетирають за допомогою сита або вилки. Після цього в нього додають такі інгредієнти, як горіхи, яблука і одне яйце (рекомендується заздалегідь нагріти його до кімнатної температури).

Всі наявні компоненти перемішуються до стану однорідної маси.

Після чого гарбуз начиняють отриманої в результаті сумішшю, накривають капелюшком від гарбуза і поміщають в духову шафу. Там вона випікається протягом не менше 60, але і не більше 90 хвилин. Після того, як страва охолоне, його можна з’їсти, але важливо пам’ятати про те, що це не повинно бути переїдання.

Таким чином, відповідь на питання, які солодощі можна вживати при діабеті, а які – ні, цілком очевидний. Для того щоб уточнити дані, настійно рекомендується проконсультуватися з фахівцем. Це необхідно всім, незалежно від того, який тип діабету виявлено: перший або другий.