Шоколад – його вплив на рівень холестерину, користь і шкода

Деякі люди, які страждають від підвищеного холестерину, вважають, що потрібно лише менше їсти шоколад, і холестерин знизиться. Але ж цей продукт асоціюється із задоволенням. Чи дійсно потрібно відмовляти собі в ньому, щоб знизити холестерин?

Шоколад солодкий на смак, характеризуються великим вмістом жиру і калорій, тому його слід вживати помірно. Він міцно зайняв своє місце в якості гарного подарунка для самих різних людей. Більшість з нас сприймає його як ласощі і намагається не вживати часто.

Відповідно до маркетингових досліджень дуже часто шоколад купують під впливом імпульсу, в останній момент, перед прилавком.

Кмітливі маркетологи пристосувалися виставляти його на загальний огляд на прилавках перед касою, тобто там, де люди часто змушені стояти в очікуванні своєї черги. Багато клюють на цей рекламний трюк і купують при цьому шоколад далеко не кращої якості.

Шоколадна індустрія значно розрослася в останні десятиліття. Багато псевдонаукові дослідження є упередженими, їх спонсорують виробники шоколаду, зацікавлені в необ’єктивному вихвалянні свого продукту. Однак це не означає, що всі сорти цього продукту шкідливі для здоров’я або марні. Шоколад і холестерин – підступні спільники або випадкові попутники? Давайте розбиратися.

Склад і види

Шоколад проводиться з какао-бобів. Какаове дерево родом з Латинської Америки, але тепер його вирощують в тропічних регіонах по всьому світу, щоб забезпечити достатню виробництво какао для приготування цього продукту. Какао-боби збирають, ферментують, а потім висушують або обсмажують. Какао-порошок змішують з іншими інгредієнтами (наприклад, цукром, молоком, какао-маслом або рослинними жирами), щоб отримати цей продукт.

Існує багато різних видів шоколаду. Залежно від співвідношення основних інгредієнтів (какао-порошок, какао-масло, молочні компоненти) виділяють чотири типи цього продукту: білий, молочний, темний (чорний), гіркий.

По суті, гіркий шоколад – різновид темного (чорного). Білий шоколад містить молочні компоненти, але в ньому відсутня какао-порошок. Молочний містить і молоко і какао. Чорний тип характеризується підвищеною часткою какао-продуктів і какао-масла (більше 40 і 20%, відповідно). У гіркому шоколаді частка какао-продуктів і какао-масла максимальна (більше 55 і 33%, відповідно). Технологія виробництва може дуже сильно відрізнятися, часто використовуються різні додаткові інгредієнти (горіхи, фрукти та інші) і різноманітні варіанти фасування.

Шоколад містить різноманітні інгредієнти, до складу яких входять різні речовини, по-різному впливають на функціонування організму. Залежно від відносного співвідношення какао, молока та інших інгредієнтів користь різних видів цього продукту може надзвичайно відрізнятися. Наприклад, шоколад, який містить велику кількість молока і його похідних (білий або молочний тип), відрізняється більш високим вмістом кальцію. Темний тип, що містить більше какао, має в своєму складі більше кофеїну і антиоксидантів. Наявність різних допоміжних наповнювачів також істотно впливає на харчову цінність цього продукту.

До складу шоколаду входять мінерали, вітаміни, харчові волокна і білки. Список мінералів, присутніх в ньому в значній кількості, включає:

  • Магній. Використовуються для синтезу білків, продукції енергії, передачі нервових імпульсів і розслаблення м’язів. Кількість магнію в темному типі майже вдвічі перевершує кількість цього мінералу в молочному типі.
  • Мідь. Використовується організмом для синтезу колагену і нейромедіаторів. Недолік міді пов’язаний з серцево-судинними проблемами, особливо в літньому віці. У стандартній плитки молочного шоколаду приблизно 19% рекомендованої добової дози міді, а в темній – 34%. Недолік міді в раціоні поширений в розвинених країнах.
  • Калій.
  • Кальцій.

Також в ньому присутня клітковина, хоча і в відносно невеликій кількості. У 100 г темного сорту міститься 5 грам клітковини, що відповідає 20% добової норми. Також в ньому містить невелику кількість білка.

Шоколад містить величезний набір речовин, що несуть користь організму, але найбільш часто ми чуємо про те, що він «багатий антиоксидантами». Більшість людей знає, що їжа, багата антиоксидантами, корисна для здоров’я. Антиоксиданти захищають тіло за допомогою нейтралізації вільних радикалів. Доброю новиною для любителів шоколаду є те, що він володіє рекордними концентраціями антиоксидантів на одиницю ваги продукту. Причиною цього є те, що він проводиться з перемелених насіння какао, є джерелом антиоксидантів.

Горький

Якщо ви шанувальник гіркого і темного шоколаду, можливо, вас приваблюють його корисні якості. При підвищеному холестерин це оптимальний сорт для куштування. Вживання гіркого сорту дає вам енергію, корисні жири, мінерали та антиоксиданти, що допомагають підтримувати гарне здоров’я. Основна користь виходить від підвищеного вмісту в ньому похідних какао (какао-порошку і масла какао). Чим вищий вміст цих інгредієнтів, тим краще якість шоколаду. Тому при покупці приділяйте увагу опису змісту на упаковці.

Не варто забувати, що гіркий шоколад, як і інші види, містить багато калорій (600 калорій на 100 г). Тому як при підвищеному холестерин, так і при нормальному, зловживати ним не варто, хоча він і корисний в невеликих кількостях. Слід пам’ятати, що навіть гіркий тип містить багато цукру і жирів, він дуже калорійний і при надмірному вживанні може привести до ожиріння і спровокувати розвиток діабету. Горький тип вельми багатий корисними мінералами (залізо, магній, мідь і марганцем). Причому в цій формі шоколаду цих мінералів більше, ніж в інших типах цього продукту.

Подібно до інших варіантом шоколаду в гіркому типі багато антиоксидантів (наприклад, поліфенолів). Однак зміст цих корисних речовин в гіркому типі максимальне серед всіх видів шоколаду. Відповідно до проведених досліджень, споживання поліфенолів корисно при підвищеному холестерин, може знизити ризик хронічних захворювань, наприклад, захворювань серця, раку, діабету та остеопорозу.

Люди не завжди віддають собі звіт в тому, що в шоколаді міститься кофеїн, що викликає звикання. Кофеїн і теобромін, що містяться в цьому продукті, стимулюють нервову систему, допомагають боротися з втомою. У гіркому типі міститься максимальна для всіх видів цього продукту кількість кофеїну.

Вплив на підвищений холестерин

Багато доктора для зниження підвищеного холестерину рекомендують уникати шоколад. Цьому є причини – істотна частина марок шоколаду, що купується людьми, може привести до підвищеного холестерину і сприяти ожирінню. До складу багатьох видів цього продукту в якості основних компонентів входять гідрогенізована олія, молочний жир, рослинна олія і цукор. Всі ці компоненти шкідливі людям, що страждають підвищеним рівнем холестерину.

Важливо обумовити відразу одну дуже важливу деталь. Існує широко поширена думка, що вилучення з раціону продуктів, багатих на холестерин, є гарантом зниження підвищеного холестерину. Як жаль, все набагато складніше. Згідно з рядом досліджень, 70-80% холестерину в організмі насправді синтезується клітинами самого тіла. При цьому зусилля, спрямовані на ліквідацію харчових продуктів з холестерином, мало що дають в плані боротьби з підвищеним холестерином.

У цій ситуації однією з кращих стратегій є вживання продуктів, багатих антиоксидантами, оскільки ці сполуки видаляють надлишок холестерину з кровоносної системи. Темний (а ще краще гіркий) шоколад належить до продуктів, досить багатим антиоксидантами. «Погані» ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності) забивають артерії, «хороші» ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності) допомагають судинах очищатися від холестеринових бляшок. Регулярне вживання чорного типу знижує ЛПНЩ і підвищує ЛПВЩ, що підтверджено науковими дослідженнями. Хоча чорний тип містить насичені жири, більшість їх не підвищує рівень холестерину.

Багато поборники здорового харчування справедливо звинувачують деякі сорти у високому вмісті шкідливих жирів і в тому, що вони можуть привести до підвищеного холестерину. Вони мають рацію, більшість марок цього продукту містять велику кількість шкідливих жирів і цукру. Однак можна навчитися вибирати корисні варіанти шоколаду, якщо дізнатися більше про його вмісті.

Шоколад містить 3 основних види жирів:

  • олеїнова жирна кислота 35-41%
  • стеаринова кислота – 34-39%
  • пальмітинова кислота – 23-30%
  • лінолева кислота – менше 5%

Олеїнова кислота вважається корисним жиром, так як вона допомагає зниженню підвищеного холестерину. Цей вид жирів міститься і в інших фруктах, наприклад, в авокадо і оливках. Стеаринова кислота є насиченим жиром, але вона не підвищує рівень холестерину. У ряді досліджень було виявлено, що вона, на відміну від інших жирів, мало засвоюється тілом і залишає шлунково-кишковий тракт прискореними темпами. Та частина стеаринової кислоти, яка все ж поглинається в шлунково-кишковому тракті, розщеплюється на безпечну олеїнову кислоту. Завдяки цьому ризик підвищення холестерину невеликий.

Якщо ви побачите згадка «насичених» жирів на етикетці з шоколадом, до складу якого з усіх масел входить тільки какао-масло, то знайте, що основна частина цих ненасичених жирів відноситься до безпечної стеаринової кислоти. Якщо ж ви бачите згадка про присутність молочного жиру або гидрогенизированного масла, то знайте, що такі ненасичені жири будуть набагато менш корисні і можуть привести до підвищеного холестерину.

Для посилення окисних властивостей шоколаду корисно вживати його з гранатовим соком і насінням кунжуту, які теж сприяють зниженню рівня холестерину. Для посилення корисних властивостей темного типу по зниженню холестерину буде корисно вживати його в поєднанні з мигдалем і волоськими горіхами.

Жири в шоколаді: добре чи погано?

Єдиний «поганий» жир, що входять до складу какао-масла – це пальмітинова кислота, вона дійсно може підвищити холестерин. На щастя, так як пальмітинова кислота становить лише 25% від загальної кількості жирів в какао-маслі, то такі дії врівноважуються дією трьох «хороших» жирів, згаданих вище. Дослідження показали, що особи, які вживали масло какао в якості заміни вершкового масла, зазнали зниження рівня шкідливих ЛПНЩ і підвищення рівня корисних ЛПВЩ.

Лінолева кислота, найрідкісніший з жирів в какао-маслі, є незамінною жирною кислотою, надзвичайно важливою для організму. Незамінні жирні кислоти – ті, які не може синтезувати організм, він повинен отримати їх з їжею. Присутність лінолевої кислоти в шоколаді є важливою перевагою цього продукту.

Надмірне захоплення дієтами щодо зниження жирів в харчуванні призвело до зменшення споживання не тільки шкідливих жирів, але і корисних, в тому числі незамінних жирних кислот. У багатьох людей виробляється підсвідоме будь-якого жиру, але ж часто це корисний і важливий елемент здорового харчування. Захоплення знежиреними продуктами нерідко призводить не тільки до нестачі незамінних жирних кислот, але і до придбання конкретної солодку їжу в якості компенсації почуття голоду. А надмірне споживання цукру – вірний шлях до підвищеного холестерину. Організму потрібні корисні жири, в тому числі що містяться в шоколаді. Головне – розуміти які саме жири містяться в споживаних вами продуктах і вміти дозувати їх в раціоні.

Флаваноли – корисний компонент

Флавоноїди відносяться до поліфенолів, що є антиоксидантами. Ці корисні речовини у великій кількості присутні в какао, що міститься в шоколаді. Найбільше їх зміст характерно для гіркого шоколаду, а в білому їх просто немає. Зміст флавоноїдів в різних сортах гіркого типу може відрізнятися, так як воно залежить від області зростання дерев. Також воно може залежати від характеру технологічної обробки і підготовки шоколаду. Надходження флавоноїдів в організм залежить і від того, які додаткові компоненти входять до складу цього продукту. Одні з них можуть сприяти всмоктуванню флавоноїдів в травному тракті, а інші – перешкоджати.

Шоколад не містить токсичних або небезпечних для здоров’я речовин.

Через високий присутності в ньому цукру, насичених жирів і високу калорійність він часто призводить до ожиріння і підвищує рівень цукру і холестерину в разі надмірного вживання.

Іноді вживання цього продукту може призводити до мігрені, викликаної надлишком кофеїну, до харчової алергії і вугрової висипки. Надмірне споживання шоколаду може призводити до захворювань зубів, що пов’язано з високим вмістом цукру в цьому продукті.