Чи можна їсти апельсини при цукровому діабеті 1 і 2 типу

У кожного пацієнта, що страждає на цукровий діабет, виникає ряд питань про правила харчування. Поширеною темою дебатів вважається використання в харчовому раціоні цитрусових. Апельсин – соковите і смачне ласощі, яке має прекрасний аромат і є джерелом вітамінів.

Багато пацієнтів пов’язують стан гіперглікемії з вживанням солодких продуктів, в тому числі фруктів, тому намагаються не просто знизити кількість, але і зовсім відмовитися від цитрусових. Ці страхи є безпідставними. Апельсини при діабеті є бажаними продуктами, завдяки своїм складом і властивостями, які розглянуті далі.

Склад плодів апельсина

Відомим складовим є аскорбінова кислота. Цей вітамін впливає на стан імунної системи, має бактерицидну і противірусну дію, сприяє виведенню токсичних речовин і продуктів обміну речовин з організму.

До складу входять антиоксиданти:

  • токоферол – вітамін, що забезпечує красу шкіри, волосся, нігтів, нормальне функціонування сполучнотканинних елементів;
  • пектин – виводить з організму токсини, отруйні речовини;
  • біофлавоноїди – відповідають за роботу судин, зміцнюючи судинну стінку.

Апельсин містить велику кількість мікроелементів, вітаміни А, групи В, нікотинамід, лютеїн, незамінні амінокислоти, жирні кислоти, ефірні масла і інші важливі для організму людини компоненти.


Апетитний низькокалорійний фрукт – джерело корисних речовин для діабетиків

Вуглеводи (фруктоза, сахароза), які знаходяться в складі апельсина, легко засвоюються. Вони не є небезпечними для організму діабетиків. Це відбувається, завдяки пектину, оскільки він уповільнює всмоктування цукру в кров зі шлунка, таким чином контролюючи рівень глюкози.

Користь продукту для хворих

Завдяки хімічним складом плодів, їх вживання дозволяє підвищити опірність до простудних та інфекційних захворювань. Це необхідно при діабеті будь-якого типу. Крім того, регулярне вживання є профілактикою розвитку злоякісних новоутворень і навіть помічником в уповільненні прогресування хвороби.

На тлі діабету страждає робота зорового аналізатора, відбувається зниження зору. Завдяки ретинолу і антиоксидантів, які входять до складу плодів, апельсини при цукровому діабеті зупиняють розвиток катаракти, глаукоми, порушення трофіки зорового аналізатора.

Цитрусові використовуються для таких цілей:

  • боротьба з гіпертензією;
  • комплексна терапія остеопорозу на тлі цукрового діабету;
  • профілактика захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • зниження кислотності шлункового соку;
  • виведення зайвого холестерину;
  • профілактика інфаркту і стенокардії.

Важливо! Стоматологи радять вживати апельсини для профілактики захворювань ясен і слизової порожнини рота, що виникають на тлі діабету.

Чи можуть плоди бути небезпечними при діабеті?

Існує таке поняття, як глікемічний індекс. Він характерний для будь-якого продукту і означає час, через яке після прийняття продукту в їжі підвищується рівень цукру в крові людини.

Максимальний показник зниженого глікемічного індексу – 55. Показник апельсина – 33. Це говорить про повільне попаданні цукру в кров після вживання фрукта і швидке повернення до нормальних цифр.

Низький індекс дозволяє вживати апельсини діабетикам 1 і 2 типу кожен день без будь-яких значних обмежень. Але є плоди необхідно з розумом. Це не означає, що дозволено вживати їх в необмеженій кількості.


Апельсини не є провокаторами стрибків глюкози в крові

А ось апельсиновий сік вимагає більш ретельного підходу. У його складі зменшується кількість корисної клітковини, а значить, можливий «стрибок» рівня цукру. Обережність слід проявляти при запальних процесах шлунка, виразковій хворобі дванадцятипалої кишки.

Правила вживання продукту в харчовому раціоні

Цитрусові прекрасно втамовують спрагу в спекотний сезон, а їх сік можна використовувати для приготування прохолодних коктейлів з додаванням інших фруктів. Непоганим варіантом буде фруктовий салат, до складу якого можуть входити персики, яблука, банани, абрикоси. Апельсин додасть легкість, приємний аромат і апетитну кислинку.

Можна їсти не більше 2 плодів на добу, проте це питання необхідно обговорити з лікуючим ендокринологом.

Небажано вживати фрукти в наступних видах:

  • запечені;
  • в складі мусу;
  • у вигляді желе;
  • посипані цукром або цукровою пудрою.

Обробка під дією високих температур збільшує показники глікемічного індексу, а значить, робить продукт менш безпечним для осіб, які страждають на цукровий діабет.

Якщо страх перед цитрусовими залишився, можна з’єднати в раціоні апельсин з горіхами або несолодким печивом – продуктами, які уповільнюють процес перетворення вуглеводів до стану глюкози.

Дотримання порад і рекомендацій фахівців дозволить не допустити стрибка цукру в організмі, але при цьому отримати необхідну кількість мікроелементів і вітамінів з яскравим і ароматним плодом.

Відео по темі: