Хурма і печія – чи може викликати і як не допустити її появу?

Хурма в наших широтах вважається екзотичної гостею, фруктом з неоднозначною репутацією. Безліч небилиць пов’язано з вживанням і навіть шкодою хурми для шлунково-кишкового тракту. Розвіяти міфи про дивовижну сонячної ягоді допоможе об’єктивна інформація.

зміст

  • 1 Божий вогонь
  • 2 Чим багаті, тим і раді
  • 3 Вплив хурми на роботу шлунково-кишкового тракту
  • 4 Як не допустити печії при вживанні хурми
  • 5 Вплив клітковини на моторику шлунково-кишкового тракту
  • 6 Аптека в шкірці
  • 7 Протипоказання
  • 8 Як позбавитися терпкості
  • 9 Як вибрати стиглу ягоду

Божий вогонь

Саме так перекладається грецьке назва хурми. Специфічний терпкий присмак не знижує популярності яскравих плодів з соковитою м’якоттю. Пік завезення ягоди доводиться на зимові місяці, саме в цей період можливості поповнення організму вітамінами, незамінними мікроелементами максимально широкі.

Неповторний терпкий смак плодам надають особливі речовини – таніни, що володіють дубильними властивостями. Впливаючи на смакові рецептори мови, таніни викликають в’яжучий відчуття. У незрілих ягодах зміст танінів значно вище.

Незважаючи на великий вміст в хурмі фруктових цукрів, її калорійність невелика – всього 62 ккал на 100 г продукту. Вживання ягоди не викликає небезпечного підвищення рівня цукру в крові.

Чим багаті, тим і раді

Будь фрукт має збалансований вітамінний склад, але саме в хурмі він унікальний:

  • вітаміни C, Е;
  • провітаміни P (рослинні флавоноїди);
  • мікроелементи магній, залізо, калій, кальцій, мідь, цинк;
  • рекордна вміст каротину (провітаміну A);
  • фруктоза;
  • пектини;
  • дубильні речовини (таніни);
  • рідкісне для фруктів наявність йоду;
  • клітковина.

Вплив хурми на роботу шлунково-кишкового тракту

Великі яскраво-червоні ягоди з вираженим терпким смаком корисні при зниженій кислотності шлункового соку, тому що містяться в них таніни мають невелику кислою реакцією. Людям з підвищеною кислотністю, виразкові ураження слизових шлунка або дванадцятипалої кишки слід віддати перевагу солодкому непомітному Корольков.

Стиглі плоди стимулюють моторику кишечника за рахунок підвищеного вмісту пектину і клітковини, злегка недостиглі плоди надають прямо протилежний ефект за рахунок підвищеного вмісту таніну.

Впливаючи на слизову оболонку шлунка, танін здатний знижувати секрецію шлункового соку.

Додаткова інформація! Таніни є сорбентами і застосовуються в медицині як протиотруту при отруєнні сполуками ртуті і свинцю.

Вживання недозрілих плодів при наявності запалення слизової шлунка може спровокувати загострення гастриту.

Як не допустити печії при вживанні хурми

Наявність печії сигналізує про проблеми шлунка. Причиною відчуття печіння за грудиною, під ложечкою можуть бути запальні процеси в шлунку чи стравоході, підвищена кислотність шлункового соку.

Залежно від кількості таніну в ягодах його дубильні властивості надають двояке дію на слизові оболонки верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. З цієї причини навіть здоровим людям не варто вдаватися до монодиетам на основі хурми.

Невелика кількість таніну (в складі Королько, наприклад) має протизапальну, бактерицидну дію на слизову. При хронічному перебігу хвороби вживання м’якоті ягоди без шкірки дозволить уникнути подразнення слизової, зняти неприємний симптом у вигляді печії, м’яко знизити кислотність шлунка.

У гострому періоді запального процесу дубильні речовини, що містяться в хурмі навіть в невеликій кількості, можуть бути додатковим подразником слизової, ускладнивши картину захворювання. У такому випадку від вживання ягоди слід відмовитися.

Вплив клітковини на моторику шлунково-кишкового тракту

Клітковина являє собою набір рослинних волокон, повна переробка яких в ШКТ людини неможлива – кишечником які не виробляються необхідні для її засвоєння ферменти. Тому клітковина є своєрідною мітлою для здорового кишечника, вона сприяє нормалізації стільця, виділяючись з організму природним чином практично в незмінному вигляді.

При певних умовах рослинні волокна, сворачиваясь, утворюють в шлунково-кишковому тракті грудки, своєрідні капсули, так звані безоаровие камені. Збільшення в обсязі, ущільнення таких утворень може привести до непрохідності шлунка або кишечника.

Імовірність появи безоарових каменів зникаюче мала, проблема виникає при надмірному споживанні ягід і повній відсутності скоротливої ??здатності (парезе) стінок шлунка і кишечника.

З цієї причини хурма протипоказана при хронічних запорах, атонії шлунка і кишечника, в післяопераційному періоді, при наявності спайок кишечника, коли моторні функції шлунково-кишкового тракту істотно ослаблені.

Аптека в шкірці

Неповний список цілющих властивостей хурми виглядає таким чином:

  • сприяє зміцненню судинних стінок і нормалізації кров’яного тиску, має кровоспинні властивості;
  • стимулює імунну систему, знижує ризик виникнення онкологічних захворювань;
  • має сечогінний ефект, сприяючи зменшенню ниркових і серцевих набряків;
  • протизапальну дію хурми використовується при лікуванні бронхіту, ентероколіту і навіть дизентерії;
  • очищає кишечник від шлаків і токсинів.

Вміст вітаміну C в складі ягід досить низька, що робить смак переспілих фруктів трохи нудотним. Але навіть цієї кількості достатньо для нейтралізації вільних радикалів, що руйнують клітини нашого організму, прискорюють процеси старіння. Речовини, що нівелюють дію вільних радикалів, називають антиоксидантами.

Хурма, як і всі плоди оранжевого кольору, багата каротином. Каротин є попередником вітаміну A, стимулюючи його синтез (освіта) в ході обмінних процесів. Слизові оболонки органів є вхідними воротами для хвороботворних мікроорганізмів. Каротин знижує їх проникність для хвороботворних мікробів, тим самим підвищуючи опірність організму інфекціям, нормалізує кишкову мікрофлору.

Хурма – краще рослинний засіб профілактики дефіциту йоду. Наявність в хурмі водорозчинного органічного йоду, який легко засвоюється, ставить її в один ряд з морською капустою в шкалі харчової цінності. Неповторне поєднання пікантною терпкості і солодощі робить фрукт кращим джерелом йоду в порівнянні з продуктом моря, який не всім припадає до смаку.

Магній має судинорозширювальну дію, спільно з калієм забезпечуючи нормальну роботу серцевого м’яза. Певна концентрація натрію в організмі утруднює виведення рідини. Він володіє подібними властивостями калій заміщає натрій в складі органічних сполук, регулюючи водно-сольовий баланс організму.

Бактерицидну дію таніну дозволяє використовувати хурму при застуді: сік одного плоду слід змішати з 3 ст. л. теплої води і використовувати для полоскання горла. Наукові дослідження підтверджують вплив хурми на інтенсивність жирового обміну. Соковита м’якоть плоду, пропарені листя дерева дають хороші результати при лікуванні опіків, гнійних ран.

Біологічну активність зберігають сухе листя і хвостики хурми. У народній медицині відвар з них застосовують для лікування залізодефіцитної анемії. Сушені листя хурми використовують у складі зміцнюють вітамінних чаїв.

Протипоказання

Вживання хурми протипоказано при важких формах діабету, ожиріння. Ягода містить природні цукру у великій кількості і в доступній для засвоєння в шлунково-кишковому тракті формі, це необхідно враховувати при розробці дієтичних програм по зниженню ваги.

Володіючи сильним сечогінним ефектом, хурма створює додаткове навантаження на сечовидільну систему. Тому її вживання протипоказано при загостренні хвороб нирок і сечового міхура.

Як більшість фруктів, хурма не сполучається з молоком, але є прекрасним доповненням до морозива у вигляді пюре.

Як позбавитися терпкості

Дієтологи рекомендують вживання не більше трьох плодів хурми у другій половині дня, коли вміст цукру в крові істотно знижується.

Щоб позбутися від терпкого присмаку, можна помістити плоди в морозильну камеру або помістити в теплу (45-50? C) воду на кілька годин. При цьому дубильні речовини, які зосереджені переважно в шкірці, переходять в воду.

Витримка протягом 5-6 днів при кімнатній температурі позбавить ягоди від терпкості, так як таніни інтенсивно окислюються в теплі.

У морозильній камері хурма чудово зберігається до півроку, не втрачаючи своїх споживчих властивостей. В’ялена хурма – смачне і корисне доповнення до чаю. Вона зберігається не більше 3 місяців.

Як вибрати стиглу ягоду

Вибирати слід плоди з темними засохлими плодолистками, на шкірці ягоди допустимі темні плями невеликого розміру.

Червоні сорти хурми плоди з вираженим терпким присмаком містять більше заліза, вони сприяють підвищенню гемоглобіну.

Стиглий корольок на відміну від інших сортів хурми зберігає пружність. Цей різновид хурми має світло-жовте забарвлення, округлу форму, невеликі розміри і темну м’якоть. Шкірку загостреної частини плода покривають кругові концентричні або поздовжні тріщини, тонкі, як нитки – вірна ознака зрілості плода.

Найбільш корисними для здоров’я є сезонні фрукти – не втрачайте час хурми. Правильний підхід до вибору і вживання плодів дозволить виключити негативний вплив на слизові, знизити кислотність шлунка і явища печії.