Харчування при туберкульозі легенів під час лікування

Туберкульоз – це інфекційно-запальне захворювання, збудником якого є паличка Коха. Він може вражати різні органи, але найчастіше вражає легені, так як хвороба передається повітряно-крапельним шляхом. Раннє туберкульоз був відомий як сухоти, від слова чахнути, таку назву захворювання отримало через те, що в період хвороби людина виснажена і як би чахне. Основна причина цього – розвиток запального процесу і дефіцит поживних речовин. Повноцінне харчування при туберкульозі під час лікування допомагає уникнути виснаження, і поліпшити самопочуття хворого.

Що таке лікувальне харчування і в чому його важливість?

Всім відомо, що робота людського організму повністю залежить від харчування. Вітаміни і мікроелементи, що надходять з їжею, беруть участь у багатьох обмінних процесах. Ще кілька десятиліть тому вважалося, що туберкульоз може захворіти лише людина, яка погано харчується, але це не зовсім так. Важливо не тільки кількість їжі, але і її якість. Щоденний раціон повинен бути збалансованим і містити всі групи поживних речовин: білки, жири і вуглеводи.

Лікувальне харчування при туберкульозі має бути калорійним, але головна завдання не перегодувати пацієнта, а забезпечити організм корисними речовинами, не перевантажуючи травну систему. Залежно від віку і ваги хворого, добова норма калорій повинна бути вище на 15-20% від фізіологічної. Лікування від туберкульозу передбачає одночасний прийом декількох препаратів, що надає величезне навантаження на печінку. У зв’язку з цим лікувальне харчування спрямоване на вирішення таких завдань:

  • підвищення захисних сил організму;
  • нормалізація обміну речовин;
  • прискорення регенерації тканин у вогнищі запалення;
  • зниження навантаження на печінку;
  • забезпечення організму білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мікроелементами в умовах їх підвищеної витрати.

Основна мета збалансованого харчування – допомогти хворому справитися з хворобою. У той же час енергетична цінність їжі не повинна перевищувати норму, щоб не допустити ожиріння у пацієнта. Дієтичне харчування при туберкульозі легенів під час лікування багато в чому залежить від стадії хвороби:

  • постільний режим і період загострення – 2200-2400 ккал / день;
  • напівпостільний режим – 2500-2700 ккал / день;
  • загасання гострого періоду – 2800-3100 ккал / день.

Для того щоб уникнути переїдання і ожиріння, в період поліпшення самопочуття пацієнт обов’язково повинен виконувати помірні фізичні навантаження.

Які продукти необхідно вживати при туберкульозі?

Дієта при туберкульозі має високу калорійність, тому різких обмежень серед продуктів немає. Головне, щоб їжа була корисною і могла повноцінно заповнювати дефіцит в білках, жирах і вуглеводах. Кількість поживних речовин повинно бути таким:

  • білки – 100-110 гр (60% – тваринного походження);
  • жири – 100-110 гр (25% – рослинного походження);
  • вуглеводи – 400-450 гр.

Добовий об’єм рідини повинен бути не менше 1,5 л, а кількість допустимої до вживання солі залежить від стану хворого. У період, коли пацієнт схильний до набряклості і утворення ексудату – кількість солі обмежують. Якщо ж спостерігаються великі втрати рідини (підвищена пітливість, діарея), то допустима кількість солі становить 15 гр.

білкові продукти

Білки займають ключове місце в раціоні хворих на туберкульоз, так як під час хвороби вони розпадаються швидше, ніж зазвичай, а засвоюються погано. Тому необхідно їсти продукти з високим вмістом легкозасвоюваних білків, щоб забезпечити організм будівельним матеріалом для відновлення зруйнованих тканин. До них відносять:

  1. Молочні продукти: молоко, кефір, сметана, сир і сир. Рекомендується вживання кисломолочних продуктів з пробіотиками, це допоможе поліпшити роботу травного тракту.
  2. М’ясо, птиця, риба. Дозволяються всі види м’яса і риби, крім жирних сортів. Варення, гасіння і запікання є кращими способами обробки, смажити можна тільки в невеликій кількості масла. Допускається вживання печінки, морепродуктів, ковбаси, балику, ікри. Слід обмежити рибні консерви, оселедець, копченості.
  3. Яйця можна їсти в будь-якому вигляді.

Велика кількість легкозасвоюваних білків міститься в молочних продуктах, тому хворим на туберкульоз рекомендується пити 1 літр молока в день.

Продукти, що містять жири

Кількість жирів повинно бути вище звичайного, але їжа не повинна бути дуже жирною. Надмірне вживання жирів надає додаткове навантаження на печінку, яка під час хвороби, отже, сильно завантажена. Дозволяється їсти рослинне, оливкова і вершкове масло. Заборонено їсти напівфабрикати і продукти, що містять трансжири, торти і тістечка з великою кількістю масляного крему. Не рекомендується готувати їжу з використанням свинячого або баранячого жиру.

вуглеводні продукти

Вуглеводний раціон пацієнтів з туберкульозом такий же, як у здорової людини: різні крупи, паста і макарони, боби, хліб і пшеничні висівки. В обмеженій кількості можна солодощі: мед, варення, легкі бісквіти і печиво.

У дієтичному раціоні обов’язково повинні бути присутніми овочі та фрукти, як в свіжому, так і в обробленому вигляді. Особливу увагу слід приділити увагу продуктам з високим вмістом вітамінів В1, В6 і С. Лікування при туберкульозі вимагає застосування ізоніазиду і стрептоміцину, а вони є прямими антагоністами вітамінів групи В. Для заповнення дефіциту призначають вітамінні лікарські препарати і вживання продуктів, в яких вони містяться: горіхи, яйця, печінку і субпродукти, спаржа, капуста і хліб грубого помелу. Кількість вітаміну С для пацієнтів повинно бути вдвічі більше звичайного. Він міститься в цитрусових, смородині, ківі, полуниці, цибулі і болгарському перці.

Стіл №11. Зразкове меню

Дієта №11 – це дієта з підвищеною калорійністю, із збільшеною кількістю білків і помірним вмістом жирів і вуглеводів. Приблизне меню на день:

Сніданок. Гречана або вівсяна молочна каша, омлет, чай з молоком.
Ланч. Сир з мусом з кураги.
Обід. Борщ або суп на м’ясному бульйоні, смажена курка з овочами або біфштекс з рисом, компот із сухофруктів.
Полудень. Яйце некруто, відвар шипшини.
Вечеря. Риба з картоплею на пару, морквяне пюре, сирна запіканка, чай з лимоном.
На ніч. Кефір або несолодкий йогурт.
Добова норма пшеничного хліба – не більше 300г.

Дієтичне харчування при туберкульозі є частиною лікування і допомагає прискорити одужання. Правильне співвідношення поживних речовин в раціоні здатне налагодити роботу організму і відновити його після інтенсивної терапії.