Сметана при цукровому діабеті 2 типу – чи можна їсти і скільки

Вживання такого продукту, як сметана при цукровому діабеті, настійно рекомендується попередньо обговорити з фахівцем. Справа в тому, що, з одного боку, це корисний продукт, який включає в себе безліч корисних компонентів. Однак не слід забувати і про деякі його негативні властивості, які можуть негативно позначитися на здоров’ї діабетика. Саме тому особливо введення сметани в раціон при наявності даного захворювання заслуговують найпильнішої уваги.

Користь і шкода продукту

Перш за все важливо знати, що такий продукт, як сметана, ні в якому разі не повинен виключатися з раціону діабетика. Справа в тому, що представлений продукт, підготовлений на підставі жирних вершків, є прямим постачальників білкового компонента. Саме тому його вплив на людський організм, зокрема і на організм діабетика, досить велике. Крім усього іншого, сметану при діабеті можна їсти тому, що в ній зосереджена досить велика категорія всіх тих вітамінних компонентів, які по-справжньому необхідні будь-якій людині.

Зокрема, в представленому найменуванні зосереджені такі вітаміни, як А, С, Е, B, D і H. Крім цього, не слід забувати про значну кількість мінеральних компонентів. Йдеться про кальцій, фосфор, хлор, а також натрію. Не менш значущим для організму діабетика слід вважати присутність інших компонентів, а саме калію, магнію і заліза. Однак, як і у будь-якого іншого продукту, у представленого найменування є інша сторона. Вона практично ніколи не викликає сумнівів або побоювань у людей з нормальним станом здоров’я. Однак для діабетиків саме ця властивість сметани може виявитися вкрай небажаним, причому це актуально незалежно від того, який з типів діабету був ідентифікований – перший або другий.

Говорячи про це, настійно рекомендується звернути увагу на те, що:

  1. представлений продукт при використанні в значній кількості сприятиме формуванню ожиріння, яке досить легко і швидко може виявитися початком цукрового діабету другого типу:
  2. в найменуванні із середнім ступенем жирності зосереджено приблизно 290 ккал на 100 г вже підготовленого продукту;
  3. набагато більш значними представлені показники виявляться у продукту натурального походження. Це пояснюється тим, що його отримують виключно з компонентів, що мають природне походження, а саме молоко і вершки.

Саме тому, перш ніж є сметану при цукровому діабеті, настійно рекомендується проконсультуватися з фахівцем.

Він підкаже, що людині, яка зіткнулася з представленим захворюванням, краще і корисніше за все буде вживати продукт з середньою або мінімальним ступенем жирності. Саме в такому випадку в організмі хворого не буде відбуватися яких-небудь патологічних змін. Особливої ??уваги заслуговують деякі нюанси, які стосуються того, як саме повинна використовуватися сметана в раціоні.

додаткові особливості

Для того, щоб цей кисломолочний продукт виявився в максимальному ступені корисним, настійно рекомендується грамотно підійти до його вибору. Найбільш бажаними при цукровому діабеті є такі різновиди сметани, які включають в себе від 10 до 15% жирності. При цьому дуже важливо звертати увагу на термін придатності продукту і його склад – чим менша кількість консервантів і інших хімічних компонентів в ньому міститься, тим більш корисним це виявиться для діабетика.

Сметана при діабеті повинна використовуватися не в чистому вигляді, а в якості додавання до інших страв. Наприклад, якщо мова йде про супах, салатах, соусах або десертах – в кожному з представлених випадків також настійно рекомендується купувати таку сметану, показники жирності якої складають від 10 до 15%. Обмежити вживання необхідно не тільки внаслідок високих показників жирності, а й пам’ятаючи про високу кількість холестерину. Як відомо, діабетикові його надлишок зовсім не потрібно.

Для того, щоб зберігалася впевненість в якості застосовуваного продукту, можна самостійно готувати сметану, однак при цьому досить складно буде регулювати показники її жирності. У зв’язку з цим рекомендується проконсультуватися з фахівцем, щоб виявити доцільність цього. Крім усього іншого, хотілося б відзначити, що для діабетиків розроблені спеціальні дієтичні дні, які дають можливість знизити вагу і включають в себе вживання в тому числі і сметани.

Безумовно, з приводу того, чи можна їсти в такому випадку сметану, настійно рекомендується проконсультуватися не лише з діабетології, але і з дієтологом. Пацієнти з цукровим діабетом використовують для представлених дієтичних днів сметану нежирного типу (бажано не більше 20%) в обсязі 400 мл. Вживати її настійно рекомендується рівними частинами протягом п’яти-шести разів за 24 години.

Правильніше за все в такому випадку буде їсти маленькою ложкою, тому що в такому випадку будь-який продукт, в тому числі і сметана, буде набагато краще засвоюватися людським організмом. Крім цього, в подібні дні при діабеті 2 типу дозволяється вживати дві склянки свіжого відвару на основі шипшини, які було підготовлено без використання цукру.

Фахівці звертають увагу на те, що протягом місяця можна влаштувати не менше двох-трьох подібних розвантажувальних днів.

Більш точну кількість бажано узгодити з лікарем, щоб визначити його в залежності від індивідуальних особливостей організму.

З огляду на все це, сметану, без сумніву, можна з’їдати при цукровому діабеті, але робити це настійно рекомендується в мінімальній кількості і з урахуванням ступеня жирності. Саме в такому випадку продукт виявиться найбільш корисним і не буде сприяти збільшенню роботи організму.