Сильна печія при вагітності: причини, лікування, профілактика

Печія – це гастроентерологічний симптом, що з’являється переважно після їжі. Найчастіше печія є тимчасовим функціональним розладом травлення, але іноді вона може бути ознакою гострого або хронічного захворювання травних органів. Часто печія турбує вагітних жінок, особливо в другому і третьому триместрах.

зміст

  • 1 Симптоми
  • 2 Причини
    • 2.1 Гормональні зміни
    • 2.2 Фізіологічні причини
    • 2.3 Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба
  • 3 Інші причини
  • 4 Як запобігти сильну печію на пізніх термінах?
    • 4.1 Дієта
    • 4.2 Режим харчування
    • 4.3 Вага
  • 5 Що робити при появі печії?
  • 6 Лікування медикаментами
  • 7 Що робити, якщо нічого не допомагає?

симптоми

Якщо до настання вагітності жінка не страждала розладами травлення, вона може переплутати печію з іншими проблемами: бронхітом, болем в хребті або серце. Точно визначити цей стан можна за такими ознаками:

  • Гостре і неприємне відчуття печіння, що локалізується між сонячним сплетінням і гортанню. Саме в цьому місці розташовані грудна і черевна частини стравоходу – м’язової трубки, по якій пережована їжа надходить у шлунок.
  • Посилення відчуттів при спробі прийняти горизонтальне положення.
  • Нерідко печію супроводжують гикавка, відрижка, біль за грудиною.
  • Іноді напад поширюється не тільки на загрудинное простір, але і на гортань.

Печіння також може супроводжуватися почуттям слабкості, переповненості живота, відчуттям «грудки» в грудях, надривним горло кашлем, кислим присмаком у роті.

причини

Печія виникає внаслідок підвищення кислотності шлункового соку і його подальшого викиду в стравохід. Чи не призначена для тривалого контакту з їдким вмістом шлунку ніжна і тонка слизова оболонка стравоходу піддається руйнівному впливу кислот. Результат – сильне відчуття печіння, біль, труднощі з ковтанням їжі. Крім підвищеної кислотності, печію у вагітних жінок можуть викликати й інші причини

гормональні зміни

Період вагітності – це час, коли всі сили жіночого організму спрямовані на збереження і розвиток плода, забезпечення його життєдіяльності, підготовку до пологів. Повною мірою це стосується і ендокринної системи, яка більше за інших задіяна в процесі виношування малюка.

Протягом усіх трьох триместрів значно збільшується вироблення таких гормонів:

  1. Прогестерону – стероїду, що виробляється яєчниками і частково залозами. Завдяки саме цьому гормону запліднена яйцеклітина закріплюється на стінці матки. Також прогестерон стимулює ріст тканин, що забезпечує правильне фізіологічне розвиток плода.
  2. Пролактину – пептидного гормону, який виробляється в передній долі гіпофіза. Підвищення рівня пролактину необхідно для того, щоб підготувати тіло жінки до грудного вигодовування. Під впливом цього гормону в першому і другому триместрі вагітності збільшуються молочні залози, в третьому починає вироблятися молозиво, а після пологів – грудне молоко.
  3. Окситоцину – гормону гіпоталамуса, що викликає скорочення м’язів. Різке збільшення його кількості перед пологами викликає сутички, а коли малюк вже з’явився на світло, окситоцин допомагає молоку вийти з проток молочних залоз.

Позитивно діючи на плід і виношування, гормони можуть негативно вплинути на стан здоров’я матері. Це стосується і травного тракту, багато органів якого полягають у тому числі і з м’язової тканини. Під впливом гормонів, зв’язковий апарат шлунково-кишкового тракту слабшає, що тягне за собою такі неприємності, як розлад шлунку (запори, діарея), відрижка, печія, проблеми з просуванням їжі по стравоходу.

Зверніть Розслаблення м’язів на ранньому терміні вагітності необхідно для запобігання можливого викидня, на більш пізньому – для профілактики передчасних пологів.

Якщо вагітну жінку постійно мучать неприємні відчуття, слід проконсультуватися у лікаря.

фізіологічні причини

Негативно вплинути на роботу органів шлунково-кишкового тракту здатні і фізіологічні причини: великий живіт і постійно зростаючу вагу. Це особливо помітно в другому і третьому триместрах, коли помітно збільшилася в розмірах матка починає тіснити і деформувати сусідні органи. Дно матки в цей період уже розташоване настільки високо, що стикається зі шлунком. Через це підвищується внутрішньочеревний тиск, що призводить до розслаблення м’язів сфінктера – кільця, який утримує їжу всередині шлунка, перешкоджаючи її виходу назад в стравохід.

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба

Аналогічним чином внутрішньочеревний тиск деформує не тільки матку, але і кишечник, діафрагму, тисне на інші органи, розташовані в животі. В результаті шлунковий сік разом з частинками їжі, що перетравлюється закидається в стравохід, викликаючи подразнення слизової оболонки.

На тлі цього у жінки може розвинутися гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (рефлюкс-езофагіт) – одне з найпоширеніших гастроентерологічних захворювань вагітних.

Крім печії, рефлюкс-езофагіт характеризується наявністю таких симптомів:

  • біль в шлунку, посилюється після прийому їжі;
  • відрижка з кислим присмаком, іноді супроводжується відрижкою невеликої кількості їжі;
  • білий або жовтуватий наліт на язиці
  • періодична нудота, блювота, особливо після вживання важкої для перетравлення, шкідливої ??їжі;
  • відчуття тяжкості в шлунку, його переповненості.

Важливо! Незважаючи на те, що гастроезофагіальний рефлюкс у вагітних найчастіше проходить після пологів, повернення в нормальну фізичну форму і корекції харчування.

Лікарі рекомендують страждали від печії під час вагітності жінкам щорічно проходити гастроентерологічне обстеження.

інші причини

Крім перерахованих факторів, на виникнення печіння в грудях також можуть впливати:

  • надмірна вага жінки;
  • нерегулярне харчування;
  • сон і відпочинок в незручній позі;
  • прийняття лежачого положення відразу після їжі:
  • зловживання кислої, гострої їжею, шоколадом, кавою, міцним чаєм.

У народі широко поширена думка, що печія на пізніх термінах вагітності може бути спровокована зростанням епітеліальних придатків шкіри у плода – нігтів і волосся.

Однак медичні дані ніяк не пов’язують два цих факту, так як печія часто мучить навіть жінок, згодом народжують дітей з практично повною відсутністю волосся на голові.

Як запобігти сильну печію на пізніх термінах?

Щоб звести до нуля ймовірність виникнення печії при вагітності, слід дотримуватися заходів, які рекомендуються абсолютно всім майбутнім мамам для підтримки гарної фізичної форми.

дієта

Правильне харчування під час вагітності не тільки є запорукою здоров’я плоду, а й запобігає розвитку у майбутньої мами багатьох гастроентерологічних симптомів, в тому числі і печії. Щоб допомогти організму ефективно перетравлювати їжу, вагітна жінка обов’язково повинна включати в раціон продукти, багаті клітковиною – вона не тільки сприяє поліпшенню травлення, а й нормалізує рівень глюкози в крові. Не менш важливий і баланс інших поживних речовин.

Таблиця. Продукти, рекомендовані для повсякденного меню вагітної жінки

клітковина білки жири вуглеводи повільні
Висівки Сир рослинні масла злаки
Цільнозерновий хліб Яйця (курячі, перепелині) риба макарони
солодкі фрукти м’ясо яловиче йогурт Овочі
некислі ягоди Куряче, індиче філе сир Фрукти, ягоди
гриби М’ясо кролика Горіхи, насіння зелень
сухофрукти Соя авокадо
Насіння льону Гарбузове насіння маслини

Щоб запобігти появі печії, слід знизити вживання їжі, що підвищує кислотність шлунка:

  • щавель;
  • томати і їх похідні – соки, пасти, соуси;
  • цитруси;
  • ківі;
  • кислі ягоди;
  • виноград, кислі яблука, сливи;
  • здобна випічка;
  • морська капуста;
  • копченості, ковбаси;
  • смажене, гостре, заправлене оцтом;
  • кава, шоколад.

Допустиму норму цих продуктів краще узгодити з гінекологом, провідним вагітність.

Режим харчування

Не менш, ніж якість і склад меню, для травлення майбутньої мами важливий і правильний режим харчування. Збільшилася в розмірах матка висуває особливі вимоги до обсягу поглинається за один раз порції – її обсяг не повинен перевищувати 200-250 г. Якщо з’їдати більше, деформований під тиском матки шлунок не впорається з переварюванням такої кількості їжі і ризик появи печії зросте багаторазово.

Весь добовий раціон повинен бути розбитий на 5-6 прийомів їжі з інтервалом не більше 2,5-3 годин між ними. В їх число входять і перекушування. Дуже уважно варто поставитися і до розподілу поживних речовин. З ранку перевагу варто віддавати складним вуглеводам (каш, хлібо-булочних виробів, макаронів з твердих сортів пшениці, фруктам, овочам), в обідній час налягати на білково-вуглеводну їжу з невеликою кількістю жирів (м’ясо, злаки, бобові, овочі, сир) . На вечерю краще приготувати щось легке – рибу, салат. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за дві години до сну, і в ідеалі складатися з кисломолочних продуктів.

Не менш важливе значення для підтримки нормального рівня кислотності в шлунку і гарного травлення має вживання достатньої кількості води. Її добова норма для вагітної жінки становить не менше 1,5 л. Особливо корисно пити лужну мінеральну воду, так як вона гасить кислотність. Однак необхідно враховувати стан нирок майбутньої мами – якщо у неї діагностовано хронічний пієлонефрит і присутній набряклість, кількість рідини, що вживається необхідно узгодити з лікарем.

Приймати їжу треба повільно, ретельно розжовуючи кожен шматок. Відразу після їжі краще не лягати, а зробити неквапливу пішу прогулянку – свіже повітря і рух також допомагають поліпшити процес перетравлення.

вага

Ризик розвитку хвороб травних органів значно вище у людей з надмірною вагою. Під час вагітності небезпека набору зайвих кілограмів істотно зростає, оскільки багатьом жінкам в цей період складно провести межу між природними вимогами організму і власної тягою до гастрономічних вишукувань.

Вага – такий же показник здорового перебігу вагітності, як і обхват живота, і висота стояння дна матки. Він вимірюється при кожному плановому відвідуванні гінеколога і знаходиться під його строгим контролем. Оптимальний набір ваги за весь період вагітності 12-15 кг у худих жінок і 10-12 – у повних.

Що робити при появі печії?

У якості першої і безпечної під час вагітності допомоги при печії відмінно допомагають продукти з лужної реакцією: молоко, морквяний сік, горіхи, насіння, авокадо, банан, родзинки, спаржа, петрушка, мед. При цьому не варто забувати про те, що деякі з них здатні викликати алергічну реакцію, тому захоплюватися ними не можна.

Допоможе зняти напад печії стакан лужної мінеральної води (Боржомі, Єсентуки, Нарзан), випитої дрібними ковтками. Перед вживанням з неї слід випустити газ.

Полегшити стан також може зміна положення тіла – тулуб має бути злегка піднесеним, голова нахилена вперед. Лягати при печії не рекомендується, так як в такому положенні шлункового соку набагато простіше потрапити в стравохід.

Корисна інформація! Один з найпопулярніших народних методів боротьби з печією – содовий розчин. Однак його ефективність давно стоїть під питанням, а однозначний шкода доведена.

Вживання соди НЕ нейтралізує, а лише короткочасно знімає напад. Коли її дія закінчується, симптоми повертаються з подвоєною силою, тому приймати содовий розчин під час вагітності категорично не рекомендується.

лікування медикаментами

Якщо під рукою немає абсолютно безпечних народних засобів рятування від печії, майбутня мама може вдатися до допомоги антацидних препаратів. Прийняті точно відповідно до інструкції, вони не завдадуть шкоди ні жінці, ні плоду.

До числа препаратів, які дозволено вживати під час вагітності, відносяться:

  • Ренні;
  • маалокс;
  • альмагель;
  • смекта;
  • Ентеросгель;
  • Гевіскон;
  • активоване вугілля.

З огляду на ймовірність індивідуальної алергічної реакції на компоненти ліків, перед його застосуванням все ж варто зателефонувати лікарю.

Що робити, якщо нічого не допомагає?

Якщо напад печії не вдається погасити ні лужними продуктами, ні ліками, це може свідчити про гострий початку гастроентерологічного захворювання. Не можна також виключати можливість того, що печіння, яке відчуває жінка – це не печія, а інший симптом (біль в серці, спині, невралгія, що починається бронхіт, ангіна). В такому випадку слід терміново звернутися до гінеколога, який веде вагітність, щоб максимально швидко відвести небезпеку від здоров’я майбутньої мами і плоду.

Сильна печія при вагітності – неприємний стан, який заважає жінці вести повноцінний спосіб життя, нервує її і змушує накладати певні обмеження. Максимально знизити ймовірність появи симптому допоможе здоровий спосіб життя, уважне ставлення до свого тіла і точне виконання всіх рекомендацій лікаря.