Сало при підвищеному холестерин

Жирні продукти тваринного походження – це справжнє джерело холестерину. Здається, що сало в цьому списку має займати лідируючу позицію, а значить, всім особам, які мають підвищений холестерин і супутні захворювання, варто забути про такий продукт. Сало і підвищений холестерин – наскільки ці два поняття близькі і залежні один від одного? Це питання не таке просте. Численні дослідження останніх років повністю поміняли погляд дієтологів на цей продукт.

Скільки холестерину міститься в цьому продукті

Сало – дуже жирна їжа, і сперечатися з цим не буде ніхто. Тим часом, жирні компоненти, представлені в ньому, не перебувають суцільно з ліпідів низької щільності, які в свою чергу і провокують розвиток атеросклерозу. Для початку слід згадати, що кожній людині середньої статури необхідно близько 300 мг холестерину на добу. Частина його формується самостійно в організмі, а частина надходить з їжею. Самостійно порахувати, скільки холестерину надходить з їжею, без використання спеціальних таблиць досить складно.

Таблиця. Зміст холестерину в деяких продуктах

Найменування
Холестерин, мг на 100 г
телятина 110
Свинина 70
баранина 70
яловичина 80
курка 80
сало яловиче 60-140
сало свиняче 70-100
серце 210
нирка яловича 1126
креветки 150
Язик яловичий 150
Куряче яйце 570
майонез 120
печінка яловича 670
Печінка тріски 746
сосиски 32
Вершкове масло 180-200

Як видно з цієї таблиці, сало (яловиче і свиняче) – далеко не найгірші продукти. Так, в креветках холестерину куди більше, але ж вони позиціонуються як корисна і навіть дієтична їжа.

Підвищує воно холестерин?

На це питання складно відповісти однозначно. Сало і підвищений холестерин можуть бути залежними поняттями, якщо вживати цей продукт надмірно, адже воно може підвищити загальну калорійність і разом з цим принести чимало проблем. Тим часом так можна сказати про дуже багатьох продуктах. Харчуючись одним лише салом через деякий час рівень холестерину в крові дійсно буде перевищувати норму, однак на практиці мало хто харчується настільки одноманітною їжею. Зазвичай сало вживають на застіллях, де повно іншої висококалорійної їжі, і звичайно, в цьому випадку за підвищення холестерину будуть винні всі продукти, які вжив людина.

Якщо вживати свиняче сало в невеликих дозах, близько 30 г на добу, то до підвищення холестерину це не призведе. Тим, чия робота пов’язана з великими фізичними навантаженнями, цю дозу можна сміливо підвищити до 70 г продукту в день. Нарешті, рідкісні несистемні перевищення рекомендованої норми у здорової людини також не призводять до підвищення рівня холестерину крові.

Не варто боятися того, що сало вживають без попередньої термічної обробки. Так, з м’ясом і рибою подібні дії повинні викликати побоювання, адже в волокнах можуть перебувати личинки паразитів-гельмінтів, які згодом перейдуть і поселяться в кишечнику людини. У салі немає цих м’ясних волокон, а тому гельмінти там просто не живуть, а значить, з цієї точки зору воно цілком безпечне. Крім того, сало зазвичай вживають солоним, зі спеціями. У присутності солі більшість мікробів просто не здатне жити і розвиватися. Подібним же чином діють і інші компоненти засолювання – спеції. Так, ефірні масла лаврового листа працюють як антисептик і допомагають знищити всі види бактерій.

Чи можна його вживати при підвищеному холестерин

Підвищення рівня ліпопротеїнів низької щільності – це сигнал до того, що людина повинна почати контролювати в тому числі і своє харчування, не кажучи вже про необхідність змінити спосіб життя. Чи можна їсти сало при підвищеному холестерин, або від цього продукту краще відмовитися?

По-перше, абсолютно точно кількість цього продукту з їжею доведеться обмежити. Цей продукт дуже калорійний. Навіть невелике зниження калорійності раціону, особливо за рахунок споживаних жирів, може призвести до зменшення холестерину в крові.

По-друге, свиняче сало цілком може замінити собою частину інших тваринних жирів, які надходять в організм з їжею. Наприклад, якщо раніше людина їла на сніданок бутерброд з вершковим маслом, багатим холестерином, то при вживанні сала від масла вже доведеться відмовитися, щоб не підвищувати калорійність раціону. Тим часом, повна відмова будь-яких продуктів може рекомендувати тільки фахівець, виходячи з індивідуальних особливостей організму, результатів аналізу крові, зокрема – рівня холестерину, та інших досліджень.

Нарешті, сало крім холестерину та інших компонентів містить в собі величезну кількість арахідонової кислоти, яка бере участь в протіканні багатьох реакцій в організмі. Ця кислота бере безпосередню участь в обміні холестерину, і участь її позитивне. Іншими словами, вона допомагає очистити кров від грудочок твердих ліпідних компонентів, які в подальшому можуть відкластися на стінках судин і стати причиною розвитку таких захворювань, як атеросклероз і ішемічна хвороба серця.

Сало слід вживати до їжі, і це не залежить від рівня холестерину крові. Ферменти, які виділяються разом з поїданням сала, здатні розщепити ті жири і холестерин, які він містить. Якщо ж з’їсти його після основного прийому їжі, то шлунковий сік вже буде розбавлений іншою їжею, і тоді говорити про хороше перетравленні цього продукту вже складно. Крім того, з’їдений після основної їжі шматок сала може підвищити рівень холестерину і нерідко викликає відчуття тяжкості. Зовсім інша ситуація, якщо поїсти солоне свиняче сало перед їжею. Організм швидко отримає енергію і відчуття ситості, яке залишиться з ним надовго. Швидше за все, кількість подальшої їжі буде зменшено, що призведе до відчуття легкості в організмі і навіть має здатність знижувати рівень холестерину в крові.

Отже, відповідаючи на питання про можливість вживання сала при підвищеному холестерин можна відповісти ствердно. Сало і холестерин в ньому не стане причиною підвищення рівня ліпопротеїнів низької щільності в крові, звичайно, за умови дотримання рекомендованої денної норми і постійному контролі кількості інших жирів, що надходять з їжею.

Корисні властивості

На подив, у цього жирного продукту тваринного походження їх не так мало. Всі корисні властивості сала можна враховувати при його щоденному споживанні:

  1. Багатий вітамінний склад. Вчені вважають сало унікальним продуктом. Воно містить майже всі вітаміни: А, групи B, F, D, E. Також воно містить корисні жирні кислоти, які працюють як профілактика серцево-судинних захворювань. Незважаючи на холестерин, сало можна поставити в один ряд з жирною рибою, яка вже давно відзначається багатьма народами.
  2. Швидка енергія на тривалий час. Оскільки свиняче сало – це майже чистий жир, то він дуже виділяє дуже багато енергії при розщепленні. Холестерин і жири з нього засвоюються швидко і легко, перетворюючись в енергію. Для швидкого прогрівання тіла саме сало використовується в багатьох народах. Один з’їдений шматочок дозволить людині зігрітися і надовго утримувати тепло в організмі, а також додасть сил для подальшої роботи. Такими властивостями не може похвалитися жоден інший продукт, а тому можна підвищити свою витривалість за рахунок вживання сала.
  3. Велика концентрація корисних жирних кислот. Без них користь сала як продукту для щоденного раціону була б уже спірною. Воно містить такі кислоти, як ланоліновая, пальмітинова, олеїнова. Їх зміст тут можна порівняти з рослинним, зокрема – оливковою, маслом, яке завдяки жирним кислотам має здатність знижувати рівень холестерину, що також підтверджується останніми дослідженнями. Якщо оливкова олія дієтологи сміливо записують в продукти, які повинні безсумнівно бути присутнім в раціоні людини, то і до сала слід ставитися так само шанобливо.
  4. Дієтичний продукт. У це важко повірити, але сало сміливо можна зарахувати до дієтичних продуктів, і ось чому. У ньому майже немає труднопереваріваемих частинок, а значить, його можна вживати при порушеній функції кишечника, а також в ті періоди, коли не рекомендується навантажувати цей орган і знижувати кількість що надходить з їжею клітковини. Мізерно малий вміст труднопереваріваемих частинок веде за собою відсутність гниття в кишечнику, адже продукт майже повністю розщеплюється ще до того, як повинен вчинити в цей орган.
  5. Здатність створювати відчуття ситості. Саме за це якість сало так любили наші предки. Один його шматочок, з’їдений за півгодини перед їжею, дозволить не переїсти за спільною трапезою, а значить, позбавить в тому числі і від підвищення холестерину, при цьому почуття ситості людина буде відчувати тривалий час. Якщо при вживанні простих вуглеводів (банани, цукерки) людина швидко втрачає апетит, але настільки ж швидко відновлює бажання поїсти, то при вживанні сала це виключено. Саме тому воно може навіть рекомендуватися тим, хто хоче схуднути.
  6. Високий вміст селену. Цей елемент відповідальний за відновлення захисних сил організму. Підвищувати вміст селену можна за рахунок деяких продуктів, і вибирати слід ті з них, в яких його концентрація на 100 г вище, і сало повністю задовольняє цій умові. Іншими словами, цей унікальний продукт має здатність підвищувати імунітет.
  7. Сало – їжа з тривалим терміном зберігання. Інші продукти тваринного походження мають недовгий термін зберігання, і тільки сало є винятком. Для збереження його властивостей і підтримки в належному стані використовується сіль. Солоне сало цілком можливо зберігати кілька місяців, і його властивості нітрохи не зіпсуються. Саме тому сало – неодмінний продукт, який беруть з собою в тривалий похід або поїздку мандрівники.
  8. Швидка їжа. Дійсно, для того, щоб поїсти сало і насолодитися його смаком, не потрібно тривалий час стояти біля плити. Звичайно, засолювання продукту вимагає деяку кількість часу на те, щоб сіль і спеції проникли у внутрішні шари, однак згодом ці праці окупляться. Тепер можна лише дістати шматочок з холодильника, покласти його на кусень хліба, і ось невеликий перекус без будь-яких зусиль вже готовий.
  9. Сало – компонент для ліків від багатьох захворювань. Раніше про такі рецептах знали майже всі, сьогодні, з розвитком офіційної медицини і фармацевтичної промисловості, використання цього продукту для лікування захворювань майже забуте, хоча його безсумнівну користь ніхто не виключав. Опіки, мастити, відмороження, подагра – ось лише невеликий список тих недуг, больові відчуття при яких можна зменшити, якщо натирати місце салом. Множинні хронічні проблеми з суглобами також зменшуються, якщо прикладати на хворе місце шматочок сала, змішане з сіллю, а зверху накласти пов’язку. Нарешті, всі знають, що поїдання цього продукту здатне відтягувати сп’яніння за рахунок огортає дії, що чиниться на шлунок. Таким чином, людина залишиться в тверезому стані набагато довше, ніж без його вживання.

шкідливі властивості

Їх не так багато, проте їх знати також необхідно:

  1. Підвищений вміст солі. Як вже говорилося, сало зазвичай вживається в солоному вигляді. Сіль – це не просто консервант. Натрій в складі солі затримує рідину в організмі і тим самим сприяє утворенню набряків, особливо, якщо вже є проблеми з обміном речовин. Головне правило тут таке – необхідно враховувати кількість солі, яке надходить в організм разом з поїданням сала, і знижувати цю кількість з іншими продуктами. Так, звичайний сир можна змінити на менш солоний, сирного типу. Їду домашнього приготування також слід злегка недосаливать, і тоді споживання солоного сала не викличе проблем.
  2. Старе сало – шкода для організму. Якщо цей продукт пролежав у холодильнику більше півроку, то він втрачає свої властивості. Зовні він набуває неприємного жовтий відтінок. Запах його стає прогірклим, а на смак можна відчути твердість цього залежане продукту. Засвоюваність такого солоного сала вже не настільки висока, як у свіжого. Більш того, численні дослідження показують, що з часом в ньому починають накопичуватися канцерогени, які можуть провокувати новоутворення. Таке сало краще викинути і не ризикувати.
  3. Копчене сало – тільки у свята. Якщо про користь солоного сала відомо чимало, то про продукт, який зазнав копчення, цього не скажеш. При копченні не тільки втрачається частина вітамінів, але і починається утворення речовин, які в подальшому можуть сприяти розвитку онкологічних захворювань. Це відбувається лише в тому випадку, якщо концентрація таких речовин в організмі накопичується немаленька. Саме тому копчене сало для щоденного вживання не підходить.

Так користь чи шкода?

Отже, сало – неоднозначний продукт з високим вмістом холестерину. Корисних якостей у нього явно більше, і цим треба вміло користуватися. Будь-який продукт можна стати поганим з дієтичної точки зору, проте навіть дієтологи не згодні з тим, що сало має бути виключено з раціону людини. Ту користь, яку принесе цей продукт, з лишком покриє всі його нечисленні недоліки. Нарешті, не можна забувати і про смак і задоволення, яке доставляє цей продукт. Суворі заборонні заходи ніколи не ведуть до позитивних результатів. Куди простіше радіти життю, отримувати енергію і відновлювати свої сили за допомогою такого чудового продукту – солоного сала. А з підвищеним холестерином потрібно боротися зовсім іншими методами і тільки після консультації з фахівцем.