Рис при цукровому діабеті 2 типу – чи можна їсти і скільки

Вживання рису є звичним для багатьох: його вживають як гарнір, додають в перші страви, а також готують плов і багато інших смачні найменування. Однак можна вважати представлений продукт дозволеним діабетикам? Саме цим питанням задаються багато, а тому перед тим, як використовувати рис при цукровому діабеті, а також будь-який інший рисовий компонент – настійно рекомендується проконсультуватися з фахівцем.

Про властивості продукту

Як відомо, рис є злакової культурою, яка представляє собою основу харчування в багатьох країнах світу. Відповідно до даних останніх досліджень, було встановлено, що використання білого рису виявляється каталізатором розвитку цукрового діабету другого типу. Саме тому представлений продукт не сприймається як дозволений, до того ж, фахівці звертають увагу на високі показники глікемічного індексу. З огляду на все це, цілком можна говорити про те, що застосування представленого продукту при цукровому діабеті 2 типу вкрай небажано.

Його допустимо вживати лише зрідка разом з овочами або дієтичним м’ясом в кількості не більше 100 гр. Робити це краще за все не частіше одного разу на два тижні. Хотілося б відзначити, що білий рис – це далеко не єдина існуюча на сьогоднішній день різновид. З огляду на це, хотілося б звернути увагу на те, чи може використовуватися бурий рис або, наприклад, коричневий.

Окремі різновиди

Альтернативою і вдалою заміною білого рису можна вважати цільнозерновий, або коричневий рис. Він не має в своєму складі вуглеводів, які відносяться до простих різновидів, а тому його вживання не буде провокувати раптова зміна рівня цукру в крові навіть у діабетика.

Слід розуміти також, що представлена ??різновид дозволяється до вживання, тому що характеризується великою кількістю переваг в порівнянні з білою різновидом рису.

Необхідно звернути увагу на те, що:

  • він включає в себе виключно складні вуглеводи, водорастворимую клітковину, а також селен, поліненасичені жирні кислоти і значна кількість вітамінних компонентів;
  • другий шар лушпиння на зернах рису не видаляється в процесі обробки, який і дозволяє зберегти абсолютну більшість корисних властивостей коричневого рису;
  • в цілому, саме вживання коричневої різновиди рису оцінюється як здорове і по-справжньому корисне харчування, особливо для діабетиків.

Саме тому всі, хто задаються питанням, чи можна вживати рис при цукровому діабеті, повинні знати, що це допустимо, як мінімум, щодо його коричневої різновиди. Далі хотілося б звернути увагу на ще один тип представленого продукту, а саме на бурий рис. По суті, він являє собою не до кінця очищений звичайний рис. Після процесу обробки в ньому зберігаються не тільки висівки і лушпиння, а й всі інші корисні властивості представленого найменування для діабетиків.

Крім усього іншого, саме він є буквально зосередженням вітамінного компонента В1, який необхідний для оптимальної роботи серцево-судинної і нервової системи. Не менш важливо і те, що представлена ??різновид може похвалитися наявністю цілого ряду мікро- і макроелементів, вітамінних компонентів і клітковини. Переважна більшість фахівців вказують на те, що представлений рис для діабетиків виявиться корисним, тому що харчові волокна, присутні в ньому, будуть сприяти зменшенню показників цукру в крові. Крім цього, відсутність звичайних видів вуглеводів нічого очікувати позначатися збільшенні показників, саме тому є сенс його є.

Не слід забувати про такий компоненті, як фолієва кислота, яка міститься в зернах. Саме вона, за оцінками фахівців, дає можливість підтримувати показники цукру в межах норми. Таким чином, все це є ще одним приводом для вживання бурого рису при цукровому діабеті.

Наступною різновидом, на яку хотілося б звернути особливу увагу, є дикий рис. Саме він – безперечний лідер серед інших злакових культур по співвідношенню поживних і корисних компонентів. У дикому рисі зосереджений протеїн, різні харчові волокна, а також 18 амінокислот. Не слід забувати про присутність вітамінного компонента В, цинку, магнію, натрію і марганцю.

Крім усього іншого, в переліку компонентів представленого продукту відсутні холестерин і насичені жири, що робить саме такий рис при діабеті 2 типу найбільш корисним.

Далі слід відзначити, що представлений діабетичний продукт може похвалитися наявністю фолієвої кислоти. У подібних зернах її зосереджено в п’ять разів більше, ніж навіть в коричневому вигляді рису. Примітно, що даний тип продукту дозволяється вживати навіть тим людям, у яких було ідентифіковано ожиріння. Калорійність продукту складає всього лише 101 ккал на 100 гр. Завдяки високому співвідношенню клітковини ідентифікується досить швидке очищення організму від таких небажаних компонентів, як токсини і шлаки. Саме тому відповідь на питання, чи можна їсти рис, виявиться позитивним.

Таким чином, припустимо вживати при діабеті рис залежить виключно від конкретної різновиди представленого продукту. Так, будь то перший або другий тип захворювання, однозначно корисними є коричневі, бурі і дикі різновиди. У той час як використання звичайного білого рису небажано. Система рекомендує перед початком вживання того чи іншого найменування проконсультуватися з фахівцем.