Риб’ячий жир і холестерин – знижує або підвищує рівень ліпідів в крові

Риб’ячий жир є харчовою добавкою, що отримується з тканин жирних морських риб і вільно продається через аптечну мережу. Основним мотивом для його прийняття є зниження тригліцеридів. Цей ефект дозволяє зменшити ризик серцевих захворювань та інсультів. Можна сказати, що вживання риб’ячого жиру і холестерин є противниками в боротьбі за здоров’я людини.

Зазвичай риб’ячий жир отримують з тунця, лосося, оселедця, макрелі, анчоусів і печінки тріски. Їх жири складаються переважно омега-3 жирних кислот, які відіграють ключову роль у функціонуванні мозку, зростанні клітин та протидію запальним процесам.

Такі види жирів людське тіло не може синтезувати, тому необхідно отримувати їх з їжею.

Риб’ячий жир продається через аптечну мережу у вигляді капсул або в спеціальних ємностях. Ці БАД є концентрованим джерелом ейкозапентаеновой (ЕПК) і докозагексаєнової (ДГК) жирної кислоти. ЕПК і ДГК впливають на наше здоров’я переважно через спеціальні з’єднання – ейкозаноїди. Ейкозаноїди синтезуються організмом у відповідь на клітинний стрес і запальні процеси. Довготривалий стрес і запалення є першопричиною багатьох проблем зі здоров’ям в наші дні.

користь

У науковому світі тривають дискусії щодо ефективності риб’ячого жиру стосовно різних видів захворювань і хворобливих станів. Більшість людей приймає риб’ячий жир з розрахунку, що він допоможе їм в наступному:

  • зниження кров’яного тиску;
  • зменшення ризиків серцевого нападу;
  • протидія проблемам з нервовою системою, такі як депресія, психоз, хвороба Альцгеймера, синдром дефіциту уваги;
  • усунення проблем з очима (сухість, глаукома, вікова дегенерація клітковини);
  • протидія болючим місячним;
  • допомога при діабеті, ожирінні, захворюваннях нирок, остеопорозі, псоріазі, астмі;
  • протидія зниженню ваги, викликаного певними протираковими препаратами.

При підвищеному холестерин

Багато хто задається питанням: чи справді риб’ячий жир знижує холестерин?

Підвищений рівень тригліцеридів є основним фактором ризику при серцевих захворюваннях. Дослідження показують, що ейкозопентаеновой і докозагексаєнова кислота допомагають знизити рівень тригліцеридів. При цьому часом можна домогтися зменшення концентрації на цілих 20%. Для такого результату звичайно потрібно тривале використання риб’ячого жиру в кількості близько 4 г в день.

Також він істотно зменшує рівень ЛПВЩ і ЛПНЩ. Ці дві форми холестерину є показниками здоров’я серця. Збільшення ЛПВЩ сприятливо позначається на кровоносній системі, тоді як підвищення вмісту ЛПНЩ діє протилежним чином. Збільшення ЛПНЩ особливо небажано для тих, кому вже властивий високий рівень цієї фракції холестерину.

Якщо ви приймаєте препарат, що знижує рівень холестерину, або ваш доктор вважає за потрібне знизити рівень тригліцеридів у вашому випадку, то вживання риб’ячого жиру може бути способом досягнення цієї мети. Однак якщо у вас підвищений рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), і ви відчуваєте труднощі з контролем його, то слід проконсультуватися з лікарем до початку прийняття риб’ячого жиру.

Вплив на кров’яний тиск

Жителі розвинених країн в останні десятиліття масово страждають від підвищеного тиску. Це патологічний стан може приводити до інфарктів і інсультів. Вжиття належних заходів щодо зниження кров’яного тиску є важливим кроком для поліпшення свого здоров’я.

Рибний жир є одним з численних видів натуральних продуктів, які можуть ефективно застосовуватися для протидії підвищеного тиску.

Механізм дії на зниження тиску і раніше залишається неясним до кінця. Найбільш імовірною гіпотезою є припущення, що для оздоровлення кровоносної системи важливе співвідношення омега-6 і омега-3 кислот. Коли співвідношення в прийнятих продуктах правильно зрушено в бік омега-3 кислот, такий раціон корисний для вашої кровоносної системи. Ідеальним співвідношенням є 1: 1, проте в сучасній дієті середньостатистичного жителя розвинених країн цей показник близько 16: 1. Риб’ячий жир являє собою ефективний і недорогий спосіб змістити цю пропорцію в сторону омега-3 жирних кислот.

Здатність зменшувати прояви депресії

Проведені дослідження показують, що ейкозапентаєнова кислота, що міститься в риб’ячому жирі, сприяє зниженню проявів депресії. Спостереження показують, що риб’ячий жир може бути використаний як додатковий компонент комплексної терапії при депресивних станах. Є свідчення того, що він допомагає і при інших розладах нервової системи, включаючи біполярні розлади і деменція.

Протидія синдрому дефіциту уваги (СДУГ)

Вживання омега-3 кислот сприяє нормальному функціонуванню та розвитку мозку дітей, допомагає в зниженні проявів СДУГ. У випадку з депресією, найбільше значення при цьому має ейкозапентаєнова кислота, що міститься в риб’ячому жирі. Омега-3 кислоти, отримані з рослинної сировини, не допомагали у протидії симптомів СДУГ.

Допомагає знизити прояви артриту

Артрит є запальним захворюванням суглобів, яке зазвичай відзначається в літньому віці. Завдяки протизапальним властивостям омега-3 кислот, риб’ячий жир допомагає в пом’якшення симптомів остеоартриту і ревматоїдного артриту. Проведено клінічні дослідження, які довели певне поліпшення перебігу артриту при прийомі риб’ячого жиру. Статистичні спостереження говорять про те, що активне вживання морепродуктів супроводжується зниженням ризику переломів кісток у людей похилого віку. Це може свідчити про захисну роль риб’ячого жиру у випадку охорони здоров’я кісток.

Чи може вживання бути небажаним

Проконсультуйтеся з лікарем до вживання риб’ячого жиру, якщо у вас є нижченаведені проблеми:

  • захворювання печінки,
  • діабет,
  • захворювання підшлункової залози,
  • біполярні розлади,
  • гіпофункція щитовидної залози,

Не слід приймати риб’ячий жир тим, у кого алергія на рибу або соєві боби. Якщо ви приймаєте алкоголь, то необхідно проконсультуватися з лікарем, перш ніж вживати цей БАД. Перш ніж почати давати, слід порадитися з фахівцем. Проти холестерину риб’ячий жир не є єдиним засобом, не слід покладатися виключно на нього. При підвищеному рівні холестерину велике значення мають адекватне фізичне навантаження, правильний раціон, регулярні візити до лікаря і дотримання його рекомендацій. Оцінити ефективність прийому риб’ячого жиру при підвищеному холестерин допоможуть регулярні аналізи крові.

при вагітності

На поточний момент відсутній однозначна інформація стосовно того, чи може риб’ячий жир скільки-небудь негативно позначитися на розвитку плоду. Омега-3 кислоти, а особливо докозагексаеновая кислота, відіграють велику роль у розвитку мозку плода. Однак деякі види риб’ячого жиру можуть бути неякісними, так як містять ртуть. Цей токсичний елемент небезпечний для розвитку плода, тому необхідний ретельний підбір застосовуваної марки БАД.

Дозування ліків необхідно узгоджувати з лікарем, проте зазвичай мінімальна добова доза докозагексаєнової кислоти для вагітних жінок становить близько 200 мг. Якщо ви приймаєте риб’ячий жир, то повідомте свого лікаря в разі факту вагітності або швидких планів на неї. Годуючим матерям необхідно узгодити прийом риб’ячого жиру з лікарем.

В якій кількості можна вживати

Оптимальна добова доза риб’ячого жиру залежить від підстав для його використання. Для загального поліпшення здоров’я зазвичай рекомендується, щонайменше, 1 г в день. Більшість капсул з важать 1-2 м Якщо ви плануєте приймати більше 3 г в день, то попередньо порадьтеся з фахівцем.

Дозування, згадані вище, являють собою комбінацію ейкозапентаеновой і докозагексаєнової кислоти. На етикетці з капсулами зазвичай наводиться ваговий вміст жирних кислот в 1 капсулі. Якщо вашою метою є зниження кров’яного тиску або рівня тригліцеридів, то добовою нормою зазвичай вважається доза в 2-3 г. При депресивних проявах часто рекомендується мінімум 1000 мг ейкозапентаєнової кислоти. При синдромі дефіциту уваги добова норма ейкозапентаеновой кислоти зазвичай більше 450 мг.

Ви можете приймати капсули в будь-який час дня. Однак з метою мінімізації здуття живота краще робити це під час їжі. Капсули слід ковтати цілими, не варто їх розкривати.

Побічні ефекти

Коли прийняття риб’ячого жиру викликають у вас серйозні прояви нижченаведених побічних ефектів, і вони не проходять, то зверніться до лікаря:

  • висипання на шкірі,
  • болі у спині,
  • неприємний присмак у роті,
  • розлад шлунку,
  • часта відрижка.

Якщо спостерігаються такі серйозні побічні ефекти, то негайно зверніться до лікаря:

  • біль у грудях,
  • нерівномірний пульс,
  • жар, озноб, біль у тілі,
  • сильні алергічні прояви.

Взаємодія з іншими лікарськими препаратами

Особливе значення має прийом наступних медикаментів, так як вони можуть взаємодіяти з риб’ячим жиром:

  • оральні контрацептиви;
  • гіпотензивні препарати;
  • лікарські засоби, що уповільнюють згортання крові, наприклад, аспірин, гепарин та інші;
  • інші БАД.

Алкоголь збільшує вміст тригліцеридів в крові і призводить до погіршення здоров’я, тому слід уникати його вживання. При прийомі риб’ячого жиру намагайтеся уникати видів їжі, багатих холестерином або жирами. Прийом риб’ячого жиру може не принести бажаного ефекту щодо зниження тригліцеридів в крові, якщо ви не будете слідувати запропонованому доктором раціону.

Якість риб’ячого жиру в капсулах

При виборі цього БАДа слід шукати марки, які характеризуються найбільш високою якістю. Риб’ячий жир отримують з морських риб, м’ясо яких найчастіше містить значну кількість ртуті, свинцю і поліхлорованих біфенілів. Викликано це тим, що риба, що мешкає в забруднених районах, неминуче акумулює в своєму організмі різні полютантів. Підвищена жирність риби сприяє накопиченню в її тілі певних токсикантів, які сильніше акумулюються саме в жировій тканині.

Однак технології харчової промисловості дозволяють очистити риб’ячий жир від такого роду забруднення, і відповідальні виробники використовують їх, щоб підвищувати якість своєї продукції. Інтенсивність і якість даної очищення можуть відрізнятися в різних виробників. Якісне очищення вельми трудомістка, що позначається на вартості риб’ячого жиру.

До інших чинників, які можуть негативно позначитися на якості риб’ячого жиру, відноситься тепловий вплив, експозиція щодо сонячного світла, взаємодія з повітрям. Поліненасичені жирні кислоти, що становлять основу риб’ячого жиру, досить швидко прогорають при взаємодії з надмірною теплом, повітрям і сонячним світлом. З цієї ж причини жирна риба досить швидко втрачає своїх смакових якостях, якщо її залишити в сирому вигляді при кімнатній температурі на кілька годин.

Якщо приймається риб’ячий жир прогоркает або починає погано пахнути, то не слід його приймати. Ознакою прогоркания може бути посилена відрижка після його прийому.

Для якості риб’ячого жиру дуже важливо, щоб виробничий процес по створенню препаратів на його основі запобігав прогоркание. Бажано, щоб частка ейкозапентаеновой і докозагексаєнової кислоти в ньому була максимальною, а зміст інших жирів – мінімальним. Найбільш високоякісні препарати містять до 95% цих двох найбільш корисних жирних кислот, а зміст усіх інших компонентів мінімально.