Рецепти при панкреатиті підшлункової залози прості

Панкреатит став вельми поширеною проблемою серед сучасного населення Землі. Її виникнення викликано отруєнням, неправильним харчуванням. Не всі знають, наскільки важлива дієта при даної хвороби. Важливо знати, що рецепти при панкреатиті підшлункової залози повинні призначатися лікарем.


Для збільшення картинки натисніть на неї мишкою

особливості дієти

Рецепти страв при панкреатиті можуть бути найрізноманітнішими. Навіть з обмеженням харчування може бути смачним. Щоб урізноманітнити своє меню хворіє може знайти в інтернеті різноманітні страви при панкреатиті. Перед тим, як включати їх в свій раціон рекомендовано проконсультуватися з фахівцем.

Меню при панкреатиті має виключати такі продукти:

  • смажені;
  • жирні;
  • газовані напої;
  • солодощі (морозиво, булки, горіхи, тістечка, шоколад);
  • яйця;
  • какао;
  • свіжі фрукти, овочі (кислі);
  • кава;
  • міцний чай.

Обмежень звичайно ж дуже багато. Незважаючи на це дієтичні страви для хворих панкреатитом можуть бути досить-таки різноманітними. Розглянемо найбільш популярні рецепти при панкреатиті.

Популярні рецепти супів

Розглянемо овочеві супи при панкреатиті рецепти, які радять усім хворіють. Овочевий суп дуже корисний при такої хвороби. Його рекомендують вживати при будь-якій її формі (гострої, хронічної). Суп при панкреатиті слід вживати виключно теплим. Для приготування овочевого супу слід використовувати лише ті овочі, які найлегше перетравлюються всередині шлунка.

Найбільш простим рецептом є наступний. Беремо такі овочі:

  • цибуля;
  • картопля;
  • морква.

Їх слід дрібно порізати, потім проварити близько півгодини.

Ще одним дуже смачним варіантом є суп, приготований з відвару картоплі. У нього дозволено додавати різноманітну зелень. Щоб посилити смак цього супу, в нього рекомендується додати трохи сметани.

Тепер розглянемо дієтичні супи при панкреатиті рецепти. Ці супи готувати дуже просто. Простоті в приготуванні більшою мірою сприяє обмежена кількість дозволених продуктів.

Для приготування дієтичних супів можна використовувати вторинний бульйон з курячого м’яса. Дуже смачним є дієтичний супчик з додаванням білкового омлету (його ріжуть тоненькими смужками).

У приготуванні дієтичних страв при панкреатиті слід уникати таких продуктів, як капуста, пшоно, бобові. Готуючи дієтичний суп можна використовувати гречку, вівсянку.

Суп-пюре є ідеальним способом оновити своє меню, як-то його урізноманітнити. Цей варіант дуже зручний для хворих на туберкульоз панкреатитом, які строго дотримуються дієти.

Найпростішим рецептом супу-пюре є наступний. Пассируем цибулю, моркву в злегка підсоленому маслі. Потім заливаємо картопля, овочі невеликою кількістю води. Після того, як вода закипить, кип’ятимо її близько півгодини. Після того, як ця маса охолоне, її слід подрібнити блендером.

Будь-які супи-пюре рекомендовано подавати з сухариками.

Також в період ремісії можна побалувати себе курячим, сирним супом. Допускається вживати лише тофу, цей сорт сиру більше схожий на сир.

беремо:

  • морква;
  • гарбуз;
  • курячий бульйон (вторинний);
  • сир тофу;
  • кольорова капуста.

Відварюємо овочі протягом 20 хвилин, воду зливаємо, овочі подрібнюємо блендером, додаємо бульйон з курки. Надаємо супу консистенцію густого пюре. Додамо сіль, розтертий сир, варимо ще 5 хвилин.

Дозволені салати при панкреатиті

Дієта при панкреатиті рецепти може включати найрізноманітніші. Крім супів, каш, також дозволені деякі салати при панкреатиті. Харчування при даної хвороби має бути щадним, але в той же час організм має потребу в корисних речовинах, вітамінах. Тому супи, каші, рибу, м’ясо бажано доповнювати різними салатами. Смачні рецепти наведемо нижче.

Фахівці рекомендують вживати нижченаведені салати. Потрібно тільки пам’ятати, що вони мають деякі особливості в приготуванні:

  • вінегрет. Цей салат готуємо з рівної кількості картоплі, моркви, буряка. Овочі відварюємо, охолоджуємо, дрібно нарізаємо, заправляємо рослинною олією;
  • дієтичний олів’є. Щоб його приготувати, беремо рівні порції таких компонентів: морква, картопля, куряча грудка, яйця, свіжий огірок. Овочі відварюємо, також варимо м’ясо, яйця. Заправляти можна сіллю, сметаною (її жирність повинна бути низькою);
  • салат з моркви, буряка відварних. Ці овочі наділені нейтральної кислотністю, вони доступні круглий рік. Відварюємо овочі в шкірці, очищаємо їх, трьом на тертці. Заправити можна маслом рослинним, соусом (не жирний). Щоб салат вийшов більш свіжим, дозволено додавати яблуко;
  • зелений салат. Вимочуємо салатні листя в молоці (10 хв.), Їх можна занурити в окріп. Беремо м’якоть авокадо, помідори, огірки свіжі. Все порізати, перемішати;
  • з-т листовий. Не рекомендується їсти руколи, крес-салат. Решта сортів допускаються в невеликій кількості. З них можна готувати смачний, поживний салат. Миті листя рвемо на шматочки, додаємо яйце, розрізане на 8 частин (варити його потрібно круто), адигейський сир. Заправити можна сметаною, оливковою олією;
  • з-т фруктово-овочевий. Для його приготування беремо морква, яблука. Морква застосовується відварна. Для заправки беремо йогурт + цукровий пісок (1 ложка).

Десерти

При даної хвороби можна вживати дуже широкий асортимент десертів. Найбільш популярними є:

  • яблука запечені;
  • желе (фруктово-ягідне);
  • морси (їх готують зі свіжих фруктів: груш, яблук, бананів, ягід);
  • сирно-банановий десерт;
  • сирна запіканка при панкреатиті (її можна готувати в мультиварці, духовці);
  • шарлотка на кефірі (з яблуками).

Для приготування десертів при панкреатиті слід обмежити кількість цукру, можна скористатися сахарозаменителями.

користь киселю

Кисіль при панкреатиті вважається дуже корисним стравою. Його можна готувати в різних варіаціях. Це може бути вівсяний кисіль, фруктово-ягідний, молочний. При їх виготовленні використовується крохмаль (картопляний, кукурудзяний). Вівсяний кисіль багато хто любить за його приємний смак, ніжну консистенцію, наявність великої кількості корисних властивостей.

Серед корисних властивостей киселю відзначимо:

  1. Придушення шлункової, панкреатичної секреції. Подщелачивание кислої реакції шлункового соку.
  2. Слизисто-в’язка консистенція допомагає обволікати стінки шлунка, кишечника. Цей продукт рекомендують з тієї причини, що він не може викликати подразнення слизової.
  3. Поживність. Для вгамування голоду досить склянки киселю.
  4. Легка засвоюваність, яка сприяє швидкому одужанню, відновленню сил.

У кожного з видів киселю є особливі властивості. Розглянемо їх докладніше:

  1. Ягідні, фруктові киселі дуже насичені амінокислотами, різними вітамінами.
  2. У молочному киселі присутній тваринний білок (легкозасвоюваний).
  3. Вівсяний кисіль містить максимальні концентрації вітамінів з групи В. Він є низькокалорійним, вельми поживним. Ці ласощі здатне виводити токсини, шкідливі речовини, стимулювати перистальтику, запобігати дисбактеріоз кишечника, нормалізувати стілець.

Щоб приготувати вівсяний кисіль потрібні такі продукти:

  • вода;
  • пластівці вівсяні ( «Геркулес»). Їх потрібно 3 склянки;
  • кефір (0,5 склянки).

Пластівці насипаємо в банку на 3 літри, заливаємо водою. Вода повинна бути прокип’ячена, охолодженої до 300С. Вливаємо всередину банки кефір, все перемішуємо, закрити потрібно кришкою, медичної рукавичкою. Почнеться процес бродіння. Ідеально помістити ємність в темне місце з температурою в 28 – 30 градусів.

Вміст банки переціджують через 2 доби за допомогою друшляка, марлі. Всю рідина зливаємо в чистий бутель. Пластівці потрібно промити перекип’яченої водою (2 літри). Цю рідину зливаємо в окремий бутель. Обидві ємності потрібно настояти 10 – 12 годин, потім верхній шар рідини зливаємо, а нижній використовуємо в якості основи для вівсяного киселю.

Тепер готуємо кисіль. Беремо склянку води, 2 ст. л. основи, перемішуємо, варимо до потрібної густоти. Під час ремісії кисіль можна розбавляти ягідним сиропом.

Розглянувши різноманітні рецепти дієтичних страв, можна додати, що сподобалися в своє меню. Харчуватися при панкреатиті слід правильно, щоб швидше вилікувати хворобу, полегшити загальний стан.