Рак стравоходу – причини, перші симптоми, діагностика, лікування

На рак стравоходу називають злоякісне утворення, спочатку вражає слизову оболонку цього органу або його залози. Займаючи за кількістю хворих 6-е місце серед інших ракових пухлин, це онкозахворювання є одним з найнебезпечніших в світі. Найчастіше від нього страждають в Азії – від Ірану до північній частині КНР і Японії. Така географічна прив’язка раку пов’язана з особливостями місцевого харчування.

зміст

  • 1 Причини хвороби
    • 1.1 Супутні фактори
  • 2 Перші прояви раку стравоходу
  • 3 Класифікація і діагностика захворювання
  • 4 Особливості боротьби з раком стравоходу
    • 4.1 Основні види терапії
    • 4.2 Дієта при раку стравоходу
    • 4.3 Засоби народної медицини
  • 5 Профілактика захворювання

причини хвороби

Точні причини цього захворювання, так само як і більшості інших видів пухлин, не визначені. Найчастіше пухлина виникає під дією на слизову оболонку стравоходу хімічних та термічних факторів. З’являється в результаті хронічне запалення призводить до клітинних змін. А підвищення інтенсивності поділу клітин ще більше підсилює ушкодження тканин і з часом призводить до появи пухлини.

До захворювань, які вважаються що призводять до раку стравоходу, відносять:

  • ГПОД (грижу стравохідного отвору діафрагми);
  • стравохід Баррета, що представляє собою ускладнення при ГЕРХ;
  • звуження (стриктури) стравоходу.

Причинами онкозахворювання даного типу можуть стати мутації гена p53, що призводять до підвищення освіти однойменного білка. З’являється воно і у пацієнтів, які страждають від папіломавірусу. А ще рак стравоходу може розвиватися при наявності певних зовнішніх чинників.

супутні фактори

Поява раку стравоходу часто пов’язують з різними факторами, що підвищують ризик захворюваності. До них відносять шкідливі звички типу куріння і алкоголізму. А на територіях, де відзначається максимальний рівень захворювання, до таких причин відносять постійне вживання занадто жорсткого і замороженого м’яса (серверні регіони). Певну роль у розвитку онкозахворювання грають постійне вживання гарячих напоїв і мелкокостістих риб. Пов’язана поява таких пухлин і з одноманітною дієтою, практично виключає овочі і фрукти, через що організму не вистачає ні рибофлавіну, ні вітамінів A і C.

До додаткових факторів, що підвищує ймовірність розвитку пухлини тканин стравоходу, відносять:

  • хронічнеопромінення (наприклад, при роботі з радіоізотопними матеріалами);
  • безпосередній контакт пацієнта з канцерогенними речовинами;
  • хімічні опіки.

Всі ці фактори не приводять до раку стравоходу. Однак при наявності інших причин (мутацій, захворювань шлунково-кишкового тракту і вірусу) вони можуть значно прискорити процес утворення пухлини. Особливо, якщо їх дію комплексне – наприклад, хворий не тільки курить, а й постійно вживає алкоголь.

Перші прояви раку стравоходу

Поява пухлини стравоходу практично завжди проходить безсимптомно. Помітною вона стає тільки після того як починає частково перекривати просвіт цього органу, приводячи до утруднення ковтання і руху їжі. Невелика пухлина призводить до того, що хворий може вдавитися в процесі прийому їжі – однак найчастіше на це не звертають уваги. Подальший розвиток раку поступово збільшує ступінь перекривання стравоходу і знижує здатність пацієнта нормально харчуватися.

Припустити наявність раку стравоходу можна за наявністю наступної симптоматики:

  • болів у грудях;
  • втрати ваги;
  • неприємних відчуттів при ковтанні;
  • шлункових кровотеч;
  • отригіванія слизової маси, за консистенцією і кольором нагадує кавову гущу.

Без лікування результат виявляється цілком передбачуваним – організм виснажується, блювота посилюється. Можлива поява чорного калу. А, якщо пухлина переходить ще й на гортань, пацієнту стає важче говорити, голос хрипне, з’являється постійний кашель.

Класифікація і діагностика захворювання

Відомі 4 стадії розвитку онкозахворювання:

  1. Пухлина має чіткі розміри – її діаметр трохи більше 30 мм, проблем з ковтанням немає, ураження зачіпає тільки слизову стравоходу;
  2. Розміри злоякісного утворення, що зачіпає всі верстви стравоходу, досягають 30-50 мм;
  3. Пухлина продовжує рости, її діаметр становить понад 50 мм. Освіта знаходиться вже за межами стравоходу – в навколостравоходну клітковині. Спостерігається поява значної кількості метастаз. А просвіт стравоходу помітно звужується, заважаючи ковтати;
  4. Число метастаз підвищується, а рак починає поширюватися по іншим органам.

Діагностувати захворювання найкраще допомагають такі дослідження як рентгенографія. З її допомогою можна виявити рак стравоходу по порушенню структури рельєфу або наявності тіні від злоякісного утворення. Крім того, при проведенні такого дослідження перевіряють перистальтику органу, по відсутності якої теж можна виявити рак. Можливості рентгена підвищуються при використанні подвійного контрасту.

Додаткове дослідження, обов’язкове навіть при підозрах на пухлину, – езофагоскопія. Воно виконується за допомогою спеціального приладу езофагоскопа, що дозволяє діагностувати освіту, локалізувати його місце розташування, визначити форму і ступінь викликаного раком звуження. В цей же час встановлюють наявність кровотеч і беруться аналізи для подальших досліджень – цитологічного і гістологічного. А ймовірність діагностування раку з їх допомогою практично стовідсоткова.

Особливості боротьби з раком стравоходу

Лікування захворювання включає хірургічне втручання та ендоскопічні методики. В якості додаткових заходів для поліпшення самопочуття хворого може застосовуватися народна медицина. Хворий повинен обов’язково дотримуватися спеціальної дієти, так як неправильне харчування може ще більше погіршити симптоми раку.

Основні види терапії

До хірургічних методів боротьби з раковими пухлинами в стравоході відносять:

  • екстирпацію, в процесі якої уражену ділянку стравоходу видаляється разом з оточуючими лімфовузлами і клітковиною. Наслідки операції досить серйозні, і її проводять за все в 5% випадків, у літніх пацієнтів або при пізньому виявленні останніх стадій раку;
  • операцію Гірлока, яка потрібна при наявності пухлини в нижній третині ураженого органу;
  • операцію Льюїса, що застосовується в тих випадках, коли рак вражена середина грудної частини стравоходу.

До ендоскопічних методів терапії відносять резекцію слизової оболонки стравоходу, під час якої зона ураження спочатку піднімається, а потім віддаляється. Для нетермічний і лазерної деструкції використовують лазер, що руйнує клітини злоякісного утворення. Реканалізація стравохідного просвіту теж передбачає використання випромінювання, а потім руйнування пухлини з допомогою введення в неї 96-процентного етилового спирту. А для закріплення ефекту від цієї процедури застосовують ендопротезування пластиковими протезами і металопластикових стентами.

Променеву терапію і хіміотерапія використовують для боротьби з раком стравоходу, так само як і при лікуванні інших онкозахворювань. Першу проводять і до, і після хірургічного втручання. А, якщо пухлина неоперабельна, обидва варіанти застосовують в комплексі. Ефективність методик досить висока. Променева терапія викликає повну регресію раку у одного пацієнта з 5, хіміотерапія призводить до появи поліпшень вдвічі частіше.

Дієта при раку стравоходу

Важливий елемент лікування раку стравоходу – правильна дієта. Вона являє собою вживання:

  • страв, температура яких приблизно відповідає аналогічному параметру людського тіла;
  • їжі, вільної від часток, здатних перекрити і без того вже сузівшееся отвір стравоходу (кісточок, грудок, шкірки);
  • рідини, загальний обсяг якої протягом доби не повинен перевищувати 1,2-1,5 літрів, в залежності від маси пацієнта.

Оптимальним варіантом для включення в раціон є варені і приготовані на пару продукти, рідкі каші без молока, кисіль з фруктів, вершкове масло, жовток яйця і картопляне пюре. При включенні в меню хворого риби її слід звільняти від кісток і, бажано, подавати перетерті. У той же час і смажену, і гостру, і навіть занадто приправлену їжу з раціону пацієнта з раком стравоходу рекомендується виключити.

Засоби народної медицини

Народні засоби при лікуванні раку не можуть вважатися по-справжньому ефективними способами для видалення і навіть зменшення розмірів пухлини. Однак, доповнивши ними звичайне лікування, можна домогтися зниження больових відчуттів. А відсутність болю і покращилося самопочуття пацієнта теж можна назвати важливим фактором, що сприяє одужанню.

Серед методик, рекомендованих народною медициною, варто відзначити наступні:

  1. Використання відвару з квіток княжика (рослини сімейства Лютикова). Сировина, купити яке можна в магазинах лікарських трав, заливається окропом (1 ст. Л. На 1 ст. Води), відстоюється, проціджують і вживається тричі на день під час їжі;
  2. Прийом порошку з кореня лопуха (готується або купується в уже готовому вигляді), який слід вживати 3 р. на добу;
  3. Вживання тричі на день обліпихової олії (1 ст. Л.). Цей варіант найкраще підходить при лікуванні раку за допомогою опромінення.

Втім, до вживання в їжу навіть таких щодо безпечних і не викликають особливих побічних ефектів препаратів при такому захворюванні як рак шлунка слід ставитися з максимальною обережністю. І при використанні одного з них слід обов’язково проконсультуватися з лікарем.

профілактика захворювання

В якості профілактичних заходів, що дозволяють якщо не зменшити пухлину, то хоча б знизити ймовірність її появи і збільшення, застосовують:

  • відмова від шкідливих звичок (алкоголю та куріння);
  • збільшення в раціоні кількості овочів;
  • помірне споживання гарячих напоїв – особливо, кава.

Профілактика раку стравоходу також включає своєчасне виявлення і лікування супутніх захворювань. Це дозволяє діагностувати пухлину на більш ранніх стадіях і вжити заходів по її видаленню. А допомогти в своєчасному виявленні онкозахворювань і стравоходу, і інших органів можуть профілактичні огляди і звернення до фахівців при появі перших же симптомів.

Рак стравоходу – хвороба, яка протікає досить повільно. Першими її ознаками є больові відчуття в процесі прийому їжі. Результатом стає поступове виснаження організму в результаті зниження імунітету. Крім того, у хворого можуть спостерігатися навіть проблеми з диханням.