Пюре з броколі для грудничка: рецепт, як приготувати для першого прикорму

Свіжоприготовлене пюре з овочів, на відміну від фруктового, є більш корисним для організму. Овочеві пюре швидко засвоюються і покращують травний процес. До того ж дане блюдо не викликає алергічних реакцій у дитини. Фахівці рекомендують спочатку вибирати в якості основного інгредієнта гіпоалергенні овочі, такі як кабачок, цвітна капуста або брокколі. Через кілька місяців можна починати готувати страву з моркви і картоплі.

Брокколі – корисний овоч, який рекомендується для перших прикорму грудничка

З чого починати прикорм?

Для початку визначимося, який вік малюка вважається найбільш підходящим для годування блюдом з брокколі. Вводити прикорм рекомендується малюкам, які перебувають на грудному вигодовуванні від 6 місяців, а за умови знаходження на штучному вигодовуванні – близько 4 місяців.


Знайомство дитини з приготованими овочами не повинно статися раніше, ніж через півроку. До цього періоду ферменти, що відповідають за засвоєння нових видів їжі, ще не встигли сформуватися, тому приготована вами їжа в якості першого прикорму не тільки не принесе ніякої користі, а й сильно нагрузить систему травлення.

Якщо ви ще не знаєте, скільки давати брокколі заради прикорму, то педіатри в один голос скажуть вам, що потрібна половина чайної ложки. Кількість вживаної цвітної капусти можна поступово збільшувати (на підлогу ложки більше з кожним днем), спостерігаючи при цьому за реакцією організму. Через 7 днів можна ввести в меню інший овоч за умови, що до цього не спостерігалося порушень в роботі системи травлення або будь-яких алергічних реакцій. Згодом, коли малюк привчиться до вживання різних видів овочів, ви зможете їх комбінувати під час приготування того чи іншого блюда.

Прикорм брокколі починають з піврічного віку малюка, що знаходиться на ГВ

основні переваги

Незважаючи на те, що броколі є однією з різновиду цвітної капусти, її користь і поживні властивості вище, ніж у цвітної, а смак більш пряний. У ній міститься багато корисних мінералів і вітамінів, особливо, вітаміну С і каротину. Також є багато білка (практично стільки ж, як в курячих яйцях і яловичині), який, отже, містить амінокислоти, що запобігають розвитку ряду хвороб.

Багато лікарів радять включити брокколі в перший раціон дітей, які часто хворіють (особливо тих, хто страждає від порушень травлення, інфекцій або поганого апетиту). Ще капуста рекомендована в якості першого дитячого прикорму для немовлят, що мають підвищену масу тіла. Клітковина, яка міститься в овочі, не тільки запобігає запор, але і забезпечує відчуття ситості, тому дитина їсть і наїдається навіть невеликою порцією. Разом з тим, дуже багато капусти може пошкодити дитячому здоров’ю, спровокувати кишкові кольки і надмірне газоутворення.

Приготування капусти брокколі

Корисні властивості цього овоча, які описані вище, можуть зберігатися тільки тоді, коли він готуватися на пару, або відварюється нетривалий час (протягом декількох хвилин). Не можна гасити або смажити капусту нехай навіть на слабкому вогні, поки дитині не виповниться 3 роки. Після досягнення зазначеного віку – будь ласка.

Готуємо все необхідне

Перед приготуванням поділяємо брокколі на суцвіття і відмочувати для видалення бруду

Брокколі потрібно вимочувати протягом одного-двох годин у холодній воді, особливо, якщо ви придбали його в магазині або на ринку. Завдяки воді капуста очиститься від нітратів, пестицидів та інших шкідливих речовин, а також від комах, які сховалися в суцвіттях. Якщо постачальник овочів перевірений (або вони були зібрані на власному городі), і ви на сто відсотків упевнені, що ніяка хімія при вирощуванні не використовувалася, то овоч можна і не вимочувати. Також процедура не потрібна, якщо малюк не страждає від харчової алергії.

прості рецепти

Розглянемо кілька рецептів приготування брокколі для дитини. Звичайна варіння полягає у виконанні наступних дій:

  1. Готується емальований посуд.
  2. У посуд поміщається капуста (максимум 100 грам), обов’язково в уже киплячу воду. Важливо, щоб вода злегка покривала суцвіття.
  3. Варити слід приблизно 10 хвилин. Посуд має бути накрита кришкою, а кипіння – слабким. Готувати слід до тих пір, поки продукт не стане м’яким.

Також можна готувати даний овоч на пару. Процедура приготування в даному випадку буде виглядати дещо по-іншому:

  • в паро- або мультиварці вибирається режим «гасіння»;
  • вимиті суцвіття укладаються на решітку, призначалися для приготування;
  • виставляється необхідний час (10 хвилин);
  • по завершенню приготування брокколі розминається з допомогою блендера.

Для приготування пюре з брокколі скористайтеся блендером, тоді воно буде ніжнішим і однорідним

На замітку! Замість пароварки можна використовувати звичайну каструлю, куди вміщено сито або друшляк. Також в каструлю можна поставить залізну підставку, а на неї – миску з брокколі.

В кінці суцвіття протирається через сито або подрібнюється тим же блендером. Додається невелика кількість кип’яченої води, якщо консистенція повинна бути рідшою. Іноді овочеве пюре роблять з молочною сумішшю або грудним молоком і заправляють декількома краплями оливкової / лляної олії (обов’язково нерафінованої). До слова, якщо у малюка надлишкову вагу, то рослинне масло йому не підійде, а якщо недостатній, то буде дуже корисним.

Брокколі з картоплею

Якщо ваш малюк є й інші овочі, то для нього підійде наведений нижче рецепт. Якість виготовлення прикорму залежить від зрілості підібраних овочів:

  1. Береться капуста і картопля (1: 1), ретельно вимивається і очищається.
  2. У каструлю заливається невелика кількість води, потім, коли вона закипить, поміщається нарізану кубиками картоплю. Ще через 10 хвилин поміщається капуста.
  3. Інгредієнти відварюються до тих пір, поки не знайдуть м’якість, після чого потрібно зробити подрібнення одним з описаних способів.
  4. Суміш повторно доводиться до кипіння, додається рослинне або вершкове масло для запобігання запору.

На думку багатьох дієтологів, солити брокколі не варто, оскільки користі від цього ніякої, а у немовлят взагалі поки немає сольових рецепторів. Додавання солі допускається лише після року, і то в невеликій кількості.

Коли малюк підросте, брокколі можна буде готувати з іншими овочами

Заготовляємо овочі на зиму

Для забезпечення дитини корисними речовинами в осінній і зимовий час, коли купити свіжі продукти досить важко, багато батьків заморожують овочі. Це допомагає забезпечити дитину збалансованим харчуванням. Так, дійсно «своє» завжди краще, ніж з магазину.


На замітку! Якщо не дотримуватися умов зберігання овочів, то вони можуть по кілька разів відтавати і заморожувати. Якщо в упаковці присутні крижані грудочки (це можна визначити на дотик), значить, умови насправді не дотримувалися.

Домашня заготовка брокколі не являє собою нічого складного. Головне, щоб продукт був свіжим, цілим і не зіпсованим:

  • для заморозки використовуються невеликі контейнери;
  • брокколі діляться на суцвіття, ретельно промиваються, після чого розкладаються на серветці для висихання;
  • перед укладанням в контейнери овочі повинні бути сухими, інакше на них утворюється багато льоду.

Заморожена капуста опускається в каструлю з киплячою водою. Вариться до тих пір, поки не знайде м’якість.

Як правильно купувати дитяче харчування?

У батьків не завжди виходить приготувати раніше заморожену капусту або купити свіжу. В такому випадку ви можете придбати дитяче харчування в магазині.

Пюре з броколі можна купити і в магазині, головне, щоб в ньому не було інших непотрібних компонентів

Трохи про дитячому овочевому пюре. Що повинно входити до його складу:

  • в його склад входить лише очищена вода і свіже овоч;
  • не містить солі, цукор, барвників і консервантів;
  • продукт повинен бути герметично упакованими (свідченням того повинен бути характерний хлопок при розтині);
  • одне повинно мати однорідну консистенцію (іншими словами бути гомогенізований).

Оптимальна температура для зберігання овочевого пюре повинна варіюватися в межах + 2-25 градусів, при цьому рівень вологості не повинен перевищувати 75%. Також важливо, щоб перед годуванням дитини дитяче харчування попередньо прогрівається на водяній бані (оптимальна температура? Пюре з броколі для грудничка: рецепт, як приготувати для першого прикорму


Menu

Як швидко приготувати пюре з брокколі для грудничка: прості рецепти першого прикорму

Свіжоприготовлене пюре з овочів, на відміну від фруктового, є більш корисним для організму. Овочеві пюре швидко засвоюються і покращують травний процес. До того ж дане блюдо не викликає алергічних реакцій у дитини. Фахівці рекомендують спочатку вибирати в якості основного інгредієнта гіпоалергенні овочі, такі як кабачок, цвітна капуста або брокколі. Через кілька місяців можна починати готувати страву з моркви і картоплі.

Брокколі – корисний овоч, який рекомендується для перших прикорму грудничка

З чого починати прикорм?

Для початку визначимося, який вік малюка вважається найбільш підходящим для годування блюдом з брокколі. Вводити прикорм рекомендується малюкам, які перебувають на грудному вигодовуванні від 6 місяців, а за умови знаходження на штучному вигодовуванні – близько 4 місяців.


Знайомство дитини з приготованими овочами не повинно статися раніше, ніж через півроку. До цього періоду ферменти, що відповідають за засвоєння нових видів їжі, ще не встигли сформуватися, тому приготована вами їжа в якості першого прикорму не тільки не принесе ніякої користі, а й сильно нагрузить систему травлення.

Якщо ви ще не знаєте, скільки давати брокколі заради прикорму, то педіатри в один голос скажуть вам, що потрібна половина чайної ложки. Кількість вживаної цвітної капусти можна поступово збільшувати (на підлогу ложки більше з кожним днем), спостерігаючи при цьому за реакцією організму. Через 7 днів можна ввести в меню інший овоч за умови, що до цього не спостерігалося порушень в роботі системи травлення або будь-яких алергічних реакцій. Згодом, коли малюк привчиться до вживання різних видів овочів, ви зможете їх комбінувати під час приготування того чи іншого блюда.

Прикорм брокколі починають з піврічного віку малюка, що знаходиться на ГВ

основні переваги

Незважаючи на те, що броколі є однією з різновиду цвітної капусти, її користь і поживні властивості вище, ніж у цвітної, а смак більш пряний. У ній міститься багато корисних мінералів і вітамінів, особливо, вітаміну С і каротину. Також є багато білка (практично стільки ж, як в курячих яйцях і яловичині), який, отже, містить амінокислоти, що запобігають розвитку ряду хвороб.

Багато лікарів радять включити брокколі в перший раціон дітей, які часто хворіють (особливо тих, хто страждає від порушень травлення, інфекцій або поганого апетиту). Ще капуста рекомендована в якості першого дитячого прикорму для немовлят, що мають підвищену масу тіла. Клітковина, яка міститься в овочі, не тільки запобігає запор, але і забезпечує відчуття ситості, тому дитина їсть і наїдається навіть невеликою порцією. Разом з тим, дуже багато капусти може пошкодити дитячому здоров’ю, спровокувати кишкові кольки і надмірне газоутворення.

Приготування капусти брокколі

Корисні властивості цього овоча, які описані вище, можуть зберігатися тільки тоді, коли він готуватися на пару, або відварюється нетривалий час (протягом декількох хвилин). Не можна гасити або смажити капусту нехай навіть на слабкому вогні, поки дитині не виповниться 3 роки. Після досягнення зазначеного віку – будь ласка.

Готуємо все необхідне

Перед приготуванням поділяємо брокколі на суцвіття і відмочувати для видалення бруду

Брокколі потрібно вимочувати протягом одного-двох годин у холодній воді, особливо, якщо ви придбали його в магазині або на ринку. Завдяки воді капуста очиститься від нітратів, пестицидів та інших шкідливих речовин, а також від комах, які сховалися в суцвіттях. Якщо постачальник овочів перевірений (або вони були зібрані на власному городі), і ви на сто відсотків упевнені, що ніяка хімія при вирощуванні не використовувалася, то овоч можна і не вимочувати. Також процедура не потрібна, якщо малюк не страждає від харчової алергії.

прості рецепти

Розглянемо кілька рецептів приготування брокколі для дитини. Звичайна варіння полягає у виконанні наступних дій:

  1. Готується емальований посуд.
  2. У посуд поміщається капуста (максимум 100 грам), обов’язково в уже киплячу воду. Важливо, щоб вода злегка покривала суцвіття.
  3. Варити слід приблизно 10 хвилин. Посуд має бути накрита кришкою, а кипіння – слабким. Готувати слід до тих пір, поки продукт не стане м’яким.

Також можна готувати даний овоч на пару. Процедура приготування в даному випадку буде виглядати дещо по-іншому:

  • в паро- або мультиварці вибирається режим «гасіння»;
  • вимиті суцвіття укладаються на решітку, призначалися для приготування;
  • виставляється необхідний час (10 хвилин);
  • по завершенню приготування брокколі розминається з допомогою блендера.

Для приготування пюре з брокколі скористайтеся блендером, тоді воно буде ніжнішим і однорідним

На замітку! Замість пароварки можна використовувати звичайну каструлю, куди вміщено сито або друшляк. Також в каструлю можна поставить залізну підставку, а на неї – миску з брокколі.

В кінці суцвіття протирається через сито або подрібнюється тим же блендером. Додається невелика кількість кип’яченої води, якщо консистенція повинна бути рідшою. Іноді овочеве пюре роблять з молочною сумішшю або грудним молоком і заправляють декількома краплями оливкової / лляної олії (обов’язково нерафінованої). До слова, якщо у малюка надлишкову вагу, то рослинне масло йому не підійде, а якщо недостатній, то буде дуже корисним.

Брокколі з картоплею

Якщо ваш малюк є й інші овочі, то для нього підійде наведений нижче рецепт. Якість виготовлення прикорму залежить від зрілості підібраних овочів:

  1. Береться капуста і картопля (1: 1), ретельно вимивається і очищається.
  2. У каструлю заливається невелика кількість води, потім, коли вона закипить, поміщається нарізану кубиками картоплю. Ще через 10 хвилин поміщається капуста.
  3. Інгредієнти відварюються до тих пір, поки не знайдуть м’якість, після чого потрібно зробити подрібнення одним з описаних способів.
  4. Суміш повторно доводиться до кипіння, додається рослинне або вершкове масло для запобігання запору.

На думку багатьох дієтологів, солити брокколі не варто, оскільки користі від цього ніякої, а у немовлят взагалі поки немає сольових рецепторів. Додавання солі допускається лише після року, і то в невеликій кількості.

Коли малюк підросте, брокколі можна буде готувати з іншими овочами

Заготовляємо овочі на зиму

Для забезпечення дитини корисними речовинами в осінній і зимовий час, коли купити свіжі продукти досить важко, багато батьків заморожують овочі. Це допомагає забезпечити дитину збалансованим харчуванням. Так, дійсно «своє» завжди краще, ніж з магазину.


На замітку! Якщо не дотримуватися умов зберігання овочів, то вони можуть по кілька разів відтавати і заморожувати. Якщо в упаковці присутні крижані грудочки (це можна визначити на дотик), значить, умови насправді не дотримувалися.

Домашня заготовка брокколі не являє собою нічого складного. Головне, щоб продукт був свіжим, цілим і не зіпсованим:

  • для заморозки використовуються невеликі контейнери;
  • брокколі діляться на суцвіття, ретельно промиваються, після чого розкладаються на серветці для висихання;
  • перед укладанням в контейнери овочі повинні бути сухими, інакше на них утворюється багато льоду.

Заморожена капуста опускається в каструлю з киплячою водою. Вариться до тих пір, поки не знайде м’якість.

Як правильно купувати дитяче харчування?

У батьків не завжди виходить приготувати раніше заморожену капусту або купити свіжу. В такому випадку ви можете придбати дитяче харчування в магазині.

Пюре з броколі можна купити і в магазині, головне, щоб в ньому не було інших непотрібних компонентів

Трохи про дитячому овочевому пюре. Що повинно входити до його складу:

  • в його склад входить лише очищена вода і свіже овоч;
  • не містить солі, цукор, барвників і консервантів;
  • продукт повинен бути герметично упакованими (свідченням того повинен бути характерний хлопок при розтині);
  • одне повинно мати однорідну консистенцію (іншими словами бути гомогенізований).

Оптимальна температура для зберігання овочевого пюре повинна варіюватися в межах + 2-25 градусів, при цьому рівень вологості не повинен перевищувати 75%. Також важливо, щоб перед годуванням дитини дитяче харчування попередньо прогрівається на водяній бані (оптимальна температура не більше 37 градусів).