Печія після алкоголю: від пива, від вина, від горілки

Вже давно лікарі одноголосно стверджують, що алкогольні напої приносять непоправної шкоди всім органам і організму в цілому. Часті перевищення безпечної дози алкоголю стають причиною, в буквальному сенсі, руйнування систем організму, їх дисфункції. Печія – одне з захворювань, розвиток якого більш ніж можливо при вживанні алкогольних напоїв.

Негативний вплив спиртних напоїв на організм давно відомо, воно так само негативно каже і на кислотному балансі шлунка.

Шкідливий вплив алкоголю

В першу чергу страждає травна система. При частому зловживанні алкоголем – не має значення, міцним або слабким – починаються серйозні порушення роботи шлунково-кишкового тракту, тканини внутрішніх органів стають більш вразливими. Часто сигналом про порушення роботи травної системи буває печіння в грудях.

причини

Печія після алкоголю може виникнути через те, що слизова оболонка, основна функція якої – захист тканин внутрішніх органів, просто не справляється зі своєю роботою при впливі на неї великої кількості спиртової рідини. Як наслідок – один з компонентів шлункового соку, а саме соляна кислота, починає роз’їдати тканини стравоходу і шлунка. Крім того, різко впаде захисна функція організму, так як алкоголь загальмовує і пригнічує нервову систему. Це призводить до того, що порушується функція сфінктера, від чого і відбувається частковий викид вмісту шлунка.

симптоми

Особливості прояви печії практично нічим не відрізняються від симптоматики через будь-який інший причини. Основні ознаки того, що розпивання алкоголю спровокувало печію, такі:

  • відрижка;
  • тяжкість в шлунку або кишечнику;
  • труднощі в процесі ковтання;
  • печіння на мові;
  • пекуче відчуття в грудях, незалежно від зміни положення;
  • біль і першіння в горлі.

Вплив видів алкоголю на систему травлення

Не всі спиртне однозначно провокує печію. Окремий вид індивідуально впливає на органи, притупляючи їх нормальну діяльність.

Печія через пиво

Хміль у пиві додатково стимулює секрецію шлунка, що небажано при печії.

Деяким здасться дивним, що пиво відкриває список шкідливих для шлунково-кишкового тракту напоїв. Дійсно, пиво – одне з популярних засобів народної медицини. Чому такі позитивні відгуки? Адже пиво – це слабоалкогольний напій, а значить його варто рівняти до решти спиртовмісних рідин. Справа в тому, що пиво має в складі практично весь спектр вітамінів групи В, вітамін РР, а також безліч корисних для людського організму мінералів – магній, залізо, цинк, мідь.

Незважаючи на всі описані позитивні моменти, це – тільки одна сторона загальної характеристики. Серед можливого негативного впливу пива на організм людини необхідно виділити два головні моменти:

  • По-перше, всім відомо, що пиво варять з хмелю. Цей компонент є сильним стимулятором надлишкової вироблення шлункового соку, прямий наслідок – печія від пива.
  • По-друге, бульбашки вуглекислого газу послаблюють нижній стравохідний сфінктер. Найчастіше при відрижці після пива в пищеводную трубку частково потрапляє вміст шлунка.

Печія від вина

У багатьох вино вважається традиційним повсякденним напоєм, без якого не обходиться жоден прийом їжі або дружня зустріч. Тоді, за логікою речей, мало не кожна людина повинна страждати від печії і регулярно відвідувати лікарів зі скаргами на печіння в грудях.

Справжній якісний напій в невеликих дозах – приблизно до 200 мілілітрів на добу – не приносить жодної шкоди організму. Більш того, прийнято вважати, що келих в день надає сприятливу дію – зміцнює імунітет, нормалізує роботу нервової системи, покращує функціонування шлунково-кишкового тракту.

Шлунок може постраждати від надмірного вживання вина низької якості.

Але це стосується тільки натурального виноградного алкоголю. Дешеві віноподобние продукти, які в достатку представлені в магазинах і супермаркетах, можуть згубно вплинути на організм. Крім того, що такий напій стає причиною сильної печії, істотно страждає печінка, верхні органи травлення, падає рівень імунітету, організм в цілому слабшає.

Печія від горілки

З усіх видів алкоголю, про які йдеться в статті, горілка – найшкідливіший спиртний напій. Сприятливого впливу на організм цей вид абсолютно не має, а ось про втрату, яку він завдає травній системі, можна говорити довго. Навіть малі дози можуть стати спусковим гачком порушення роботи внутрішніх органів і привести до погіршення самопочуття.

В першу чергу від горілки страждає печінка, адже це головний орган, який бере участь в процесі очищення організму, знешкодження спиртного, яке потрапляє в організм. На слизову оболонку шлунка також робить згубний вплив, просто руйнуючи її, що призводить до утворення ерозій і виразок різного ступеня тяжкості. Таким чином, руйнується природний механізм захисту стінок і тканин шлунка від впливу агресивного їжі. Тому нескладно простежити логічний зв’язок печії з регулярним вживанням горілки.

Печія від шампанського

Без ігристого напою не обходиться жодне застілля або велике свято, будь-то новорічне застілля, весілля або день народження. Насправді, за урочистим пострілом пробки і потріскуванням бульбашок в бокалі приховуються не дуже позитивні наслідки.

Збираючись в шлунку, бульбашки призводять до утворення надлишкової кількості вуглекислого газу, з якого, власне, полягають ці бульбашки. Створене додатковий тиск в шлунку розслабляє і відкриває нижній сфінктер, що призводить до відрижки і печії. Крім того, за рахунок вуглекислого газу, стан сп’яніння настає швидше, це розслабляє організм і притуплює роботу нервової системи.

Як правило, повний шлунок і бажання спати призводить до того, що нижній сфінктер перестає справлятися зі своїм завданням. Часте вживання шампанського цілком може стати передумовою для того, що печія стане постійним симптомом і не тільки безпосередньо після розпивання ігристих напоїв.

Печія від коньяку

Незважаючи на те що коньяк відносять до елітних напоїв, печія від його вживання також має місце. Механізм пошкодження травної системи аналогічний впливу горілки. В першу чергу страждає печінка, слизова оболонка шлунка і стравохід.

лікування

Дружні посиденьки, свята не обходяться без спиртного. Іноді хочеться розслабитися, побути в ненапряженной атмосфері. Якщо вже вийшло так, що з’явилася печія, необхідно знати, що робити, щоб усунути цей симптом.

Екстренна допомога

Якщо печія застала зненацька, найпростіший спосіб побороти її – зайти в найближчу аптеку за ліками. Зараз існує безліч препаратів в різних формах, які можуть усунути печію в найкоротші терміни. Найпопулярніше домашнє засіб від печії – харчова сода. Вона створює в шлунку лужне середовище, яка нейтралізує кислоту. Приймати соду можна тільки за умови відсутності серцево-судинних захворювань або хвороб шлунка. Для приготування розчину достатньо розвести чайну ложку соди в склянці питної води. Даний спосіб підходить тільки для рідкісних випадків, коли немає можливості позбутися від печії іншим засіб. Часте вживання соди може серйозно порушити роботу шлунково-кишкового тракту.

аптечні засоби

Щоб уникнути непередбачених ситуацій бажано мати з собою хоча б найпростіший засіб від печії. Асортимент аптек дозволяє вибрати засіб, залежно від ситуації – від сприятливих до препаратів моментальної дії. Найпоширенішими ліками вважаються «Маалокс», «Смекта». У будь-якому випадку можна запитати у фармацевта, що може ефективніше допомогти.

Як усунути алкогольну печію будинку?

Головна порада як народної, так і офіційної медицини – не вживати алкоголь або ж звести його до мінімуму. Але якщо так вийшло, що з’явилася печія, можна усунути її за допомогою трав’яних настоїв. Від печіння в грудях допомагає позбутися ромашковий відвар, чай з збору подорожника і кропиви, або звіробою з алтея. Завдяки антизапальною властивостями, вони заспокоюють роздратовану слизову оболонку стравоходу і шлунка. Незважаючи на те що це трави, протипоказання до їх прийому існують. Тому безпечніше спочатку проконсультуватися з лікарем, а потім вже займатися домашнім лікуванням.

Що ще потрібно знати?

Чому виникає печія, що робити, щоб від неї позбутися, головне, що потрібно знати при періодичних проявах печії? Але є ще кілька моментів, інформованість в яких буде також важливою.

Можливі наслідки

Печію не прийнято вважати самостійним захворюванням, але вона здатна залишити після себе неприємні наслідки, які не завжди нешкідливі. Саме печія часто супроводжує таким хворобам шлунково-кишкового тракту, як хронічний холецистит, гастрит, шлункова виразка або виразка дванадцятипалої кишки, дуоденіт. Це неповний список, але ці захворювання найчастіше діагностуються у людей, для яких печія стала мало не постійним явищем. Періодичність прояву симптому повинна стати серйозним приводом для якнайшвидшого візиту до лікаря, повного обстеження для встановлення її причини.

Який алкоголь дозволений?

Власне кажучи, ніякої. Але якщо це одиничний випадок і уникнути його не можна, варто пам’ятати кілька порад:

  • при нечастому виникненні печії дозволяється випити чарку горілки або дорогого коньяку;
  • якщо печія проявляється часто, будь-який алкоголь заборонений;
  • небажано вживання газованих алкогольних напій, шампанського та алкогольних коктейлів;
  • від вина теж краще відмовитися, воно підвищує кислотність в шлунку і сприяє підвищеному виробленню шлункового соку.

профілактичні заходи

Кожен позбудеться від печії, або зведе до мінімуму ризик її виникнення, деякі рекомендації з профілактики допоможуть уникнути її повторення. Головні правила виглядають наступним чином:

  • відмовитися від шкідливої ??їжі, дратує шлунок: борошняне, солодке, смажене, жирне, солодке;
  • намагатися не їсти за 4 години до сну;
  • є часто і невеликими порціями, ретельно пережовуючи їжу;
  • після останнього прийому їжі не завадить невелика прогулянка;
  • вкладаючись спати, трохи підніміть подушку, в такому положенні ризик печії незначний.