Омлет для дитини 1 року: рецепти, з якого віку можна приготувати?

Раціон харчування дитини складається так, щоб в ньому було присутнє оптимальна кількість вітамінів, мікроелементів і мінералів. Курячі яйця відповідають таким вимогам в повній мірі. Білок і жовток володіють унікальним складом, в якому є вітаміни A, D, C, D, E, K, амінокислоти, мінерали (кальцій, фосфор). Жовток постачає організму малюка залізо.

Краще блюдо з яєць для дітей – це омлет. Незважаючи на безсумнівну користь курячих яєць, їх надлишок в раціоні може стати причиною алергії. Однорічному малюку їсти даний продукт дозволяється не більше 1-2 рази в тиждень. Збираючись готувати омлет, використовуйте яйця, в свіжості яких ви впевнені на 100 відсотків. Беріть спеціальне дитяче молоко. Якщо у вас є можливість купувати молоко з-під корови, обов’язково прокип’ятіть його.

Омлет дуже корисний для дитини, так як в яйцях міститься велика кількість вітамінів

Куряче або перепелине: яке яйце краще для дитини?


Харчова цінність курячих і перепелиних яєць майже однакова, але для маленького організму другі безпечніше. Перепелині засвоюються легше, вони менш алергенні, зміцнюють імунітет. Яйця з-під курки гіпоалергенні. Якщо малюк дав негативну реакцію на них, замініть перепелиними. Правда, вони менше за розміром, тому їх потрібно в 2 рази більше.

Складаючи меню для крихти старше 1 року, доведеться враховувати його смак. Пішло той час, коли малюк задовольнявся материнським молоком або сумішшю. Сьогодні перед вами маленький привереда, у якого є свій смак і уподобання. Втім, омлет люблять багато дітей. Давайте приготуємо страву класичним способом, а заодно, з’ясуємо, як його робити в мікрохвильовці або мультиварці.

Важливі деталі в приготуванні страви

Починаючи з 7-8 місяців дитині можна готувати омлет з жовтків. Такі рекомендації педіатрів. Білок вводять ближче до року. Мамам ми порадимо:

  • якщо беруться яйця з-під домашнього птаха, перевірте, що курка здорова;
  • магазинний продукт треба обмити, щоб прибрати мікроби;
  • молоко використовуйте перевірений: домашнє або спеціальне дитяче;
  • сіль і спеції не додавайте;
  • вводите інші інгредієнти (овочі, м’ясо) поступово, щоб організм малюка звик.

При виборі яєць багато матусь керуються власними уподобаннями, проте не можна забувати про те, що перепелині яйця менш алергенні

Перейдемо до процесу приготування. Ми розповімо вам, як зробити омлет в мультиварці і мікрохвильовці. Обмежуватися одним класичним варіантом не будемо, спробуємо приготувати кілька видів омлету, з різними, часом несподіваними для мам, інгредієнтами. Познайомимо з рецептом дієтичного страви, який стане в нагоді для діток з проблемами шлунково-кишкового тракту.

Рецепти омлету для мультиварки

Бажаючи годувати своє чадо корисною і смачною їжею, мама зобов’язана знати, як правильно її приготувати. Мультиварка ідеально підходить для приготування дитячих страв, в тому числі і омлету. Блюдо в ній рівномірно обсмажується, добре піднімається і зберігає прекрасний смак. Кілька цікавих рецептів допоможуть урізноманітнити меню вашого скарби.

класичний рецепт

Традиційний рецепт омлету, для якого нам знадобляться: 1 жовток, півсклянки молока і 3 грами вершкового масла. Як готувати:

  1. Наливаємо молоко в глибоку миску, додаємо яйце, добре збиваємо.
  2. Кладемо масло в чашу мультиварки, включаємо режим “Розігрів”. Чекаємо, коли масло розтопиться.
  3. Вливаємо збите з молоком яйце, перемикаємо на режим «Випікання», готуємо 10 хвилин.


Дітки з більшою охотою їдять гарно оздоблені страви. Готовий омлет можна викласти шматочками овочів, зробивши з них забавну мордочку або квіткову галявину. Якщо ви збираєтеся регулярно пригощати свій скарб омлетом, зробіть його твердим сиром. Натріть сир на тертці і присипте їм поверхню омлету. Виберіть сорт сиру, який дитина вже пробував.
У класичному омлеті є тільки яйця і молоко. Для дітей до року не рекомендується додавати в блюдо сіль

Омлет з курятиною

М’ясо курки входить в список дитячих продуктів. Беріть в магазині охолоджений продукт. Інгредієнти омлету:

  • жовток – 2-3 штуки;
  • борошно – 2 столові ложки;
  • молоко – приблизно 1/3 склянки;
  • помідор – 1 середній плід;
  • філе курки – 200 грам (попередньо відварити);
  • масло вершкове – 30 грам.

приготування:

  1. Виливаємо молоко в глибокий посуд, засипаємо борошно, вводимо жовтки, збиваємо.
  2. Нарізаємо куряче філе і помідор невеликими шматочками.
  3. Масло викладаємо в чашу мультиварки і ставимо на режим “Розігрів”.
  4. Коли масло розтопиться, заливаємо в чашу омлетну суміш, переводимо прилад на режим «Випічка», готуємо 20 хвилин. Перед подачею можна посипати страву зеленню, якщо малюк її любить.

Омлет можна урізноманітнити, включивши до складу овочі та курятину. Але в такому випадку необхідно додавати тільки ті продукти, які вже не раз пробував дитина

Омлет в мікрохвильовці


Готувати їжу для дитини в мікрохвильовці корисніше, ніж смажити на сковороді. Омлет теж можна зробити в мікрохвильовій печі. Приблизно з 10-місячного віку малюкові починають давати яйця. Ми радимо взяти для першого знайомства перепелині. Педіатри відносять їх до більш корисним і менш алергенним. Крім того, жовток у перепелиного яйця відокремлювати необов’язково.

перший рецепт

Звичайний рецепт страви, але з перепелиними яйцями. Для нього нам необхідно взяти:

  • перепелині яйця – 3 штуки;
  • домашнє молоко – 1/4 склянки;
  • вершкове масло (попередньо розтоплене) – ч. ложка.

приготування:

  1. Збиваємо молоко і яйця.
  2. Форму для мікрохвильовки змащуємо розтопленим маслом. Заливаємо омлетну суміш.
  3. Виставляємо час приготування 3 хвилини. Виймаємо, даємо охолонути, подаємо до столу.

Другий рецепт – омлет з овочами

Підійдуть кабачки, брокколі, помідори, але ми вибрали інші. Для омлету візьмемо:

  • яйця – 1 куряче або 4 перепелиних;
  • молоко домашнє – 1/3 склянки;
  • половинку невеликої морквини;
  • кольорову капусту – 2-3 суцвіття;
  • вершкове масло (попередньо розтоплене) – ч. ложку.

приготування:

  1. Візьміть маленьку каструльку, відваріть в ній цвітну капусту і моркву.
  2. Молоко і вибрані яйця збиваємо.
  3. Беремо миску для мікрохвильовки, змащуємо маслом, викладаємо зварені овочі, заливаємо омлетной сумішшю.
  4. Виставляємо 3 хвилини для варіння, даємо охолонути, подаємо. Якщо вашій дитинці подобається зелень, можете посипати омлет перед подачею.

Щоб дитина добре їв омлет, можна покласти в нього різноманітні овочі йди навіть фрукти. Зверху теж прикрасити. Ну який малюк відмовиться від такого цікавого страви?

Третій рецепт – омлет сирний

Процес приготування нагадує запіканку. Приблизно так воно і є, але страва виходить легким і ніжним. Вам знадобляться:

  • жовток курячого яйця або два жовтки перепелиних;
  • молоко – третину склянки;
  • сир – 100 грам;
  • вершкове масло (заздалегідь розтопіть) – ч. ложка.

приготування:

  1. Молоко і яйце з’єднуємо, збиваємо, трохи солимо.
  2. Сир протираємо через сито, додаємо його в збиту омлетную суміш.
  3. Посуд для мікрохвильової печі змащуємо розтопленим маслом. Заливаємо нашу сирно-яєчно-молочну суміш.
  4. Виставляємо на печі 3-4 хвилини для готування. Трохи даємо охолонути, подаємо.

Найголовніше, щоб приготований омлет подобався вашій дитині, адже з кожним днем ??догодити вередун стає все складніше

Дієтичний варіант страви

Їжа, приготована на пару, показана діткам, які страждають травними розладами і деякими іншими захворюваннями. Корисна вона і здоровим малюкам. Крім того, омлет, приготовлений на пару, виходить більш пишним і ніжним.

Які продукти нам потрібні:

  • перепелині яйця (можна одне куряче) – 3 штуки;
  • молоко – 4 ст. ложки;
  • вершкове масло – 30 грам.

приготування:

  1. Нам знадобляться: одна широка каструля з високими бортами і глибока миска. Миска не повинна провалюватися в каструлю. Наливаємо трохи води і доводимо її до кипіння.
  2. Яйця збовтуємо з молоком.
  3. Стінки миски змащуємо маслом, заливаємо готову суміш.
  4. Вкладаємо миску в каструлю, щоб вона трималася за її борту. Варимо на пару 5 хвилин. Миску можна прикрити кришкою, щоб омлет піднявся краще. Використовуючи мультиварку, включіть режим «Варка на пару».

Омлет на пару є дієтичним варіантів страви і його рекомендують готувати для дітей, починаючи з восьмимісячного віку

Кілька корисних порад

Професійний кухар розповість вам масу маленьких хитрощів, які допомагають зробити блюдо смачніше, пишною, ніжніше. Візьміть і ви на замітку:

  1. Чи збираєтеся робити блюдо з фаршем або овочами, обсмажують їх окремо. Потім вводите в основний склад.
  2. Берете заморожені овочі, тушкуйте їх в сковороді. Якщо готуєте в мультиварці, виставите режим «Плов».
  3. Готовий омлет залиште під кришкою трохи потомиться, так він вийде більш смачним.
  4. Поставили блюдо в духовку, щоб не відчинити дверцята 20 хвилин, щоб омлет не осів. Заповнюйте форму для запікання наполовину, враховуючи, що обсяг збитою суміші збільшується при нагріванні в 2 рази.
  5. Замінивши молоко сметаною, ви отримаєте не дуже пишний омлет, але смак у нього буде набагато ніжніше.
  6. Подавайте дитині частину, взяту з середини. Використовуючи кілька яєць, отримаєте густий і пишний омлет. Збивайте половину білків окремо, потім вводите в іншу масу. Додайте туди ж трохи вершкового масла. Текстура страви буде повітряної.