Ознаки і причини зниженій кислотності шлунка

Гастрит (так само, як і багато інших захворювань шлунково-кишкового тракту), який тривалий час нелікувався, призводить до зниження кислотності в шлунку. Результатом цього є значне погіршення травлення, адже саме соляна кислота, яка входить до складу шлункового соку, відповідає за розщеплення продуктів харчування і знешкодження негативних факторів.

Знижена кислотність шлунка характеризується наявністю безлічі неприємних симптомів. Якщо цю проблему вчасно не усунути, відбудуться непоправні зміни слизової оболонки шлунка.

Компоненти шлункового соку

Розглянемо як змінюються компоненти шлункового соку при гипоацидном і гіперацидному гастриті.

стан          рН                    Кислотність (ТІ)
      Загальна HCl      вільна HCl
норма      1,5-2,5             40-60              20-40
гіпоацидний гастрит  близько 1,0             > 60               > 40
Гіпрацідний гастрит       > 2,5             < 40               < 20

 

Як видно з таблиці, підвищена кислотність характеризується низьким значенням рН, знижена – високим.

Причини низької кислотності

Причин виникнення подібного стану не так і багато. Проте вони дуже істотні.

гастрит

Перша і головна причина. Це захворювання розвивається на тлі високої кислотності, так як воно викликається бактеріями, найбільш комфортно почувають себе в агресивному середовищі шлункового соку. Однак поступово шкідливі мікроорганізми руйнують тканини внутрішньої оболонки органу, що призводить, в тому числі, до порушень вироблення соляної кислоти, внаслідок якої відбувається зниження кислотності шлунка.

Звичайно, існують і інші причини.

Продукти харчування

Підвищення рівня pH (зниження кислотності) може бути пов’язано з вживанням певної їжі. Продукти, що знижують кислотність шлунка, багато людей споживають щодня: фініки і курага, мандарини, багато бобові (в тому числі і арахіс), рис, вівсянка і т.д.

ліки

Зниження кислотності може бути викликано прийомом деяких медикаментозних засобів. Наприклад, існують спеціальні препарати, що знижують кислотність – антациди. Їх часто застосовують при печії саме за рахунок їх особливого дії. Використовуючи подібні лікарські засоби (таблетки або суспензії) на регулярній основі, можна досягти ефекту, при якому середовище шлунка залишатиметься лужної постійно, що теж дуже погано для організму.

Збої в гормональній системі

Ендокринні порушення також можуть привести до того, що знижена кислотність шлункового соку стане постійним супутником хворої людини. Неправильне вироблення гормонів може призвести до змін у виробленні соляної кислоти.

стреси

Дуже і дуже негативно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. Постійна висока нервова навантаження здатна знизити або, навпаки, підвищити апетит, посилити секрецію соляної кислоти або скоротити її кількість до мінімуму – тут як «пощастить».

Перекушування «на бігу» теж дуже негативно впливають на шлунок. Один хот-дог в місяць запит колою, можливо, і не зашкодить, але якщо так обідати щодня, то можуть розвинутися різні проблеми, в тому числі і підвищиться рівень pH (знизиться кислотність).

Більшою мірою від низького рівня кислотності страждають літні люди. Це обумовлено тим, що їх травний мішок вже досить сильно зношений, і, можливо, пошкоджений довго прогресувати захворюваннями, наприклад, гастритом

Симптоматика низькій кислотності

Всі форми гастриту в більшості своїй виявляються однаково (крім печії, яка є обов’язковим симптомом гиперацидного гастриту): шлункові болі, нудота (іноді блювота), загальне погане самопочуття.

Однак ознаки зниженій кислотності шлунка (особливо в запущеній формі) доповнюються наступними тривожними симптомами:

  • блювотою після прийому фармакологічних препаратів;
  • блювотою після прийому їжі;
  • вагою в верхній частині живота;
  • тривалою відсутністю стільця.

Блювотні позиви спостерігаються дуже часто. Вони, зазвичай, з’являються тільки після прийому їжі. Причина їх виникнення укладає в тому, що шлунок розуміє, що не може переварити обсяг їжі, через що посилає в мозок сигнал про те, що потрібно позбутися від зайвих продуктів за допомогою різкого викиду їх через стравохід.

Тяжкість і запор пов’язані з тим, що травний мішок не може впоратися з поданими в нього продуктами. Вони не розщеплюються, що не просуваються в кишечник. Організму просто-напросто нічого виводити через пряму кишку.

Багато з тих, хто зіткнувся з відповідною симптоматикою, задаються питанням: у них підвищена або знижена кислотність травного соку. Визначити це дуже легко. Коли соляної кислоти присутній надлишок, виникає печія – це основна ознака високої кислотності

Якщо шлунок має низьку кислотність досить тривалий час, до перерахованих симптомів додаються інші:

  • порожня відрижка, після якої в роті залишається неприємний присмак, що віддалено нагадує смак тухлого яйця;
  • больові відчуття мають особливість: починають поступово наростати відразу після прийому їжі, а досягає піку через 20 хвилин;
  • рідкий стул (запор) або його відсутність може змінитися поносом, який триває до тих пір, поки кислотність не буде підвищена.

Якщо тривалий час не лікувати патологію, то через деякий час з’являться проблеми, прямо не пов’язані з шлунково-кишкового тракту. Дуже часто люди, що запустили відповідне захворювання, скаржаться на загальне погане самопочуття, швидку стомлюваність, нездатність концентруватися, значну втрату маси тіла, сухість волосся, ламкість нігтів.

Ці проблеми пояснюються тим, що організм недоотримує необхідних йому поживних речовин.

усунення проблеми

При зниженій кислотності шлунка симптоми і лікування в кожному конкретному випадку кардинально відрізняються. Загальне одне – якщо не робляться адекватні заходи в усуненні подібного стану, в 95 випадках з 100 хронічна нестача соляної кислоти призводить до онкологічних захворювань.

Терапія захворювання завжди починається з виявлення чинників, що призвели до поточного стану. Обов’язково вживаються заходи, спрямовані на їх усунення. Лікування зниженій кислотності шлунка полягає в стимуляції паріентальних залоз лікарськими препаратами. Для цього, звичайно, використовуються кошти, засновані на таурине. Крім того, основою лікування є обов’язкове приймання штучного або натурального шлункового соку.

Натуральний шлунковий сік отримують шляхом уявного годування домашніх тварин. Штучний – з слизової оболонки шлунка свині

Звичайно ж ніхто не відміняв народні засоби підвищення кислотності. Наприклад, допомагає впоратися з проблемою сік алое. Його потрібно приймати тричі на добу по 1-ій чайній ложечці. Ще один помічник – мед (2-3 чайні ложечки розвести в 200 мілілітрах теплої води і випивати за 10-15 хвилин перед кожним вживанням їжі).

особливості дієти

Дієта передбачає вживання в їжу продуктів, які одночасно добре перетравлюються і разом з цим м’яко стимулюють роботу шлунка.
Одним з продуктів, які володіють потрібними якостями, є курячі яйця. Шлунку не потрібно прикладати великої кількості зусиль, щоб розщепити жовток і білок. Яйця містять в собі багато необхідних організму елементи, в тому числі ті, які сприяють процесам регенерації (це особливо важливо при гастриті). Їх слід вживати в злегка недоварені вигляді.

Деякі види м’яса дуже довго перетравлюються, тому їх не потрібно вживати при низькій кислотності. Це не відноситься до телятини і курки – для їх переробки теж необхідно значну кількість шлункового соку, але не так багато, як, наприклад, для розщеплення свинини.

Риба допустима, але нежирна. Річкову рибу можна вживати практично без обмежень.

Дозволені багато видів ягід і фруктів, в тому числі цитрусові. Однак останні слід споживати помірно.

Від алкоголю настійно рекомендується відмовитися. Зазвичай він підвищує кислотність, але при наявності проблем може виникнути ефект рикошету – спочатку різке підвищення, а потім значне.

Починати лікування і дотримуватися дієти необхідно якомога швидше після виявлення симптомів. Однак робити це слід під наглядом медиків, так як без правильного лікування патологія може привести до ускладнень, наприклад, субатрофіческім або атрофічному гастриту, а також до виникнення пухлин. Бережіть себе і будьте здорові!